Читај ми!

Завршница АБА лиге - ко ће испливати из Јадрана

До краја регуларног дела АБА лиге остало је још само три кола. Два тима су извесно из мутног кошаркашког Јадрана испливала у полуфинале, а од преостала три претедента, један ће морати да се удави. Црвена звезда појас за спасавање још увек држи у својим рукама, али је он све клизавији. Узбуркано је и при дну табеле, а Мега се бори да не остане насукана.

Регионална кошарка накратко ће на паузу, пошто ће до 28. фебруара свако у своје двориште ради одигравања националних купова, а потом и првих квалификационих утакмица за Европско првенство 2021.

Јадранце по повратку чекају још три кола регуларног дела сезоне, једни ће их дочекати мирно, а други са нестрпљењем да реше проблеме у којима су се нашли.

Безбрижни Партизан

Победом над Будућности пред рекордним бројем навијача у Штарк арени, Партизан се са 15 победа осамио на првом месту које пред плеј-оф гарантује предност домаћег терена до краја такмичења.

Да су црно-бели успели да реализују последњи напад у недељу и победе Подгоричане са више од пет поена разлике, колико су изгубли у главном граду Црне Горе, још безбрижније би отпутовали у Ниш.

Ипак, мала је вероватноћа да ће испустити прво место пошто имају победу више и доста лакши распоред од Будућности у преостала три кола.

Партизану следе окршаји са екипама из доњег дела табеле. Прво са Крком у Новом Месту, потом Мега Бемаксом у Арени и за крај Цибоном у Загребу. Будућност игра црногорски дерби са захукталим Морнаром, гостује Цедевити у Загребу и чека ФМП у "Морачи".

У случају истог броја победа, пошто нема бољег из међусобних сусрета, првопласирану екипу одлучиће укупна кош-разлика. Подгоричани су тренутно за шест поена бољи, али чини се да Партизан и у случају једног изненадног пораза, има погодније противнике за јурење убедљивих победа.

Делује да је екипа Андреје Тринкијерија и у регионалним и у европским оквирима на време осигурала најбоље могуће стартне позиције пред расплет сезоне и да ће без принудних мисли моћи да се окрене Купу Србије и мини припремама током репрезентативне паузе које "квари" само списак селектора Кокошкова на којем се налазе чак четири играча Партизана.

Нервозна Звезда

После пет везаних победа, укључујући и ону у дербију, изгледало је да Црвена зевзда може да нападне и другу позицију на табели која предност домаћег паркета гарантује бар у полуфиналу, а онда је пораз од Морнара у питање довео и голи пласман у плеј-оф.

Деловало је беспредметно пред утакмицу у Бару спомињати 23 поена разлике из Београда, али након што је Морнар на крају треће четвртине водио са 24, срећа је за Звезду што је сачувала достојанство и статус укупног победника међусобних сусрета са Морнаром, а утисак је да је победа у дербију тек сад добила на тежини, које јој ни иначе не мањка.

Звезда је остала на 12 победа, колико имају и Морнар и Цедевита Олимпије. Следи борба три екипе за два упражњена места у плеј-офу, а Звезда се још увек сама пита.

Прво наредно коло може бити кључно. Црвено-бели чекају директног конкурента Цедевита Олимпију и победа би би их значајно проближила дефинитивном заузимању трћег месту јер није за очекивати да ће у наредна два кола изгубити од свог развојног тима и последњепласираног Задра у Београду.

У случају пораза од Љубљанчана, звездаши ће морати у црногорском дербију да навијају за победу Будућност која би им сачувала опцију борбе за четврто место. У пакету са поразом од Цедевита Олимпије, тријумф Морнара би узде истргао из Звездиних руку.

Након таквог расплета 20. кола, Цедевита би имала победу више од Звезде, уз два тријумфа у међусобним сусретима, па би јој у последња два кола, против Будућности и Крке, била довољна једна победа да остане испред црвено-белих.

Морнар у преостале две утакмице игра са Крком и Мегом, па се није за уздати у евентуални спасоносни пораз Барана.

Ако изгубе и Звезда и Морнар, црвено-белима ће победе над ФМП-ом и Задром гарантовати четврто место и вероватно полуфинални дуел против Партизана.

Угрожена Мега

У борби за опстанак, екипа Мега Бемакса принуђена је да гледа и испред и иза себе, пошто лако може и горе и доле. Тренутно су на претпоследњем месту, са победом више од Задра и победом мање од Цибоне и Крке.

Мега је боља и у међусобним сусретима са Задром пошто је убедљивије победила у Београду него што је изгубила у Хрватској, па ће у следећем колу против Игокее у Београду имати најбољу прилику да готово дефинитивно избегне последњу позицију јер је мало вероватно да Задар у последњем колу може да победи Црвену звезду у Београду.

Следеће утакмице са Партизаном и Морнаром, вероватно нису две у којима би Мега волела да јој победа буде императив, мада су и победе Задра над Приморском или ФМП-ом све само не сигурне.

Може се лако испоставити да би се још само једном извојеваном победом Мега решила и беде претпоследњег места које води у бараж са финалистом друге АБА лиге јер Крка има паклено тежак распоред до краја такмичења (Партизан, Морнар, Цедевита), па лако може остати на тренутном броју победа, а Мега је боља у међусобним окршајима.

Успавани ФМП

ФМП је давно решио питање опстанка. Дуго је деловало да би чак могли да се боре и за пласман у полуфинале, али јасно је да им то није бог зна како важно, па су пре победе над Приморском у суботу, себи могли да приуште и четири узастопна пораза.

Уз подршку Филипа Човића и Огњена Кузмића, покушаће да направе добар резултат у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво