Читај ми!

Арсовићева оборила европски рекорд, Ковачевић у дебију до финала

Србија је имала по једног представника у оба финала првог дана Светског купа у стрељаштву у Минхену, а добар учинак „зачинио“ је и европски рекорд. Андреа Арсовић и јуниор Лазар Ковачевић, дебитант у Светском купу, су гађали у финалима ваздушном пушком. Обоје су заузели седма места.  Арсовићева је у квалификацијама блистала, погодила је 420,8 кругова, чиме је изједначила европски рекорд основног дела.

На олимпијском стрелишту у Минхену се по традицији постижу одлични резултати и обарају рекорди, а данас је баш велики број стрелаца био расположен за изузетна остварења.

Сем Арсовићеве, четири такмичарке су у квалификацијама ваздушном пушком за даме „убиле" више од 420 кругова, а трећепласирана Рускиња Анастасија Галашина је оборила светски јуниорски рекорд (420,6). Постигнути су сјајни резултати, али уз доста изненађења. Мало ко од фаворита је оправдао очекивања. Од финалисткиња мартовског Европског првенства у Марибору, међу осам најбољих у Минхену се пласирала само Галашина, четвртопласирана на ЕП.

Под заставом Србије гађале су и млада Милица Бабић и  Ивана Анђушић Максимовић. Бабићева је заузела 16. место у квалификацијама у којима су стартовале 122 такмичарке. Од финала ју је делио непун круг. Максимовићева је на 29. месту постигла резултат тачно два круга слабији од оног који је водио у финале.

Иначе, Арсовићева је у изједначила и државни рекорд квалификација, који је од Првенства Србије 2016. у власништву Иване Анђушић Максимовић, али с обзиром да је постигнут на националном такмичењу тај резултат није  признат и за континентални рекорд.

Андреа Арсовић, победница финала Светског купа 2016. у Болоњи, је била на добром путу да одбрани злато освојено на СК у Минхену прошле године. Од почетка финалне борбе се налазила на челној позицији или при врху, али у десетој серији „убила" је 9,8. Испала је из доброг ритма. Потом је везала неколико слабијих „десетки", па је завршила као седма.
- Једноставно, у финалу Андреи није ишло како треба. Изгледа да се потрошила у квалификацијама у којима је постигла европски рекорд. Али, задовољни смо јер је и даље у светском врху - каже Драган Доневић, тренер српске олимпијке.

Надметање дама ваздушном пушком је почело и завршило се изненађењима. Злато је припало 24-годишњој Румунки Лаури Георгети Илије (у квалификацијама је погодила 420,7), сребро њеној вршњакињи Габријели Вогнаровој (Чешка), а бронзу је освојила Садегхиан Армина (Иран), која је напунила тек 15 година! Ни једна од њх до сада није гађала у финалу неког великог међународног сениорског такмичења.

Ковачевићев деби за понос

Јуниор Лазар Ковачевић заблистао у дебију у Светском купу освајањем седмог места ваздушном пушком

Ковачевић, европски омладински вицешампион ваздушном пушком, је у финале ушао као седми у конкуренцији чак 127 стрелаца. Погодио је 627,8 кругова (1,5 мање од његовог државног јуниорског рекорда), колико и осмопласирани Израелац Рихтер, али млади Јагодинац је имао бољу последњу серију. Србију су представљала још двојица стрелаца. Искусни Милутин Стефановић је заузео 19. место, а Стеван Јовановић, који је попут Ковачевића још увек јуниор, се пласрао на 77. позицију.

У финалу је Ковачевић кренуо одлично, хици у прве три серије (10,8; 10,6;10,6) су му донели водећу позицију у друштву далеко искуснијих стрелаца. Потом је везао пар лошијих серија, трема и неискуство су учинили своје, па је пао на седмо место. Касније је напредовао у пласману, али потом опет склизнуо на седму позицију, па је елиминисан после 14. серије. У сваком случају, седмо место у првом учешћу у Светском купу је изузетан резултат, којим наш млади стрелац мора да буде задовољан.

Победио је Рус Сергеј Каменски, европски првак из 2016. ваздушном пушком и актуелни олимпијски и светски вицешампион у троставу. Иза себе оставио је земљака Владимира Маслењикова, владајућег европског шампиона и освајача бронзе на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. ваздушном пушком. Каменски је поставио и светски рекорд финала - 250,9 кругова, који је од марта и Европског првенства у Марибору био у власништву управо Маслењикова (250,5). Маслењикова је минималан један десети део круга делио од резултата оствареног у Марибору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво