Читај ми!

Дан када су се Меси и Роналдо вратили међу смртнике

У размаку од 24 часа, редом Кристијано Роналдо, а потом и Лионел Меси, елиминисани су у осмини финала Лиге шампиона. Како и један и други из године у годину ређају неуспехе у елитном такмичењу, стиче се утисак да више немају статус божанства или неких ванземаљца, већ да су се вратили међу обичне, победиве смртнике.

Дан када су се Меси и Роналдо вратили међу смртнике Дан када су се Меси и Роналдо вратили међу смртнике

Немоћ и пад су речи које многи користе када говоре о елиминацији Барселоне и Јувентуса, али првенствено Роналда и Месија, већ на првој препреци нокаут фазе Лиге шампиона.

"Стара дама" је јуче избачена од тоталног аутсајдера, екипе Порта, која је више од сат времена играла са фудбалером мање у пољу.

Око 24 сата касније, "Блауграна" је неуспешно покушала да направи нову "ремонтаду" против ПСЖ-а, који је ипак након двомеча славио са укупних 5:2.

У тренуцима када су сви чекали да Меси и Роналдо покажу своју моћ и магију и тргну своје саиграче, буду лидери, од њих смо видели промашаје, фрустрације и на моменте одсутност и безидејност.

Дугогодишњи неуспеси

Како ово није први пут да видимо двојицу најбољих фудбалера, вероватно у читавој историји овог спорта, на коленима, стиче се утисак да су остали намирисали рањивост и решили да свргну краљеве са трона.

"Када имате Кристијана Роналда у тиму, ви већ водите са 1:0 на старту", речи су Зинедина Зидана, Португалчевог бившег тренера у Реалу.

Међутим, то изгледа није био случај у последње три сезоне када је у питању Лига шампиона.

Јувентус и Роналдо су још једном забележили неуспех, а поражавајуће је то што су испадали од Ајакса, Лиона и Порта, екипа од којих би Јувентус морао да буде бољи, а то не само у резултатском смислу, није био случај.

Такође, Јувентус је тренутно 10 бодова далеко од првог места на табели Серије А, па је најреалнија опција за трофеј ове сезоне само Куп Италије, у којем се састају са Аталантом.  

Са друге стране, Месијеви бивши саиграчи Пујол и Маскерано за њега су говорили: "Далеко је бољи од било кога, кога сам гледао. Он је ванземаљац", и "Иако он није човек, добро је што мисли да то јесте".

Опет, ове изјаве делују далеко од онога што Барселона под вођством капитена Месија у последњим годинама, а поготово проткле две, показује.

Каталонци су прошле сезоне елиминисани у четвртфиналу Лиге шампиона од Бајерна, у најубедљивијем поразу у историји клуба - 8:2, а неуспехе су доживели и у купу и домаћем првенству.

Ни овогодишње издање "Блаугране" не приказује другачију слику, пошто су упркос променама управе, тренера и играчког кадра, они убедљиво елиминисани од ПСЖ-а у осмини финала Лиге шампиона (најгори пласман још од сезоне 2006/7), заостају за Атлетиком у Ла Лиги и поражени су у финалу шпанског Суперкупа.

Попут Јувентуса, највероватније би им утешни трофеј ове сезоне био куп и то Куп Краља Шпаније, државе од које желе да се отцепе.

Међутим, постоје аргументи који говоре да највећи проблеми нису Меси и Роналдо, пошто они дају огроман допринос и они су потпуно тачни.

Мушкарци лажу, жене лажу, бројке не лажу

Један од тих аргумената је статистика, која каже да су обојица најбољи стрелци своји клубова, али и домаћих првенстава у којима се такмиче.

Меси је у досадашњем току сезоне у свим утакмицама постигао 25 голова и уписао 11 асистенција и предводи све стрелце и асистенте шпанског првенства.

Иако је то још увек најбоље у Ла Лиги, неоспорно је да није ни близу статистике у претходним сезонама, када је Меси имао бројке од 51 гола и 20 асистенција, 54 гола и 18 асистенција, 58 и 30, или оних нестварних из 2011/12 - 73 гола и 33 асистенције.

Роналдо са друге стране, тренутно важи за најбољег стрелца Серије А са 20 голова, а мрежу у свим такмичењима ове сезоне затресао је 27 пута.

Пре четири године, тај број износио је 44, пре шест 55, а пре седам година 61 гол у сезони.

Једноставно, обојицу стижу године, али и посао им отежавају тешке ситуације у клубовима. Роналдо има 36 година, а Меси 33 и потпуно је реално за очекивати да не постижу више по 60 или 70 голова у сезони, а њихови тимови не освајају пет или шест трофеја годишње.

Више не делују као божанство, као ванземаљци и неко ко је по десет степеника изнад сваке класе. Магије у ногама, мишићима и глави још увек имају, али се полако, али сигурно, појављују неки нови клинци, који су намирисали крв и спремни су да их нападну и заузму њихово место.

Неки нови клинци

Као главни конкуренти, намећу се Килијан Мбапе и Ерлинг Халанд. 

На жалост многих, смена генерација у фудбалу се углавном ради по оваквом принципу, па у међупростору буду "изгубљени" и без примећивања играчи попут Левандовског, Нејмара, Салаха, Де Брујнеа...

Мбапе је водио Француску до "богиње" на Светском првенству, а из дана у дан руши рекорде у ПСЖ-у, доказује се и бори против највећих.

Халанд са друге стране бројкама ремети сваку логику и системе, а најновији податак који то потврђује јесте онај који каже да је Норвежанину било потребно само 14 утакмица како би постигао 20 голова у Лиги шампиона.

Примера ради, Ибрахимовићу је требало 71 утакмица, Роналду 56, Месију, Анрију и Мбапеу 40, Нејмару 38, Левандовском 36, Кејну 24.

Ипак, стиче се утисак да ће и Мбапе и Халанд, морати да промене клуб и средину, како би прешли на већи ниво, достигли значајније успехе и можда, једног дана, били попут Месија и Роналда...

На свима нама осталима је да уживамо у чаролијама и умећу двојице великана какви су омалени Аргентинац и мишићави Португалац и да будемо захвални што смо сведоци фудбала у њиховој ери.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво