Читај ми!

Против Суперлиге се дигли фудбалери, функционери, политичари...

Формирању Суперлиге, новог такмичења које прети да уништи Лигу шампиона, супротставили су се бројни активни и бивши фудбалери, новинари, функционери, али и политичари и људи из разних сфера. Суперлигу је у недељу увече основало 12 клубова из три од пет најјачих лига на свету.

Земљотрес који је уздрмао стари континент за многе значи и крај фудбала какав смо до сада гледали, одумирање мањих лига и клубова, због чега су моментално кренуле осуде.

Навијачи Ливерпула су скинули заставе са "Енфилда" у знак протеста против свог клуба, Гари Невил је у уживо јављању на Скај спортсу оплео по свом Манчестер јунајтеду, председник Уефа Александер Чеферин је пројекат назвао "срамотним и похлепним", док је Уефа упозорила да ће учесницима бити забрањен наступ у европским такмичењима, али на Европском и Светском првенству.

И играчи су се подигли против новог такмичења.

"Заљубио сам сам се у фудбал, као навијач. Навијач који сања да ће тим мог срца да се такмичи са највећима. Ако ова европска Суперлига прође, тај сан је готов. Илузија навијача тимова који нису гиганти да ће мочи да деле терен са највећима једноставо ће нестати", рекао је везиста Пари Сен Жермена Андер Ерера.

"Волим фудбал и не могу да ћутим. Верујем у унапређену Лигу шампиона, али нисам за то да богати украду оно што су људи направили. А то је најлепши спорт на планети."

Један од оних који је такође реаговао је Бруно Фернандеш из Манчестер јунајтеда, Микел Артета је признао да нико у екипи није знао шта се спрема, док је Месут Озил истакао да клинци сањају о освајању Лиге шампиона.

"Деца одрастају сањајући да освоје Светско првенство и Лигу шампиона – не тамо неку Суперлигу. Уживање у великим утакмицама састоји се у томе да се оне дешавају једном или два пута годишње, не сваке недеље. Тешко за разумевање сваком фудбалском навијачу", написао је Озил на свом Твитер профилу.

Међу клубовима који су оснивачи европске Суперлиге су Реал Мадрид и Арсенал, чије боје је током богате каријере бранио Озил.

Луиш Фиго је такође апострофирао да је похлепа челника клубова у првом плану, док се Рио Фердинанд стиди потеза свог бившег клуба.

"Стидим што је мој клуб, мој Манчестер јунајтед, део ове приче. Стидим се што је део групе која ради деструкцију и жели да остави све остале да умру. Жао ми је, велики сам навијач Јунајтеда и волим свој клуб, али не могу да подржим овај потез", истакао је Фердинанд.

И политичари су имали шта да кажу, па је премијер Велике Британије Борис Џонсон навео да ће учинити све да се Суперлига не развије, а потпредседник Европске комисије Маргаритис Шинас изјавио је да је пројекат у супротности са европским вредностима различитости и инклузије.

"Морамо да бранимо европски модел спорта утемељен на вредностима, на различитости и инклузији. Не долази у обзир да буде резервисан за неколико богатих и моћних клубова који желе да прекину везе са ационалним савезима. Универзалност, инклузија и различитост су кључни елементи европског спорта и нашег европског начина живота", написао је Шинас на свом Твитер налогу.

Мађарски премијер Виктор Орбан подржао је став Уефе да се одлучно супротстави плану успостављања европске Суперлиге.

Његов портпарол Берталан Хаваси, саопштио је мађарским медијима да Орбан подржава европско јединство када је спорт у питању и принцип солидарности.

"Став Мађарске је да лепота и узвишеност најзначајније игре на свету долази услед чињенице да она припада свима и да не може бити монополизована од стране најбогатијих", рекао је Орбан и додао да Мађарска подржава напоре Уефе и Фифе и националне фудбалске асоцијације у заштити интегритета фудбала на националном и европском нивоу.

Није мирно ни на домаћој сцени, где су челници "вечитих" ривала Црвене звезде и Партизана уједињени у ставу да ново такмичење није добра идеја.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво