Читај ми!

Ново руководство ЈСД: Фудбалски клуб Партизан није клуб двојице људи

Ново руководство Југословенског спортског друштва (ЈСД) Партизан, на челу са Остојом Мијаиловићем, реаговало је саопштењем на одлуку ФК Партизан да условно иступи из ЈСД Партизан, уз упозорење да клуб који иступи из Друштва губи право на коришћење заједничког назива, грба и право на коришћење заједничке имовине.

Ново руководство ЈСД Партизан у саопштењу истиче да је Фудбалски клуб Партизан клуб свих партизановаца, а не, како кажу, клуб двојице људи који мисле да са њим могу радити шта год им је воља.

"ФК Партизан није ничија приватна својина, већ постоје правне норме регулисане Статутом ЈСД Партизан, на који начин било који клуб може да иступи из Друштва. За почетак, сваки клуб који жели да иступи из ЈСД Партизан је дужан да за тако нешто прибави сагласност Друштва, али и да са УО ЈСД Партизан закључи споразум о раздруживању", наводе у саопштењу.

Наглашавају да је према Закону о спорту правно ништавна свака статусна промена која се у неком Спортском друштву изврши супротно закону.

"Куриозитет је да су ове одредбе у Статут ЈСД Партизан унете на 55. седници Скупштине Друштва која је одржана 31.03.2017. а којом је прецедавао Милорад Вучелић. Управо је Вучелић ове промене и предложио уз образложење да се на тај начин Статут усаглашава са Законом о спорту из 2016. године. Уједно, то је била и последња Скупштина која је до 12. септембра 2022. одржана", пише у саопштењу.

Истичу да је Стадион Партизана у власништву ЈСД Партизан и могу га користити само чланови Друштва, као и да клуб који иступи из Друштва губи право на коришћење заједничког назива "Партизан" грба ЈСД Партизан, а самим тим и право на коришћење заједничке имовине.

"Подсећамо, Скупштина ЈСД Партизан на којој је великом већином гласова изабрано ново руководство је одржана у складу са законом, пред представницима медија у Хумској 1. Стога се ново руководство има сматрати и легалним и легитимним без обзира на то што такво стање појединцима не одговара", наведено је у саопштењу.

Кажу да, према свему наведеном, никакво условно иступање било ког клуба из ЈСД Партизан није правно могуће, како према Закону о спорту, тако и према Статуту Друштва.

"Оно што јесте могуће, то је да људи на функцијама одступе са истих уколико то желе. Због самовоље појединаца се комплетно Друштво не може делити", пише у саопштењу.

Скупштина Фудбалског клуба Партизан, као највиши орган Клуба, донела је у четвртак одлуку да Фудбалски клуб Партизан условно иступи из чланства у Југословенском спортском друштву (ЈСД) Партизан, саопштили су из Хумске.

Две скупштине и два председника ЈСД

Изборна седница Скупштине ЈСД Партизан, која је почела 12. септембра, прекинута је након што су поједини делегати, међу којима и један од кандидата за председника ЈСД - председник Кошаркашког клуба Остоја Мијаиловић напустили заседање.

Мијаиловић је незадовољан понашањем људи из фудбалског клуба и актуелног председника Милорада Вучелића, првог човека фудбалске секције, одмах потом направио "своју Скупштину" у просторијама тениског клуба, где је наводно изабран за председника, док је Милорад Вучелић прогласио ту одлуку неважећом, уз објашњење да на Скупштини није било кворума и услова.

"Скупштина није одржана, на њој нису бирани никакви органи, ни чланови Управног одбора. За одржавање Скупштине, није било услова. Све нове Скупштине су нелегалне, нелегитимне. Дакле, све друге манифестације и догађаји, немају никакву правну ваљаност", рекао је Вучелић тада на ванредној конференцији за медије.

Ипак, на званичном сајту Агенције за привредне регистре објављено је да је Мијаиловић нови председник ЈСД Партизан, након чега су из фудбалске секције најавили да ће Југословенско спортско друштво Партизан поднети кривичне пријаве и тужбе против Остоје Мијаиловића и одговорних у Агенцији за привредне регистре (АПР), који су председнику кошаркашке секције омогућили да се упише као правни заступник ЈСД Партизан.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво