Читај ми!

Италија или Португалија неће играти на Мундијалу у Катару

Претходна два шампиона Европе налазе се на супротним странама стазе Ц плеј-офа за Светско првенство, што значи да ће, у случају победе над Северном Македонијом (Италија) и Турском (Португалијом), у директном дуелу одлучивати ко ће играти у Катару.

На стази А, као домаћини, играће Шкотска и Велс, а њихови противници биће Украјина, односно Аустрија.

Русија и Шведска су носиоци на стази Б. Пољска ће бити противник Русије, док ће против Шведске играти Чешка.

Стаза Ц је она која је, свакако, и најзанимљивија, јер тамо се налазе Италија и Португалија. Шампион Европе играће у полуфиналу против Северне Македоније, а шампион Европе пре њих за противника имаће Турску.

Церемонију је отворио председник Фифе Ђани Инфантина, а говорио је и председник Уефе Александар Чеферин, који је, суштински, изговорио очигледно, када је нагласио да "присуство Португалије и Италије у плеј-офу показује снагу европског фудбала у овом тренутку". 

Дванаест тимова одлучује о преостала три места које је Уефа добила за овај Мундијал.

Десет екипа су ово право добиле освајањем другог места у својим квалификационим групама.

Две екипе им се придружују на основу укупног пласмана у такмичењу у Лиги нација – Аустрија и Чешка. Прецизније, два места су припала овим селекцијама јер су најбоље рангиране екипе победнице у својим групама Лиге Европе, које нису добиле право наступа на Светском првенству кроз квалификације.

Најбољих шест рангираних селекција из групне фазе било је у шеширу један и оне ће свој меч плеј-оф полуфинала одиграти на свом терену. Остали тимови, јасно, нашли су се у шеширу два.

Плеј-оф полуфинала на програму су 24. марта наредне године (четвртак), док су финала пет дана касније (29. марта, уторак).

У интерконтиненталним квалификацијама има још доста мечева да се одигра али је начињен и жреб за четири репрезентације које ће играти два меча која два тима воде у Катар.

После завршених квалификација у својим зонама и баража, које ће играти међусобно, за ова два места надметаће се тимови из група АФЦ - КОНМЕБОЛ и КОНКАКАФ - Океанија.

Жреб за учеснике Мундијала је у априлу, а турнир се игра од 21. новембра до 18. децембра следеће године. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво