Читај ми!

Графичар у хуманој мисији: Фудбал могу да играју сви

Фудбалски клуб Графичар био је један од организатора хуманитарне фудбалске утакмице у којој су се састали полазници фудбалске школе клуба са Сењака и штићеници три дома за незбринуту децу.

Сусрету који је одигран на теренима Фудбалског савеза Београда на Ади Циганлији присуствовали су тренер Графичара Марко Неђић, првотимац и најбољи стрелац тима, Борисав Бурмаз, као и представник клуба задужен за праћење и реализацију пројекта укључивања маргинализованих друштвених група у спорт, Ранка Митровић.

Фудбалски клуб Графичар прикључио се пројкету "Play2Include" осмишљеном од стране Удружења грађана ТАКТ из Скопља који за циљ има повећање кохезије и већи степен инклузије маргинализованих друштвених група кроз спорт.

Поред РФК „Графичар" партнери на пројекту су и фудбалски клубови Пелистер, Битољ, Џи Џи из Скопја, Македонија и Респект из Босне и Херцеговине, који је већ добио захвалницу од стране Фондација "УЕФА Фор Цхилдрен" за допринос инклузији деце у Сарајеву.

Пројекат је састављен од неколико активности међу којима су турнир под називом, Национални дан спорта, летњи камп који ће се одржати у јуну на Охриду као и едукација тренера из поменутих клубова.

Тренери РФК Графичар прошли су обуку у оквиру пројекта "Play2Include" и добили нова педагошка сазнања и вештине у раду са децом.

Пројекат се заснива на програму Спорт фор Девелопемент који се фокусира на развоју вештина код младих кроз фудбал као што су тимски рад, сарадња, солидарност, емпатија, док ће се посебна пажња посветити менталном здрављу и психофизичком стању младих људи.

Циљ је да се кроз сарадњу и размену искуства елиминишу предрасуде према различитим друштвеним групама. Улога тренера на терену није само вођење тренинга утакмица, тренери су лидери деци и зато је неопходно да се они даље усмеравају на усавршавање у поменутом смеру.

Ово није први пројекат у оквиру ког су тренери ФК Графичар прошли додатне едукације и вештине у раду на децом на психолошком плану. Клуб са Сењака је заједно са идејним творцем пројекта "Животни шампиони", Александром Кнежевић, испред Развојног центра за младе, а који је подржан одстране Европске уније - ЕРАСМУС пројекат.
Тренери Графичара који су укључени у пројекат су: Владимир Ромчевић, Милош Милошевић и Матеја Пузић.

Такође, своје активно учешће у овом пројкету и друштвену одговорност, Графичар је потврдио организовањем фудбалске утакмице између дечака из омладинске школе и штићеника три дома од којих је један "Дринка Павловић", стациониран недалеко од стадиона Графичара.

Утакмици малишана присуствовали су шеф стручног штаба Графичара, Марко Неђић, првотимац Борисав Бурмаз и представник клуба, задужен за реализацију пројекта, Ранка Митровић.

На теренима Фудбалског савеза Београда на Ади Циганлији, виђено је много дечијих осмеха, али и лепих потеза.

"Задовољство ми је што сам овде јер сам у овој деци видео себе када сам био дете. У млађим узрастима, најважније је да волите фудбал и уживате у игри и дружењу. Мислим да је Графичар идеална прилика за младе играче да се развију и да направе нешто од себе, не само фудбалски, већ као и људи", истакао је најбољи стрелац Графичара, Борисав Бурмаз.

Утакмицу дечака из школе фудбала Графичара и штиченика домова, посматрао је и најмлађи тренер у Првој лиги Србије, Марко Неђић.

"Графичар на овај начин показује да брине о свеукупном развоју деце и омладине, ја сам тренутно најмлађи тренер у првој лиги и тренирам најмлађи тим у лиги. Битно је да сва деца буду свесна да могу да тренирају и играју фудбал. Не могу можда сви бити професионалнци, али кроз овај рад, они могу да се прилагоде будућим животним ситуацијама. Фудбал спаја људе, то је најбитнија споредна ствар на свету. Кроз спорт и фудбал, деца се развијају, постају бољи људи, кроз друштвену активност и спорт, могу лакше да се прилагоде друштву, стекну карактерне особине, науче да негују међуљудске односе" рекао је Марко Неђић и додао:

"Порука коју желимо да упутимо је да је најбитнија и највећа улога овог пројекта да деца буду срећна и да уживају у фудбалу и дружењу".

Директорка дома "Дринка Павловић", Христина Кадијевић, захвалила се Графичару на акцији коју су организовали и изразила уверење да су овакве акције најбољи начин и пут на који се маргинализоване друштвене групе могу укључити и интегрисати у друштво.

"Пре свега хвала РФК Графичар на позиву и сјајној акцији. Имали су сјајну идеју да у редовне фудбалске активности укључе и децу из Звечанске. Ово је за наше младе непроцењива акција. Помаже да се наши малишани интегришу у редовне спортске активности које њихови вршњаци похађају и да се осете прихваћено. Овај пројекат је за наше инститиције од неизмерног значаја", истакла је Христина и изразила наду да ће убудуће бити још оваквих и сличних дешавања.

"Спортских активности никад није довољно, треба појачати било коју врсту оваквих активности, усмерити на децу и младе и то је нешто што им пружа исправну перспективу и помаже у одрастању, ствара здраве обрасце и зато наша институција апсолутно подржава пројекат "Play2Include".

 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво