Човић: Нема политизације, знали смо да може бити инцидената у Подгорици

Председник Кошаркашког клуба Црвена звезда Небојша Човић рекао је да црвено-бели немају намеру да политизују ситуацији у Црној Гори, али да нису постојали услови да се одигра утакмица против Будућности у Подгорици.

Кошаркаши Црвене звезде нису отпутовали у Подгорицу на меч 13. кола АБА лиге против Будућности.

Човић је на ванредној конференцији за медије истакао да је још пре две недеље било јасно да је дуел високог ризика.

"Одмах да вам кажем да кошаркашки клуб Црвена звезда нема намеру да овим политизује ситуацију која се дешава због свега онога у Црној Гори", започео је Човић обраћање новинарима и наставио:

"Медијски смо идентитом смо везани за Србију, као и други клубови, у смислу њене репрезентативности. Није велики проблем закључити колико Звезда и учешће може да буде стављено у манипулације. Чим смо приметили шта се дешава и поучени оним што се десило у априлу, као и прошле године, ступили смо у контакт са нашим безбедносним органима, то није само овај пут, не да бисмо се покривали државом, такве инсинуације постоје и опасне су."

Он је додао да је клуб, као стандардну процедуру, контактирао безбедносне службенике и распитао се о ситуацији још пре две недеље.

"Добили смо саопштење од безбедњака, не могу цело да вам изложим, али ћу вам прочитати једну реченицу. 'Не може се искључити могућност евентуалних инцидената на националној основи усмерени према играчима и стручном штабу Црвене звезде'. Такође, наведено је да мете напада могу бити и присталице црвено-белих", истакао је председник српског шампиона.

Човић је навео да је после многих процедура и одбијања да се дуел одложи, Звезда била спремна на пут, али да је затражила нову безбедносну проверу.

"Предложили смо да се утакмица помери, иако нам је више одговарало да се утакмица игра данас јер имамо згуснуст распоред, немамо термин за одигравање, али смо пронашли могућност да то буде 24. фебруар. Нисмо анализирали да ако то не одговара Будућност буде и неки други термин, па по цену да играмо две утакмице у два дана. Размишљали смо и томе да ли се угрожава регуларност лиге, а не угрожава се. Ово је виша сила, на то што се дешава у Црној Гори није могла да утиче Будућност, а посебно не звезда, а нисмо желели да учествујемо у нечему што доноси велики ризик. Апеловали смо очекивајући да ћемо наићи на разумевање."

Тада им је речено да постоји озбиљна могућност за инциденте и да они морају да одлуче.

"Пошто нисмо отпутовали, тражили смо нову процену, у 9.51 је послата и директору АБА лиге. Она у закључку каже да су мишљења да гостовање представља реални безбедносни ризик. Нама није наша агенција, нити држава, наредила да не идемо, већ је остављено нама у клубу. Нико није улазио у авион, када смо контактирали људе из Управне одбора са оваквим констатацијама ми треба да преузмемо ризик, ми нисмо желели, једна разбијена глава вреди више од утакмица. Већ тада се постављало питање зашто неће да се помери термин ако постоји добра намера, шта је проблем?"

За крај, први човек црвено-белих, подсећајући се детаља из "Мораче" прошле године, навео је да челници лиге нису поступили тако да сви актери дуела буду заштићени.

"Прошле године смо затражили од нашег МУП-а да нам обезбеди пет припадника, а речено је да нема потребе, Црна Гора гарантује да ће бити све у реду, а видели смо да није. Ако је циљ да утакмица мора да се одржи, одржаће се без нас. АБА лига ништа није одлучила, а поред обраћања секретарице која нема овлашћења, нисмо ништа добили. Није нам план да рушимо лигу, али нећемо све да радимо на силу и притисак", закључио је Човић.

Небојша Човић је додао да Председништво АБА лиге није послало никакав одговор, тачније нису желели да преузму одговорност.

"Они нису хтели да преузму ризик и то могу да разумем, они немају безбедносне структуре, а имамо различите безбедносне процене две стране. Тек данас око 12.30 добили смо допис (из Црне Горе) у који нисмо могли да верујемо иако знам да би Будућност учинила све колико може да утакмица протекне у регуларном току, али то не зависи ни од Будућности".

"Шта би се догодило да се одложи? Ако сад знамо шта се догађа ако се не одложи? И зашто толика тврдоглавост. Да је обрнута ситуација, завршили бисмо за сат времена. Да имамо некакве проблеме у Београду, на захтев било ког клуба одложили бисмо одмах и договорили термин, ако не желите да од те утакмице правите перформанс и нешто друго.

"Као прави пример изнео је највећу утакмицу шпанског фудбала између Барселоне и Реал Мадрида баш ове сезоне, такође одложену из сличних проблема у Каталонији.

"Иако знам да су из Будућности урадили све да прође без инцидената, неке ствари нису до њих. Питам се само због чега толика тврдоглавост да се не одложи меч", упутао је он.

Човић је говорио и о односу представника АБА лиге према Црвеној звезди.

"Звезда представља перјаницу регионалне лиге. Приступ према нама говори да не постоји реално уважавање, праве притисак када већ не могу ништа да нам ураде на терену. Једном смо се опекли 2018. године... Не може Звезда као регионални, европски и светски бренд, да се потцењује и "гази". Не знам каква би лига била без Црвене звезде, не бих волео да се деси, али не може да се искључи... Не претимо, осим што се питамо стално зашто нема компромиса", казао је Човић.

Први човек кошаркашког клуба Црвена звезда је посебно нагласио да се води паролом "Сачувај ме Боже ароганције великог и осетљивости малог".

"Апелујем да се дозовемо разума. Као инжењер нисам се школовао да бих рушио већ градио. Чврсто бранимо своје ставове, а то можда није пријатно на овим просторима. Звезда је постојала много пре АБА лиге и надживеће многе", закључио је Човић.

Директор Црвене звезде Филип Сунтурлић каже да је клуб предвидео какав би сценарио могао да буде.

"Спорт и политика морају да се одвоје, бавимо се кошарком. Највећи губитници, они који највише жале су играчи и стручни штаб. Боли нас јер смо хтели да се одмеримо са великим спортским ривалом. Колико год да наше колеге из Будућности се трудиле, не можемо да пројектујемо шта може да се деси на трибинама и испред спортске дворане", поручио је Сунтурлић.

Како је нагласио, Звезди никако не одговара да не изађе на терен у Подгорици, посебно што је у улози шампиона АБА лиге.

"У Евролиги играмо са много јачим ривалима, па нам ни Подгорица не би представљала проблем. Предлог за нови датум је нешто нормално", закључио је он.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво