Читај ми!

Познат изглед дресова Србије за Мондијал у Катару

Фудбалски савез Србије и компанија "Пума", немачки спортски гигант за производњу спортске опреме, представили су изглед дресова "орлова" за предстојеће Светско првенство у Катару.

Србија ће играти у новим дресовима – прва гарнитура је црвене боје са златним апликацијама, док је гостујући дрес бели, такође са детаљима у златној боји.

Оно што је највећа разлика у односу на претходне године јесте нови грб који ће красити опрему нашег националног тима.

"Нови дрес, али и нови грб, репрезентативни за све националне селекције, за све оне којима срце куца за Србију и због Србије. Играче и навијаче, људе којима је светиња због онога што он представља. А то су традиција, страст, посвећеност, јединство и храброст. Инспирисан традиционалним мотивима, симболима наше земље кроз богато историјско наслеђе", стоји у саопштењу Фудбалског савеза Србије.

"Пума' је у сарадњи са Фудбалским савезом Србије учинила огроман напор да кроз један заједнички студиозан и темељан рад, Србији подари репрезентативни грб и дрес који је инспирисан фантастичним успехом 'златних орлића' и освајањем титуле првака света на Новом Зеланду 2015. године."

Раздвајање институционалног грба од репрезентативног је пракса која се већ спроводи у Савезима (Белгија, Холандија, Француска, Италија...).

Национални савез, као кровна институција, треба да буде представљен као модерна и ауторитативна организација чија је мисија свеобухватна брига о фудбалу.

Са друге стране, грб који ће убудуће красити дрес националних селекција симболизује и садржи више вредности: традицију, страст, посвећеност, јединство и храброст. Инспирисан је традиционалним мотивима, симболима наше земље кроз историју.

Из Савеза су саопштили да је идеја била да се креира јединствени облик који иако нема хералдичку има симболичку вредност.

Централни део грба инспирисан је штитом који се налази на споменику Кнезу Михаилу Обреновићу симболу града Београда, али и симболу нове Србије, настале јуначким ослобођењем од Отоманског царства (подигнут је 1882. исте године када се Србија уздигла из кнежевине у краљевину, први пут у новом веку, а исте године заједно употребљене као државни симбол штит са оцилима и двоглави орао).

Домаћа, црвена гарнитура дресова

Домаћа, црвена гарнитура дресова инспирисана је златном генерацијом Орлића која је 2015. године вратила наду и понос српском фудбалу и освојила свет на Новом Зеланду победом над Бразилом. Управо зато се на новом дресу налазе златни детаљи.

Дрес представља корене и сећање на ванвременски успех генерације играча од којих многи данас носе дрес најбољег националног тима Србије. Подсећамо да су и дресови у којима је играла генерација рођена 1995. и 1996. године, такође били у комбинацији црвене и златне боје.

Дрес симболично представља страст и начин игре како је играла/игра Србија и представља инспирацију за надолазеће генерације.

Специфична црвена нијанса, карактеристична за нашу репрезентацију, установљена је још пре две године приликом израде претходног дреса. У мору ‘црвених' репрезентација добили смо своју нијансу.

Због саме црвене боје као такве, осетљиве и специфичне, материјала, као и осветљења, може доћи до одступања од реалне нијансе.

Ћирилично слово "б" у испису "Сербиа", такође постоји већ две године на дресу наше репрезентације и симболизује наше писмо, али и детаљ који нас све чини поносним, јер смо један од народа који има у употреби два писма.

Гостујућа, бела гарнитура дресова

"Пума" је за све националне федерације којима је технички партнер у најновијој гарнитури гостујућег белог дреса усвојила исти концепт дизајна тако да се на средини дреса са предње стране налази једна врста рама, односно облика који за сваки савез представља одређени симбол.

Што се тиче дреса репрезентације Србије, геометријски облик оквира на средини дреса одговара контурама централног дела новог грба националних фудбалских селекција Србије.

"Пума" је учинила максималан професионални напор да новим, у неким областима револуционарним дизајном, реинтерпретира националне мотиве из фудбала, културе и природе, спајајући их на начин да сваки дрес учини блиским за народ и национални тим

Бројеви и презимена играча требало је да буду златне боје, али због Фифиног правилника, контраста који се захтева, боја ће бити "пикок" (peacock) плава, истоветна као на претходној белој гарнитури.

На полеђини крагне налази се први пут ћирилични натпис "орлови".

Карактеристике нових дресова Србије

Дресови имају ULTRAWEAVE перформансе и dryCELL технологију, чинећи дрес најлакшим и најудобнијим који је "Пума" икада направила.

Четири године је рађено на тестирању и изради дреса који је тежак свега 72 грама.

Водило се рачуна буквално о сваком граму, јер је у фокусу био играч који на утакмици претрчи између 10 и 13 километара. Учињено је све да овом револуционарном израдом играчу олакша своје кретање на терену.

Дрес је направљен од 100 одсто рециклираних материјала.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво