Читај ми!

Шест ствари које треба да знате о утакмици Манчестер Сити – Челси

Много је више од шест ствари које ће одлучити, или које могу одлучити, ток и исход финала Лиге шампиона. Но, постоје они сегменти које свако око, ма колико пажљиво или ма са колико предзнања посматрало утакмицу, може и треба да примети.

Тухел против Гвардиоле

Два тренера су, де факто, највеће звезде својих екипа. Одиграли су много утакмица један против другог и сваки пут су, да парафразирамо некадашњег Гвардиолиног првог сарадника, то биле партије шаха. И професионалцима је тешко увек и на прво гледање да примете сваки релевантан детаљ са утакмица које играју тимови два стручњака, али оно најбазичније доступно је свакоме ко обрати пажњу.

Једна од тих ствари су и обливи које ће у фази напада и фази одбране одабрати Тухел и Гвардиола и колико ће их пута током утакмице они мењати. У финалу немачког Купа 2016. године, водећи Бајерн и Борусију Дортмунд, Тухел је три пута мењао дефанзивни облик, да би Гвардиола три пута на то одговарао.

Фудбал је најзабавнији када се, макар мало, зачепрка испод површине, а ово је идеална утакмица за тако нешто.

Притисак

Свако га осећа и некада је бесмислено градирати га у фудбалу. После ове мале ограде, ипак вреди рећи да је финале Лиге шампиона утакмица као ниједна друга – као ниједна друга у било ком спорту (говоримо на нивоу клупског фудбала и спорта, наравно).

Тухел је први тренер који је са два различита тима стигао до узастопних финала Лиге шампиона. Гвардиола овде није био десет година. Тухел је имао једна задатак по доласку у Челси – да покуша да буде међу четири екипе Премијер лиге, јер су "плавци" били девети.

Гвардиола је дошао да води пројекат чије је усмерење освајање Лиге шампиона.

Притисак је бесмислено често градирати у спорту. Али тек понекад, делује јасно да он не може бити равномерно распорежен...

Моунт и Фоден

Два млада фудбалера су најбољи показатељ колико се оно што бисмо назвали "типичним енглеским фудбалером" променило у протеклој деценији. Реорганизујући потпуно приступ тренирању и обликовању младих фудбалера, Енглеска је постала место где се играчи, чије су карактеристике у неким ранијим, стереотипима склонијим временима, биле предодређене за медитеранске земље махом, сада могу видети свугде.

Мејсон Маунт и Фил Фоден играју изврсно ове сезоне, што њихови бројеви и показују (72 и 64 контакта са лоптом по утакмици, отприлике по 50 покушаних пасова, мало више од две шансе креиране по мечу...).

Прекиди

Опет, без уласка у превише (или уопште) детаља, али важност оних делова утакмице када лопта није слободна је огроман. Отприлике 40 одсто голова се постиже из прекида, а шансе да постигнете гол из било ког прекида веће су од шансе да постигнете гол из било ког поседа (1,8 наспрема 1,1 одсто).

Челси није био лош у овом сегменту ни код Лампарда, док је Манчестер Сити дефинитивно доста радио на томе у протекло време.

Фактор Икс

"Очекивати неочекивано" је, наравно, оксиморон, али остаје чињеница да у финалу Лиге шампиона треба макар претпостављати да би у први план могао да дође неки фудбалер од кога се то не очекује. Тачније, од кога то јавност, шира и ужа, не очекује...

Рубен Дијас је одиграо врхунску сезону у Енглеској, где је изабран за играча године. Јако је тешко укратко објаснити некоме ван фудбала због чега је он толико сјајан, али свакако вреди скренути пажњу на њега. Много тога у игри Ситија зависи управо од португалског централног бека...

На другој страни, крилни бекови Челсија (Чилвел, Аспиликуета, Рис Џејмс...) имају велику важност у Тухеловом систему, а посебну важност имаће у контексту овог противника и ове утакмице.

Свеенглеско финале

Утакмице у Европи екипа из исте земље умеју, понекад, да буду нешто тромије. То, наравно, није правило (ништа тако паушално не може бити). Милан и Јувентус нису одиграли најзанимљивије финале Лиге шампиона 2003. године. Међутим, Челси и Манчестер 2008. године, Ливерпул и Тотенхем 2019. или Бајерн и Борусија Дортмунд 2013. године су биле утакмице које су, просечном навијачу, свакако пријале.

Биће веома занимљиво видети којој ће се од две крајности приближити овај меч, посебно имајући у виду да су два тима само у 2021. години одиграли већ два меча.

Уколико и буде нешто тромији сусрет, да употребимо тај израз поново, тим пре би било потребно вратити се на нашу прву ставку и покушати загребати испод површине. Тада је првокласна забава загарантована...

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво