Читај ми!

Тен Хага чека ђаволски тежак посао у Јунајтеду, шта бисте ви прво урадили на његовом месту?

Данима се чекало да се потврди и озваничи информација да је холандски стручњак Ерик тен Хаг нови менаџер Манчестер јунајтеда. И док навијачи "црвених ђавола" једва чекају реконструкцију тима, новог шефа струке чека ђаволски тежак посао. Бројни стручњаци и медији покушавају да му помогну у одабиру актуелних играча које треба да задржи, као и у избору нових појачања.

Манчестер јунајтед из дана у дан тоне све дубље и помера границу дна које дотиче.

Новије генерације које не мисле да је ситуација толико алармантна и лоша, вероватно нису свесне тога колики је Јунајтед гигант у свету фудбала, какву историју има и колико је тешко поверовати очима када их видите да се унапред спремају за дебакл од Ливерпула.

Јунајтед је очекивано поражен са 4:0 од љутог ривала и то никоме није представљало изненађење, што је можда и највећи доказ катастрофалног стања у којем се овај клуб налази.

Немачки стручњак Ралф Рагник не само да није успео да стабилизује редове трофејног клуба, него се стиче утисак да губи контролу више него његов претходник Оле Гунар.

Енглески тим озваничио је да ће Холанђанин Ерик тен Хаг сести на клупу од лета, а одмах се поставља питање шта би требало да буду његови први потези.

Полако, али сигурно се припрема терен и загревају приче везане за то кога би "црвени ђаволи" требало да задрже, кога да отерају и кога да доведу.

Многи сматрају да уопште није проблем у квалитету који поседују фудбалери Јунајтеда, већ мањак система, концентрације, игре и бројних психолошких фактора.

Делимично у томе има истине, али очигледно је да поред бројних задатака у том сегменту, Тен Хага чека и велика реконструкција састава. 

Ко (не)треба да остане

Ако се крене од позиције до позиције, на папиру се види да Манчестер има прегршт играча који би могли да допринесу клубу, наравно под другим условима и околностима.

Скромно мишљење аутора текста је да би за тоталну реконструкцију и први корак у повратку на старе стазе славе, Тен Хагу било довољно око 250-300 милиона евра буџета, колико се и помиње да ће добити.

Утисак је да су голмани Де Хеа и Хендерсон сигурни и да се на тој позицији неће видети никаква промена.

Одбрана је нешто на чему ће морати доста да се поради, вероватно и највише.

Место штопера је нешто што је очигледно критично у Манчестеру, упркос талентованим фудбалерима који имају потенцијал, али га очигледно не показују.

Растанак би морао да се деси са Џоунсом и Баијем. 

Доста комполикована је ситуација са Харијем Мекгвајером, репрезентативцем Енглеске који је скупо плаћен, а који је постао предмет комике у свету фудбала.

Осим уколико неко не понуди довољно велики новац за Мекгвајера, што је веома тешко изводљиво у овом тренутку, очекује се да он остане у "црвеним ђаволима".

Поред њега, паметно би било задржати Варана и Лиделофа, али због њиховог здравственог и менталног стања, ваљало би довести још једног штопера.

Имена која улазе у поменуту рачуницу, а која поседују неопходни квалитет су: Кунде, Кулибали, Пау Торес, Лисандро Мартинез...

Што се тиче позиције левог бека, ту не би требало ништа да се мења, јер Шо и Тељес задовољавају критеријуме и могу да буду на располагању новом тренеру.

Десни бек је место где би се могло видети освежење.

Наиме, Ван Бисака и Далот нису одушевили ни ове сезоне, па би Тен Хаг могао да размисли о појачању на тој позицији.

Како је његов тренутни избор у Ајаксу Мазрауи већ одабрао нову средину (Бајерн), Тен Хаг би могао да се окрене свом бившем миљенику, Сержињу Десту.

Није тајна да Дест има веома тежак период у Барселони, где се очигледно није уклопио како на терену, тако и ван њега, али многи медији наводе да би управо Манчестер јунајтед и његов некадашњи тренер могли бити прави потез, притом да би Барселона пристала да прода Деста вероватно за много мање новца од очекиваног. 

Средина терена такође привлачи доста пажње.

Један од три највећа проблема Јунајтеда долази управо из тог дела терена и име му је Пол Погба.

Утисак је да не постоји више начин на који ће неки тренер моћи да допре до њега и мотивише га у Јунајтеду, па би растанак био једино решење, поготово када се у обзир узме то да му уговор истиче на лето.

Растанак је очигледан и са Матићем, Матом, којима такође истичу уговори.

Велика непознаница је Фред, који је попут Мекгвајера скупо плаћен, али није оправдао очекивања. 

Тим из Манчестера требало би да задржи Бруна и Мектоминеја, без великих размишљања и из различитих разлога (неком другом приликом о њима двојици). 

Јунајтед је пропустио прилику да без обештећења доведе играча попут Кесија из Милана (а који иде у Барселону), али ипак постоје и друге опције.

Она која се са разлогом највише помиње је Деклан Рајс. 

Иако је цена можда већа него што би многи клубови били спремни да плате и ризикују, Рајс из меча у меч доказује да је један од најбољих везиста на свету, те да би и цена од 100 милиона евра не би требала да представља проблем.

Рајс би био једна од највећих инвестиција у реконструкцији, али дефинитивно би био неко ко би донео стабилност у њиховој вези и ко би био диригент на терену. 

Оно што радује многе љубитеље фудбала јесте повртак Донија Ван де Бека са позајмице из Евертона.

Пре само неколико месеци, Тен Хаг је о статусу талентованог холандског фудбалера у Јунајтеду поредио са "смртним грехом", па ће бити веома заниљмиво како ће Тен Хаг пробудити своје фудбалско дете и имплементирати га у Јунајтеду. 

Напад је нешто што ће донети праву главобољу Тен Хагу. 

Од одлазака, треба очекивати прекид сарадње са Каванијем, Лингардом и Гринвудом.

Санчо, Рашфорд и Еланга су опције које треба задржати и око којих треба градити будући састав.

Марсијал који се враћа са позајмице је тип фудбалера којег би Тен Хаг могао да оспособи и врати у редове Јунајтеда.

Кристијано Роналдо је једна велика мистерија и нерешива енигма у редовима "црвених ђавола".

Далеко од тога да је он недодирљив, али далеко до тога и да је сав проблем Јунајтеда у њему.

Његова репутација, квалитет и умеће су неоспорни и дефинитивно би помогао и у "новом" Јунајтеду, али би полако, али сигурно, требао да се ту окреће нови лист.

Кључни потез у обнови Јунајтеда и повратку на стазе старе славе било би појачање на месту нападача.

Јунајтеду је потребно звучно појачање, доказан и квалитетан нападач, са головима у ногама, али и са могућност креирања наслова у новинама.

Идеалне опције за то су свакако Халанд или Мбапе, али јасно је да они каријеру неће наставити у Јунајтеду, али онај који би могао то да уради, а има наведене атрибуте, јесте Хари Кејн.

Кејн je ушао у зреле године, неки ће рећи и најбоље, прерастао је одавно Тотенхем и спремај је за крупнији корак.

Његова репутација у великој мери би вратила Јунајтед у епицентар медијске пажње, а не сумња се да би он то головима оправдао.

Поред Кејна, Јунајтед би могао да доведе још једног играча у нападу, а опције за то могле би да буду: Нуњез, Гризман, Дибала, Дембеле... 

Потенцијални изглед новог Јунајтеда  

Оно што се може закључити јесте да слика изнад није уопште неизводљив сценарио.

Најкрупнији залогаји и инвестиције били би Кејн и Рајс, за које би вероватно требало издвојити по 100 милиона евра.

Кунде би такође био велика инвестиција, али узвеши у обзир да је Јунајтед не тако давно платио Баија 38, Линделофа 35, Мекгвајера 90, Ван Бисаку 50, Фреда 60, Мктаријана 45 милиона, онда не би требало шкртарити на фантастичном штоперу какав је Кунде.

Узевши у обзир како је продала Емерсона Тотенхему, стиче се утисак да би Јунајтед могао да купи Деста од Барселоне за цифру која не би прелазила 30 милиона евра.

Решење није само у новцу и појачањима

Кадровска реконструкција, која би растеретила платежну моћ, али и донела освежење у екипи, није кључна ствар која је неопходна Манчестеру.

Тен Хаг неће имати дилеме само око тога који играч има квалитет за коју позицију, или ког играча да доведе.

Главна цака и трик биће извући максимум из играча који су већ у клубу. 

Холандски стручањак мораће да дође са новим системом, новим правилима, постулатима, са новим и свежим празним листом, на који ће кренути да оставља свој потпис, траг и печат.

Утисак је да једино тако Манчестер јунајтед може као феникс да се издигне из пепела у којем се налази и да би свако друго крпљење, прошло као ово Рагниково.

Тежак задатак је пред Тен Хагом, сигурно најтежи у његовој досадашњој каријери, али ово су ситуације где се показује да ли сте за сам врх светског фудбала, или тек талентовани просек.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво