Читај ми!

Ко су противници Партизана у Лиги конференције – "Индијанци" из Белгије, "кактуси" и избеглички клуб са Кипра

Фудбалери Партизана наступиће у дебитантском издању новог европског такмичења под називом Лига конференције, а на жребу у Истанбулу добили су одличну групу. Црно-бели ће европски пут започети у групи Б у којој су још белгијски Гент, Флора из Талина и кипарски Анортозис. Екипа коју води Александар Станојевић може да се бори и за прво место, а успела је да избегне највеће фаворите као што су Тотенхем, Рома и Базел.

Ко су противници Партизана у Лиги конференције – "Индијанци" из Белгије, "кактуси" и избеглички клуб са Кипра Ко су противници Партизана у Лиги конференције – "Индијанци" из Белгије, "кактуси" и избеглички клуб са Кипра

Актуелни вицешампион Србије прошао је у Лигу конференција, пошто је у плеј-офу савладао португалску Санта Клару 2:0 у Београду и тако надокнадио пораз од 2:1 на Азурским острвима.

Жреб у граду на Босфору донео је неке старе познанике, занимљиве изазове, али и клубове против Партизан не само да може, него и мора да игра нападачки и на победу.

Већ када је чувени турски фудбалер Нихат Кахвеџи извукао куглицу у којој је био папирић са именом Партизана, било је јасно да је срећа на страни момака из Хумске. Упали су у групу Б за коју је као носилац изабран Гент.

Гент – "Индијанци" из Белгије

Гент је клуб који је основан пре скоро 160 година и његови играчи и симпатизери носе надимак "биволи", због грба на којем је лик једног Индијанца. Грб је осмишљен као омаж Бафало Билу, односно Вилијему Кодију који је са циркусом пре више од 100 година гостовао у овој земљи.

Клуб из Источне Фландрије је експлодирао у последњих 15-ак година, када је освојио све важне трофеје у својој историји – три Купа Белгије и два национална Суперкупа.

У сезони 2014/15 је дошао до једине титуле у белгијској Жупиле лиги, тада играо и у Лиги шампиона, али је у благом паду у последње време.

Београдска публика, посебно она са друге стране Топчидерског брда, добро познаје екипу јер је прошле сезоне Гент играо са Црвеном звездом у групи у Лиги Европе, тако да ће поново пут српске престонице.

И тада су се у добром светлу представили Мајкл Нгадеу-Нгађуи, Вадис Ођиђа-Офое, Роман Безус и Свен Кумс који су и даље главни играчи, док су тим напустили Роман Јаремчук, Никлас Дорш и Игор Пластун, који је појачао Лудогорец, противника црвено-белих у овогодишњем издању ЛЕ.

Треба напоменути да Гент воли да игра мања европска такмичења, чему сведочи два финала некадашњег Интертото купа средином прве деценије 21. века.

Флора – "кактуси" из Талина

Екипа која је из трећег шешира упала у Партизанову групу јесте Флора из Талина, главног града Естоније. Црно-бели су избегли "мине" у виду Унион Берлина, ЦСКА из Софије, Витесеа, па и Слована из Братиславе, који у овом тренутку имају квалитетније саставе.

Момци чији је један од надимака "кактуси" играју историјску сезону – први пут у историји су се пласирали у неко европско такмичење јер је најдаље што су до сада стизали био плеј-оф за Лигу Европе.

Забележили су неколико значајних победа последњих година, а једна од њих била је над нишким Радничким пре две године.

Занимљиво је да читав први тим чине домаћи играчи, немају ниједног странца, а са клупе их води Јирген Хен, такође Естонац.

Иначе, Флора је најтрофејнији естонски клуб са 13 националних титула (пет од последњих 10 година су били шампиона), уз осам купова, 11 Суперкупова и два трофеја у регионалном такмичењу у којем учествују и прваци Летоније.

Анортозис – избеглички клуб са Кипра

Готово да не прођу квалификациони циклуси за европска такмичења у којем наши представници не играју са ривалима са Кипра. Звезда је имала окршаје са Омонијом, а Партизан ће сада на мегдан Анортозису, који у имену има реч Фамагуста – некадашња грчка колонија у Турској.

Анортозис је основан у Фамагусти, али је након турске инвазије 1974. постао "избеглички" клуб који има навијаче широм Кипра и своје место нашао је у Ларнаки.

Од тада је трећи тим у земљи, иза неприкосновеног АПОЕЛ-а и споменуте Омоније.

Било је и слабијих противника из четвртог шешира, али то не значи да Партизан треба да се плаши и овог изазова. Опреза мора да буде, на то опомиње победа над једним Базелом не тако давно.

Тренер је Грузин Темур Кетсаба, који у тиму има једног Кајла Лафертија (дугогодишњи репрезентативац Северне Ирске), као и Ника Качараву, Бразилца Андерсона Кореју, али и српског интернационалца Милоша Делетића.

Делетић је тако кренуо стопама многих српских играча који су играли за плаво-беле, међу којима су Гојко Качар, Немања Вучићевић, Немања Супић, Предраг Оцокољић, Зоран Милинковић, Слободан Крчмаревић...

Биће ово реванш двомеч из давне 1963. године и квалификација за Куп европских шампиона, када је Партизан у два меча био бољи од Анортозиса укупним резултатом 6:1.

Мечеви групне фазе Лиге конференције на програму су 16. и 30. септембра, 21. октобра, 4. и 25. новембра, односно 9. децембра.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво