Читај ми!

Да ли смо сведоци краја фудбала који познајемо - због Суперлиге подрхтава тло у Европи

Откривање планова за Суперлигу, ново такмичење које оснивају најбогатији европски клубови, изазива тектонске поремећаје у европском фудбалу.

Највећи европски клубови дошли су до начелног договора о изгледу Суперлиге.

Не обазирући се на противљење националних савеза, идеју о оснивању "лиге богатих" подржали су скоро сви највећи клубови у Европи.

Постигнут је договор о изгледу и формату Суперлиге, која ће, уколико заиста угледа светлост рефлектора, озбиљно променити изглед и облик фудбала и пореметити расподелу моћи у фудбалској Европи. 

Шта је Суперлига - "лига богатих" и ко има корист од ње?

Најбогатији европски клубови су дошли на идеју да направе своје такмичење, које ће бити пандан Лиги шампиона.

У Суперлиги би играли најбогатији клубови, који желе да постану још богатији, тако што ће играти између себе, а не, као што је случај до сада, са шампионима европских земаља где нема (озбиљне) финансијске користи.

Нема испадања из лиге, дакле систем какав је у НБА лиги. 

Идеју су подржали најбољи енглески клубови - Ливерпул, Манчестер јунајтед, Арсенал, Челси, Манчестер сити и Тотенхем.

Суперлиги су рекли "да" и у Шпанији - Реал, Барселона, Атлетико.

Идеју су подржали и Јувентус, Интер и Милан у Италији.

Суперлиги се противе, а у складу са инструкцијама савеза, Бајерн и Дортмунд у Немачкој, али и Пари Сен Жермен у Француској.

Буџет Суперлиге износи пет милијарди долара, а иза финансија стоји амерички Џеј Пи Морган.

У такмичењу учествује 20 екипа - 12 клубова оснивача, три придружена члана, док ће још пет клубова доћи кроз квалификације.

Суперлига је планирана за август, утакмице ће се играти средином седмице, а клубови ће бити подељени у две групе. 

По три најбоље екипе из обе групе иду у четвртфинале, док ће четвртопласирани и петопласирани играти у плеј-офу за преостала два места.

Оштра упозорења и претње

Не чуде оштре реакције из Уефе, али и из званичних савеза европских земаља.

У заједничком саопштењу Уефе, националног савеза Енглеске, Шпаније, Италије; тамошњих лига - Премијер лиге, Ла Лиге и Серије А; осуђује се идеја о новом такмичењу и поручује се да ће клубови који учествују у стварању Суперлиге и који учествују у њој, сносити озбиљне последице.

Клубови неће моћи да наступају у осталим такмичењима - домаћим, европским или светским, а играчима ће бити онемогућено да играју за национални тим.

"Размотрићемо све доступне мере, на свим нивоима, како бисмо ово спречили. Фудбал се заснива на такмичењу и спортском надметању. Другачије не може да буде".

Реакција и осуде: "Непоправљива штета", "срамота", "похлепа"...

Поводом Суперлиге се огласио и британски премијер Борис Џонсон.

"Планови за Суперлигу су штетни за фудбал и надлежни органи имају пуну подршку", написао је, између осталог, Џонсон на Твитеру.

Директор Премијер лиге, Ричард Мастерс, писао је свим клубовима британског најјачег такмичења и апеловао да се успротиве Суперлиги.

"Овакак пројекат је немогућ без енглеских клубова, зато позивамо све који размишљају о томе, да се окрену пре него што се нанесе непоправљива штета", поручио је Мастерс.

"Навијачи сањају да се њихов клуб пробије кроз табелу и да се такмичи са најбољима. Верујемо да овај концепт уништава такве снове", наводи се у саопштењу Премијер лиге.

Чувени Гери Невил, некадашњи трофејни фудбалер и легенда Манчестер јунајтеда, био је врло оштар према енглеским клубовима који желе Суперлигу.

"Навијач сам Манчестер јунајтеда 40 година, а сада сам згрожен. Потпуно згрожен. Ово је срамота... Одузмите им бодове колико сутра. Све их ставите на дно табеле и узмите им новац", поручио је Невил.

Јирген Клоп, менаџер Ливерпула, клуба који је подржао Суперлигу, нада се да идеја никада неће заживети.

"За мене, Лига шампиона је Суперлига у којој не играте са истим тимовима. Наравно, финансије су веома битне, али зашто би хтели систем у којем Ливерпул игра са Реалом десет година заредом? Ко то жели да гледа?", рекао је Клоп. 

Да ли је ово крај фудбала? 

Љубитељи фудбала верују да се неће на овоме завршити.  

Да велики играју са великима - због пара, похлепе и користи; без страсти, љубави и због игре као такве. 

Мали ће остати на ветрометини, далеко од ока јавности и објектива камере, борећи се за мрвице које би им обезбедиле опстанак.

Игра би била све само не игра, већ бизнис без узбуђења, напетости, суза, радости, свега што је лопта са собом носила у последњих 70 и кусур година.  

Тренутна ситуација је, бар просечном гледаоцу или љубитељу фудбала, неодржива, па ће све очи наредних дана бити упрте у Уефу и највеће европске клубове, надајући се да ће се доћи до компромиса и решења за европски фудбал. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво