Стефан Митровић – херој Србије, али и малог Гаврила

Српски репрезентативац Стефан Митровић једна је од главних тема у нашој земљи последњих недеља из два велика разлога. Митровић је постао херој наше репрезентације у окршају са Португалијом у квалификацијама за Светско првенство у Катару, када је два пута у финишу меча спасао гол који би значио и пораз "орлова", а потом се активно укључио у акцију за скупљање новца за лечење малог Гаврила Ђурђевића. Митровић се из Стразбура, где игра од 2018. године, јавио у Јутарњи програм и говорио о репрезентацији, али и начинима да се помогне скупљање велике своте новца.

После траке Кристијана Роналда, за чије бацање је српски дефанзивац делимично "крив", а која је продата за 7.500.000 динара, Митровић је на аукцију понудио свој дрес и копачке.

Та два предмета укупно су донела више од 220.000 динара за помоћ малом дечаку који болује од спиналне мишићне атрофије

"Задовољан сам – и копачке и дрес су прошли, могу да кажем, одлично. Међутим, то су само мали гестови да се пробуди нека свест код људи да се било ко. ко може да помогне, на било који начин, укључи у ту акцију. Стварно треба да помогнемо малом Гаврилу, малом борцу јер он заслужује да настави свој живот. Мислим да је велика цифра која треба да се скупи, али као што сам рекао у ранијим интервјуима да, када је најтеже, много пута смо показали да смо тад најсложнији и најјачи. Надам се да ћемо скупити толики новац и приближити Гаврила његовом циљу", рекао је Митровић у Јутарњем програму РТС-а.

Гаврилу недостаје још милион и по порука!

Осим њега, придружили су се многи спортисти како би се скупило 2.500.000 евра за "золгенсму", најскупљи лек на свету, који помаже против спиналне мишићне атрофије.

"Видим да су се многи укључили у акцију, надам се да ће још доста људи да се укључи и да ће сви људи који могу да пошаљу СМС то и урадити. Да бисмо дошли до циља, треба нам још милион и по порука. Искрено верујем да ћемо доћи до циља. Покушаћу са својим саиграчима да направимо неку заједнично акцију, тако да све радимо и надам се да ће циљ бити испуњен у што краћем временском року."

Митровић је избио лопту са линије после шута Роналда и постао херој нашег националног тима, као што је то потом учинио и за Гаврила – каже да су га у Стразбуру сви еуфорично дочекали.

"Била је велика еуфорија када сам се вратио у клуб. Много питања, занимало их је све што се дешавало на и ван терена. Какве су биле реакције, не само против Португалије, него у све три утакмице. Било је доста питања, међутим, репрезентативно окупљање је прошло, врло брзо смо се фокусирали на обавезе које имамо у клубу. Играли смо утакмицу против Бордоа, већ сутра нас очекује веома битан меч против Пари Сен Жермена. Брзо је та тема постала прошлост – првих дана је постојала еуфорија, али смо је заборавили и окренули се клупских обавеза."

Селектор донео енергију која је раније мањкала

Стамени штопер је навео да је нови селектор Драган Стојковић Пикси донео нову енергију која је била неопходна репрезентацији.

"Одушевљен сам атмосфером коју смо створили у репрезентацији. Нови селектор нам је донео потребну нову енергију, која је, могу да кажем, мањкала раније. Направили смо невероватне резултате – седам бодова у прве три утакмице. Врло добро смо кренули, али смо још далеко од циља. Ми смо народ који доста еуфорично приступа неким стварима. Ово је тек почетак квалификација, остаје нам још доста утакмица да одиграмо. Окупљање је прошло изванредно, треба да наставимо да растемо као екипа и да се понашамо овако као што смо се понашали у претходном окупљању."

Пикси је Митровића промовисао у заменика капитена, што он сматра највећим достигнућем у досадашњем току каријере.

"Имали смо састанак на којем је селектор тако одлучио. Невероватна част за мене. Сви који ме познају знају са колико страсти и жеље играм за своју државу, за национални грб. То је највећа част која ми се десила у каријери, желим и овим путем да се захвалим селектору и стручном штабу што су ми дали ту част да могу да будем заменик капитена своје репрезентације."

Србија може да буде прва испред Португалије

Стефан тврди да "орлови" могу да се носе са Португалијом и заврше квалификације за Мундијал у Катару испред европског шампиона, чиме би се директно пласирали на завршницу шампионата.

"Наравно да може, показали смо и на утакмици са Португалијом да можемо равноправно да се носимо са њима. Мислим да смо били бољи противник у мечу са њима. Показали смо, посебно у другом полувремену, да можемо егал да играмо са њима. Морамо чврсто да верујемо у то, у наш квалитет, да у припреми сваке утакмице дамо свој максимум и онда ће наш квалитет, који дефинитивно имамо, доћи до изражаја. Имали смо га и раније, али из неких разлога резултати нису пратили то, али овога пута мислим и чврсто верујем у то да можемо до првог места и испуњења циља, а то је дефинитивно Светско првенство."

За крај, Митровић је истакао да му је много жао што неће учествовати на овогодишњем Европском првенству.

"Остаје велика жал за Европским првенством. Мислим да, због квалитета који имамо, морамо да будемо у завршници свих тих великих такмичења. То нам је још један велики мотив да дамо свој максимум у наставку квалификација", закључио је Митровић у Јутарњем програму РТС-а.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво