Читај ми!

Реал, Барса и Јуве: Неподношљив притисак Уефе, тренутна ситуација неодржива

Фудбалски клубови Реал Мадрид, Барселона и Јувентус, који су још увек укључени у предлог о оснивању европске Суперлиге, осудили су данас као "неподношљив" притисак који на њих врши Европска фудбалска унија да одустану од тог пројекта.

"Клубови оснивачи трпели су и трпе неприхваљиве притиске, претње и увреде да напусте пројекат", наводи се у данашњем заједничком саопштењу Реала, Барселоне и Јувентуса.

Саопштење Реала, Барселоне и Јувентуса:

"1. Клубови оснивачи трпели су и трпе неприхватљиви притисак трећих страна, претње и преступе да напусте пројекат и стога одустају од свог права и дужности да пруже решења за фудбалски екосистем путем конкретних предлога и конструктивног дијалога. То је неподношљиво у владавини закона и трибунали су већ пресудили у корист предлога Супер лиге, налажући Фифи и Уефи да се, било директно или преко њихових повезаних тела, уздрже од предузимања било каквих радњи које могу на било који начин ометати ову иницијативу док је судски поступак у току."

2. Пројекат Супер лиге заједнички је осмислило његових 12 клубова оснивача:

а) са циљем пружања решења за тренутну неодрживу ситуацију у фудбалској индустрији. Дванаест клубова оснивача делило је исту забринутост - као и остале заинтересоване стране у европском фудбалу, посебно у тренутном друштвено-економском контексту, да су структурне реформе од виталног значаја како би наш спорт остао привлачан и дугорочно опстао. У том смислу, 18. априла, објавили су своју намеру да створе Суперлигу и успоставе канал комуникације са Уефом и Фифом, у конструктивном духу сарадње странака, пошто је о томе тако обавештена свака од њих.

б) уз највеће поштовање тренутних фудбалских структура и екосистема. Клубови оснивачи изричито су се сложили да ће се Супер лига одржати само ако такво такмичење признају Уефа и /или Фифа или ако се, у складу са важећим законима и прописима, сматра такмичењем које је у потпуности компатибилно за све сврхе са континуитет оснивачких клубова у њиховим домаћим такмичењима. Међутим, упркос томе што су били упознати са горњим условима, Уефа и Фифа су до сада одбијале да успоставе било који адекватан канал комуникације.

ц) и да донесе финансијску стабилност целој европској фудбалској породици, тренутно под дејством дубоке кризе која угрожава опстанак многих клубова. Томе сведочи најављена посвећеност успостављању годишњих солидарних уплата загарантованих износа који умножавају оне које Уефа дистрибуира у стварном смислу, као и обавеза јачања правила финансијске одрживости, стварањем јасног, транспарентног и ефикасног система контроле који су верификовали стручњаци.

3. Дванаест клубова оснивача такође је признало да је Супер лига била јединствена прилика да се навијачима широм света понуди најбоља могућа представа и да се ојача глобално интересовање за спорт, који није "дато" и изазива га нови генерацијски трендови . Штавише, један од његових главних циљева био је промоција женског фудбала на глобалном нивоу, огромна, али тренутно потцењена прилика за тај сектор.

4. Свесни смо разноликости реакција на иницијативу Суперлиге и, сходно томе, потребе да размислимо о разлозима неких од њих. Спремни смо да преиспитамо предложени приступ, по потреби. Међутим, били бисмо крајње неодговорни када бисмо, свесни потреба и системске кризе у фудбалском сектору, која нас је довела до најаве Суперлиге, напустили такву мисију да пружимо ефикасне и одрживе одговоре на егзистенцијална питања која прете фудбалској индустрији.

5. Жао нам је што видимо да су се наши пријатељи и оснивачи партнера Супер лиге сада нашли у тако недоследном и контрадикторном положају када су јуче потписали бројне обавезе према Уефи. Међутим, с обзиром на то да материјална питања због којих је 12 клубова оснивача најавило Суперлигу пре неколико недеља нису нестала, понављамо да, у част наше историје, да се придржавамо својих обавеза према заинтересованим странама и навијачима, за добро фудбала а што се тиче финансијске одрживости сектора, дужни смо да делујемо одговорно и истрајемо у трагању за адекватним решењима, упркос неприхватљивим и сталним притисцима и претњама примљеним од Уефе.

6. Даље, понављамо Фифи, Уефи и свим фудбалским актерима, као што смо то чинили у неколико наврата од најаве Суперлиге, нашу посвећеност и одлучност да разговарамо, уз поштовање и без неподношљивог притиска и у складу са правилом закона, најприкладнија решења за одрживост целе фудбалске породице", наводи се у заједничком саопштењу три клуба.

Ти клубови одбили су да потпишу уговор са Уефом о "мерама реинтеграције" и наћи ће се пред дисциплинским телима те организације, што значи да би им могло бити забрањено играње у Лиги шампиона. 

Суперлига Европе основана је 18. априла од стране 12 клубова, али су то такмичење након само два дана напустили енглески клубови Арсенал, Челси, Манчестер сити, Манчестер јунајтед, Ливерпул и Тотенхем, а Уговор о "реинтеграцији" потписали су и Атлетико Мадрид, Интер и Милан.

Девет клубова ће заједно платити 15 милиона евра, што је Уефа назвала "гестом добре воље", у корист деце, омладине и базичног фудбала.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво