Читај ми!

Немачке фудбалерке по популарности сустижу мушке колеге, могу ли и по заради

Немачки женски фудбал је постао мејнстрим. Коначно, кажу спортски коментатори који прате наступе женске репрезентације на Европском првенству. Важну улогу у популаризацији женског фудбала играју – политичари.

Савезни канцелар Олаф Шолц је честитао немачкој репрезентацији на пласману у финале и најавио да ће отпутовати у Лондон како би с трибина бодрио репрезентацију Немачког фудбалског савеза. Финале ће на уживо пратити и савезна министарка унутрашњих послова (задужена и за спорт) Нанси Фезер. Она је с трибина пратила и полуфинални меч.

Хоће ли спортски успеси резултирати побољшањем статуса женског фудбала, хоће ли и фудбалерке убудуће добити више простора у медијима, хоће ли бити боље плаћене? То ће понајпре зависити од Немачког фудбалског савеза, који је у тој области до сада заказао. Спортски аналитичари критикују национални савез да је „преспавао" велике успехе женске репрезентације у прошлости - освајање олимпијског злата, две титуле првакиња света, осам титула најбоље селекције Европе.

Велико интересовање јавности

Интересовање јавности постоји. Немци воле женски фудбал, то показују и подаци о гледаности директних преноса с Европског првенства. По подацима компаније "АГФ Видеофоршунг" која је истражила профил гледалаца, узбудљиви полуфинални меч А репрезентације против Француске (2:1) погледало је 12 милиона људи старијих од три године - то је удео на тржишту од 47 одсто, каже за агенцију ДПА Керстин Нидерауер-Копф, шефица АГФ-а. Већина гледалаца су били мушкарци.

„Ипак, треба рећи да је занимање женске публике било високо, утакмицу је погледало око 5,2 милиона женских особа старијих од 14 година, то значи да су жене имале удео од око 40 одсто". Сјајни наступи женског националног тима нарочито привлаче пажњу млађих циљних група. По подацима АГФ-а, стопа гледаности у старосној групи 14-29 година износила је скоро 60 одсто.

Канцелар лети у Лондон

Канцелар Олаф Шолц (СПД) ће у недељу на распроданом Вемблију (90.000 гледалаца) уживо пратити финални наступ женске фудбалске репрезентације. То је први пут да немачки канцелар присуствује утакмици немачке репрезентације на неком великом турниру. Његова претходница Ангела Меркел (ЦДУ) је додуше с трибина пратила финале Светског првенства за жене, које је одиграно 2011. у Немачкој - али тада су у финалу снаге одмериле фудбалерке Јапана и САД.

Канцелар је од самог почетка Европског првенства јавно коментарисао наступе женске репрезентације или преко својих портпарола честитао на победама. Притом је усмеравао фокус на, како он каже, неправедне разлике у третману жена и мушкараца у фудбалу.

Доста је пажње средином маја изазвао једним твитом у које је прилично директно критиковао разлике у платама између фудбалера и фудбалерки: „Ми смо у 2022. Требало би да су жене и мушкарци једнако плаћени. То вреди и за спорт, а поготово за националну репрезентацију", написао је Шолц.

Немачка репрезентација у доброј форми

За то време су немачке фудбалерке почеле с припремама за финални меч против Енглеске. Екипу селекторке Мартине Фос-Текленбург у походу на девету континенталну титулу предводиће голгетерка Александра Поп. С пет победа у првих пет наступа на Европском првенству, Немице су потврдиле победнички менталитет и поновно доказале да су турнирска екипа. Тако је национални тим распршио све сумње које су постојале у Немачкој након неколико бледих наступа и лоше форме које су играчице показале протеклих месеци. Последњи тријумф на неком великом турниру Немице су оствариле на Олимпијским играма 2016.

Енглеска ће, како се очекује, бити најјачи супарник на турниру, но у редовима двоструких првакиња света влада велики оптимизам: „Ја сам ту већ десет година и још никада нисам доживела овакав тимски дух", каже Александра Поп. Сусрет с Енглескињама је реприза финала из 2009. Тада су Немице „прегазиле" своје противнице са 6:2 и забележиле највећу победу у финалу првенстава Европе. Немачка женска фудбалска репрезентација до сада никада није поражена у финалу континенталног турнира. Осам наступа. Осам победа.

Тринаест година након финала из Хелсинкија, много тога се променило у женском фудбалу. Сада се води широка друштвена дебата око равноправности полова и у области плата. Канцеларова посета финалном мечу могла би дати додатне импулсе дискусији. Ствари се мењају. Чак је и спортски магазин Кикер први пут у својој историји на насловној страни као топ-тему објавио причу о фудбалеркама.

„То су имена, које широка јавност вероватно до пре неколико недеља уопште није ни познавала, а сад сви о њима причају. То је управо оно што ми желимо и што нам је потребно", изјавио је председник Немачког фудбалског савеза Бернд Нојендорф. И додао како су немачке репрезентативке „амбасадорке женског фудбала".

Иста плата у спорту?

Могу ли се те амбасадорке надати повећању премија за спортске успехе, како је то захтевао и канцелар Шолц? Намењено им је 30.000 евра за улазак у финале, те 60.000 евра за освајање титуле. Тешко да ће бити више пара. Шеф савеза каже да су преговори око премија већ закључени. Али чини се да ту још није изречена посљедња реч. Директор националних селекција Немачког фудбалског савеза Оливер Бирхоф је поновно послао позив канцелару Шолцу да попричају и о „једнаком плаћању" спортисткиња.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво