Читај ми!

Марадона, непрежаљени бог Напуља, годину дана од смрти

Дијего Армандо Марадона један је од највећих фудбалера свих времена, аргентински идол, обожаван у Напуљу где је сматран Богом. „El Piebe de Oro“ nапустио нас је пре тачно годину дана са 60 година.

Напуљ не престаје да га жали и посвећује му мурале, статуте, ћошкове града, написане су књиге а снимљени су серија и филм Паола Сорентина кандидован за Оскара.

Напуљ, музеј на отвореном посвећен Марадони

Стадион и станица

Апсолутни симбол за све љубитеље фудбала, место на коме је немогуће заборавити Марадону је свакако стадион у Напуљу, у кварту Фуоригрота, у коме је Дјего играо за скоро две генерације напуљских навијача. Стадион који се прво звао Стадио дел Соле, 1963. је постао стадион Сан Паоло а у децембру прошле године стадион Диего Армандо Марадона.

Испред овог стадиона навијачи су донели шалове, цртеже, сећања на овог великог шампиона који ће бити изложени унутар стадиона у простору посвећеном Дијеговом музеју. Након Марадонине смрти станица Кумане у Кампи Флегреи (станица Стадиона), променила је име и сада се зове Станица Мостра - Марадона јер и ту постоји велики мурал који му је посвећен под називом „Forza Napoli sempre".
 
Многобројни мурали

Док шетате делом града који се зове Квартијер Спањоли, могуће је видети заставе и цртеже посвећене Марадони. У близини броја 40 у Вицо Лунго Гелосо налазе се два мурала посвећена Марадони: мозаик од керамике два италијанско-француска уметника Франћеско и Бруно, затим дело аргентинског уличног уметника Сан Спига који је желео да обележи 30 година од прве победе Напуља у шампионату.

У улици Емануеле де Део близу броја 60 налази се тргић Диего Армандо Марадона са још једним муралом који му је посвећен приликом освајања шампионата 1990. Овај мурал је постао место правог ходочашћа навијача и обожаваоца. Улични уметник Рафо Арт посветио му је још један мурал у Рионе Санита који је урађен одмах након његове смрти.

Но најпознатији и можда и највољењи мурал посвећен Марадони налази се у улици Таверна дел Феро у кварту Сан Ђовани у Тедућу. Назив овог дела је "Dios Umano" (људски Бог) и дело је уметника Јорита.

Марадона је тренирао седам година у старом спортском центру Парадисо у Сокаво и мада је сада тај центар напуштен, Марио Фарина познатији као Цасти, напуљски улични уметник, направио је ту још један мурал који приказује Марадону који седи на фудбалској лопти са ћерком Далмом.

Прецепи у Сан Грегоријо Армено

Позната улица Прецепа у Напуљу не заборавља Марадону тако да га је могуће видети у многим улогама и верзијама: као пастир, са крилима и сл. У свакој радњи могуће је наћи омаж овом великом спортисти: разгледница, мајица, статуа, магнет за фрижидер.

Филм Паола Сорентина „E' stata la mano di Dio"

Познати напуљски режисер Паоло Сорентино који је добио оскара за филм Ла Гранде Белеца, приказао је овај филм на 78. фестивалу у Венецији а могуће га је видети на Нетфликсу од 15. децембра. У филму се преплиће детињство режисера и љубав његовог града према Марадони, негде на пола пута између драматичног филма и аутобиографије. Наслов је омаж Марадони који нас враћа на светско првенство 1986. против Енглеске када је сам Марадона изјавио да се у све умешала „Mano de Dios" (Божија рука). Филм је кандидован за Оскара.

Серија Марадона - Соњо Бенедето (Maradona - Sogno Benedetto)
 
Ову серију је  могуће видети на платформи Амазон Прајм Видео још од 29.октобра. Александро Аимета са Силвином Олшански и Ђулермом Салмероном испричао је живот Дјега Арманда Марадоне од његовог детињства до 2000, како професионални део тако и приватан живот. У серији четири глумца приказују Марадону кроз разне фазе живота реализујући на тај начин комплетну биографију која се разликује од претходних дела посвећених фудбалеру. Последња епизода серије ће бити емитована 26. новембра.


 
Мајица посвећена Марадони

Напуљски фудбал слави Марадону са мајицом коју потписује ЕА7 и коју фудбалери Напуља носе на утакмицама Наполи - Верона, Интер - Наполи и Наполи - Лазио. Марадона Гаме мајица је лимитираног издања и направљена је у 1926 примерака у три боје. Број 1926 се односи на годину оснивања фудбалског клуба а приход од продаје мајица иде у добротворне сврхе.

 
Две статуе: Марадона и "Diego day"
 
У 13.30 је откривена статуа посвећена Марадони, тачно годину дана након његове смрти. Статуа која се налази испред стадиона реализована је од стране скулптора Доменико Сепе.

„Биће то споменик коме ће бити могуће дивити се пре уласка у сам стадион" - изјавио је аутор.

Друга статуа ће имати свој тријумфални улазак на стадион 28. новембра када ће Напуљ играти против Лација а касније ће бити постављена на изласку из свлачионица где се обично састају два клуба пре звуждука који означава почетак утакмице.

Ову статуу је поклонио бивши Марадонин менаджер Стефано Цеци. Ова статуа је од бронзе, висока 167 цм колико је био висок Марадона а дланови и стопала ће имати реалне Дјегове отиске. 28. новембар је и дан када ће се званично одржати церемонија у којој ће Стадион дефинитивно бити посвећен Марадони.

Марадона је преминуо 25. новембра 2020. године од инфаркта. Имао је 60 година.

Напуљ је данас Марадона, а како италијански медији пишу: Марадона је Напуљ.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво