Читај ми!

Пикси за РТС: Свесни смо еуфорије међу навијачима, спремамо се за изазове у Катару

Говорећи за емисију "Време спорта и разоноде" Првог програма Радио Београда, актуелни селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић изјавио је да је еуфорија која влада међу љубитељима фудбала у Србије нормална, али и да екипа и стручни штаб чврсто стоје на земљи, свесни да је пред њима велики изазов на предстојећем првенству света у Катару.

Драган Стојковић је говорио и о почецима своје блиставе фудбалске каријере, промоцији књиге о њему, сећањима на комбиноване фудбалске преносе на радију и предстојећим такмичарским амбицијама.

"Свесни смо еуфорије међу навијачима, али чврсто стојимо на земљи припремајући се за изазове који нас очекују на Светском првенству.

Одрастао сам уз комбиноване преносе на радију, једва смо чекали да почну, добро памтим велике фудбалске репортере. Било је то заиста лепо време. Ти почеци фудбалски су обиловали срећом. Нешто што је обележило један период живота. Стекао сам тада пуно искуства које ми сада пуно значи.

Прелиставли смо часопис Темпо, слушали радио, гледали 'Индирект' на телевизији, све то остало оставило је дубок траг."

Лепа је младост, али и зрелост. Имамо срећу да сте преузели репрезентацију сада када имате много искуства.

"Свако време носи своје бреме. Живот тече, свесни смо година, имамо пуно искуства. Имамо га довољно да бисмо доносили резонске одлуке с логиком и ово као и оно време има своју драж и лепоту."

На промоцији књиге о вама, Дејо Савићевић је рекао да Србију може да спречи да на Мондијалу оствари успех само еуфорија. Имамо ли стабилоност као тим и како сачувати играче од еуфорије?

"Дуго је трајало убеђивање да књига изађе, у њој има пуно анегдота од 1979. до сада односно до Лисабона. Осећам се помало стидљиво, много људи је дошло на промоцију. Савићевић је рекао да је еуфорија опасност. Ми смо такви – верујемо, сањамо, наравно. Знамо да је Светско првенство велики изазов. Поптуно заслужено смо се пласирали, сјајано играли квалификације.

То је светска позорница, сањали смо и сада желимо да еуфорију сведемо на минимум, на нама је да будемо добри, концентрисани, да покажемо прави стил игре и верујем да имамо памети и воље и жеље да заблистамо и да направимо одличан резултат који ће обрадовати људе у Србији."

Ми смо у прошлости правили највише грашака пред Мундијал. Како то да избегнемо сада – да не поновимо исте грешке?

"Веома је важно да будемо добро организовани, да имамо сјајне услове, да играчи имају све, да имају мир, да се избегну бочни ветрови, јер не могу сви да вас воле. Моја улога је важна и што се тиче тима атмосфера ће бити на високом нивоу и не дамо да било ко то руши. Играчи су свесни и хвалоспева, али предстоји нам нешто изазовније и спремни смо.

Заједништво је нешто што нас је красило. Тимски дух. Тако ћемо се понашати и убудуће, једноставно, фудбал је колективна игра, једино као тим можемо нешто направити. Све индивидуално мора бити у склопу тима.

Не видим сада ту врсту размишљања и наставићемо као што је то било у квалификацијама."

Објавили сте шири списак пред Лигу нација, која ће стартовати 2. јуна – како га коментаришете?

"Пратили смо игре свих играча и на њему су први пут неки играчи за које се надамо да ће бити прави на предстојећим такмичењима. То су реалне наде које полажемо у нове снаге. Верујем да они виде да се све прати. Све то је добра порука за њих да наставе са добрим играма."

Како гледате на Лисабон и велику победу Србије – да ли сте те ноћи награђени за нешто што вам је одузето док сте били играч?

"Ја сам имао тешку повреду док сам играо за Олимпик, па су у играчким данима изостала европска признања. Морао сам у Јапан, где сам заиста доживео најлепше тренутке у каријери.

На Лисабон гледам као на велику ноћ и велики успех. Не само као победу, већ ме одушевио начин на који смо то урадили. Показали смо да верујемо, да се не бојимо. Те победа у Лисабону бићемо свесни тек касније, када прођу године и то остаје као печат за историју фудбала у Србији."

Шта је за вас једна фудбалска утакмица, као је доживљавате?

"Људи гледају на фудбал на разне начине. Фудбал је велика емоција, то је за мене велико задовољство, једноставно, не желим да будем под стресом већ желим да уживам да се надигравам, такмичим."

"Ако је провиник бољи честитаћемо, али се нећемо предати. Фудбал као фудбал је нешто што волим нераскидиви је део мог живота, фудбалски пораз не гледам као трагедију. Најважније је пружити макисмум у датом тренутку и осећати срећу док сте актер."

Да ли вам је неко некада рекао да имате радиофоничан глас?

"Хвала на комплиментима. Једног дана када ме смене покушаћу тај глас да искористим на прави начин. Шалим се, наравно, али никада се не зна, зашто да не. Искуство је ту и из играчких дана и сада. Причати о фудбалским темама је за мене велико задовољство, посебно у емисији за коју ме вежу најлепша сећања", закључио је за Први програм Радио Београда селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво