Читај ми!

Пеле слави 80. рођендан, шест ствари о најбољем фудбалеру у историји

Један од најбољих, ако не и најбољи фудбалер света свих времена, Бразилац Пеле, данас слави 80. рођендан.

Едсон Арантес до Насименто, познатији као Пеле, рођен је 23. октобра 1940. године у малом граду који носи симболичан назив Три срца (Três Corações). Многи га сматрају најбољим фудбалером свих времена и човеком који је прославио "најважнију споредну ствар на свету".

Име добио по Томасу Едисону

Занимљиво је да је Пеле име добио по Томасу Едисону, пошто је струја у кућу његових родитеља уведена непосредно пре него што је рођен будући најбољи фудбалер света. 

Три пута шампион света са Бразилом, први пут као тинејџер

Пеле је као 17-годишњак заиграо за Бразил на Светском првенству 1958. године у Шведској, и донео свом тиму прву титулу шампиона света у историји. У полуфиналу такмичења постигао је хет-трик, а са још два поготка у финалу против домаћина постао је други стрелац турнира са шест голова.

Пеле је још два пута у каријери освајао титуле шампиона света. Четири године после успеха у Шведској, Бразил је одбранио титулу у Чилеу, мада је Пеле пропустио већи део турнира због повреде.

Трећу титулу Пеле је освојио на Мундијалу 1970. у Мексику, а та екипа Бразила сматра се најбољим нападачким тимом свих времена. Пеле је још једном био стрелац у финалу, а Селесао је стигао до треће титуле шампиона света.

Од репрезентације се опростио на утакмици против Југославије

Годину дана после треће титуле на мундијалима, Пеле је одлучио да се опрости од дреса са националним грбом. Занимљиво, сам Пеле је изабрао да опроштај буде против селекције Југославије.

Утакмица је одиграна на "Маракани" у Рио де Жанеиру пред 140.000 гледалаца и завршена је резултатом 2:2. Пеле је десет минута пре краја сусрета подигао обе руке и отрчао почасни круг.

За репрезентацију Бразила одиграо је 92 утакмице и постигао невероватних 77 голова.

Гинисов рекорд - више од 1.000 постигнутих голова

Према званичним подацима, Пеле је у каријери одиграо 1.363 утакмице, на којима је постигао 1.281 погодак, чиме је ушао у Гинисову књигу рекорда као особа са највише голова током фудбалске каријере.

Само два клуба у каријери

Пеле је у каријери наступао само за два клуба - бразилски Сантос и амерички Космос.

За Сантос Пеле је наступао од 1956. до 1974. године и, у 638 утакмица, постигао 619 голова. Последње три сезоне у каријери провео је у америчком Космосу, где је на 56 мечева постигао 31 погодак.

Последњу утакмицу у каријери одиграо је 1977. године, а био је то меч између Сантоса и Космоса.

Најбољи фудбалер у 20. веку

Сва своја фудбалска достигнућа Пеле је "наплатио" 1999. године, када га је Међународна федерација за фудбалску историју и статистику прогласила најбољим играчем у 20. веку.

Једини је фудбалер који је три пута освајао титулу шампиона света, најбољи је стрелац у историји бразилске репрезентације, а са Сантосом је две године узастопно освајао Копа Либертадорес - Куп шампиона Јужне Америке.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво