Читај ми!

Дан када је Меси постао најбољи у историји

Аргентина је освојила првенство Јужне Америке, савладавши Бразил на "Маракани" са 1:0 и тако прекинула црну серију од 28 година без трофеја на великим такмичењима. Што се тиче Лионела Месија, он је испунио један од последњих услова који му је недостајао у пребогатој каријери, како би се сматрао за најбољег фудбалера у историји овог спорта.

Са четири гола и пет асистенција, Меси је био лидер каквог је Аргентина годинама желела и какав јој је требао.

Омалени Аргентинац је учествовао у 9 од 12 голова своје селекције на такмичењу, те заслужено понео титулу најбољег играча првенства Јужне Америке (поделио трофеј са Нејмаром).

Наравно, није Меси сам освојио турнир, нити би то могао да је још дупло бољи фудбалер (тешко да може бити дупло бољи), већ је то био искључиво тимски успех, поготово у финалу у којем су у плану испред Месија били и стрелац јединог гола Ди Марија, асистент Де Паул и сјајни голман Мартинез.

Било како било, Меси је напокон освојио битан турнир са Аргентином и тако испунио и један од последњих, а можда и последњи услов у трци за звање најбољег фудбалера у историји овог спорта. 

Није сваки параметар у овој трци и расправи мерљив, па често фактор личне преференције и мишљења игра огромну улогу. 

Бесконачна дебата: Роналдо или Меси, Меси или Роналдо?

Живимо у ери два најбоља фудбалера која су крочила овом планетом и то је нешто на чему морамо бити неизмерно захвални.

Уз дужно поштовање према бесконачном броју легенди који су играли овај спорт, у овој теми, тј дебати, само су две ствари сигурне:

- Прва је та да нема трећег фудбалера који има резиме такав да се нађе у трци са ова два нестварна бића фудбалске митологије.

- Друга је да су обојица на нивоу изнад свих осталих, да их вероватно нико неће достићи, али да нису савршени, већ имају своје мане, чак прегршт њих.

Статистика каже следеће (без голова и асистенција са управо завршене Копа Америке):

Кристијано Роналдо је у својој каријери одиграо 1073 званичне утакмице, постигао 783 гола и уписао 225 асистенција. 

Лионел Меси је са друге стране наступао у 929, постигао 748 голова и остварио 315 асистенција. 

Како можемо приметити, Меси у 144 утакмица мање, има мањи, али приближан број голова, а знатно већи број асистенција од Португалца.

То значи да је Меси током каријере постизао 0.82 голова по мечу, а Роналдо 0.73, тј. Меси постиже гол на свака 102 минута, док Роналдо то чини за 112 минута. 

Када се у рачуницу убаце асистенције, Меси код гола своје екипе учествује на сваких 72 минута, док је код Роналда та бројка 87 минута

Роналдо, који је одиграо 144 меча више, води у оствареним хет-триковима са 57:54. 

Изузетно је занимљива статистика начина на који су наши хероји постизали ове голове.

Роналдо је дао 139 пенала из 166 покушаја, док Меси има слабију конверзију шутева са беле тачке, пошто је дао 100 пенала из 129 покушаја

Од голова који нису са пенала, Меси је постигао 627 голова левом, а 92 гола десном ногом.

Роналдо је левом ногом лопту у гол убацио 145 пута, а номинално јачом десном - 501.

Један од ретких параметара који је далеко на страни Роналда, јесу голови главом, где Португалац води са 135:26.

Слободни ударци су на страни Месија - 58:56, голови изван шеснаестерца такође 75:57, док је Роналдо бољи што је ближи голу ривала - 531:515.

Иако је Роналдо потцењен додавач, асистенције су, као што смо установили, далеко на Месијевој страни.

Аргентинац их има 80 више, а велику разлику прави и у кључним и прецизним додавањима. Меси има око 400 додавања више,  која су директно утицала на стварање шансе.

Такође, када причамо о дриблинзима (поготово у последње три године), Меси је у предности.

Ту велики фактор играју и позиције на терену, пошто су обојица током својих каријера мењали улогу и позиционирање на терену.

Статистика каже да је од 2009. године па до данас, Меси имао 2883 успешних дриблинга, за разлику од 1612 Роналдових, што је огромна разлика.

Лична признања

Индивидуалне награде су једни од кључних аргумената у овој дебати и навијачи, аналитичари и љубитељи фудбала их узимају за битан фактор. Ми ћемо се позабавити најбитнијим.

Као највеће признање наводи се Златна лопта, коју је Меси освајао шест пута, а Роналдо пет.

Сам податак да су ова два фудбалера били у позицији да освоје ово престижно издање више од 10 пута, говори о њиховим квалитетима и томе колико дуго су у самом врху.

Признање за најбољег стрелца на свету, односно Златна копачка, у Месијевим рукама завршила је шест пута, а у Роналдовим четири.  

Када се прича о најбољем или најлепшем голу, награди која носи име Ференц Пушкаш, Роналдо је тај који је у својој каријери освојио то признање 2009. године.

Поругалац је два пута био номинован, а једном победник, док је Меси имао седам номинација, али му је најбољи пласман друго место.

Меси за разлику од Роналда има признање за најбољег играча на Светском првенству, било је то 2014. године, али се то сматра више утешном наградом.

Аргентинац држи Гинисов рекорд са 91 постигнутим голом у календарској години 2012. Роналдов најбољи успех у тој категорији је 69.

Португалац је са друге стране власник рекорда за највише голова, асистенција и голова из слободних удараца у историји Лиге шампиона, док су у овом елитном такмичењу Меси и Роналдо изједначени по броју хет-трикова.

Тимски успех 

По броју клупских и репрезентативних титула, Меси води са 35:33.

Роналдо је освојио пет Лига шампиона, наспрам Месијевих четири.

Што се тиче клупских лигашких титула, Меси је у предности са 10 трофеја, док је Роналдо у тој категорији освојио седам. 

Када погледамо куп такмичења, Меси води са 22:19, при чему се Аргентинцу у те трофеје не убрајају Олимпијско злато 2008. године и Светско првенства за играче млађе од 20 година 2005. године. 

Обојица имају трофеј за континенталног шампиона. Роналдо и Португалија су освојили Европско првенство 2016. године, док је Меси у ноћи између суботе и недеље освојио Копа Америка.

Такође, обојица су најбољи стрелци у историји својих репрезентација (Роналдо 109, Меси 76). 

Ипак, ни један ни други нису успели да одведу своје селекције на сам светски врх, али је Меси са Аргентином стигао до финала поменуте 2014. године.

Меси је са Аргентином губио четири од пет финала на великим такмичењима, док је Роналдо два пута у каријери стизао до финала, где има половичан учинак. 

Успео само у Барси и није чак ни најбољи Роналдо 

И када неколико пута прочитате сву наведену статистику, она опет неће играти највећу улогу и дати праву слику у бирању тога ко је по Вашем мишљењу најбољи фудбалер у историји овог спорта.

Увек ће се тражити нови параметри, нови аргументи, наводити разлика у позицијама које играју, у годинама живота, разлика у клубовима за које су играли и начин на који су играли.

Често ће кружити приче да је Меси успео само у Барселони, у систему кројеном по њему, поред  Ћавија, Инијесте и других, као и то да Кристијано Роналдо није ни најбољи Роналдо у свету фудбала (један је "зуба"), као и то да не може најбољи бити неко ко се љути када му саиграч постигне гол.

Пеле је играо фудбал који није на нивоу данашњег, Марадона није освојио Лигу шампиона, Роналдињо није потрајао дужи низ година, Меси и Роналдо немају освојену "богињу" на Светском првенству.

Сви имају своје мане, па чак и они највећи и најлегендарнији. Ипак, оно што су урадили и што раде Роналдо и Меси, није са овог света и ретко ко ће то моћи да понови и да се томе приближи...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво