Читај ми!

Кошмар најскупљег дефанзивца на свету

Кошмар Харија Мегвајера настављен је на утакмици репрезентација Енглеске и Данске у којој је искључен у 31. минуту због два жута картона. Најскупљи дефанзивац у историји фудбала катастрофалних неколико месеци заокружио је партијом за заборав на "Вемблију", после чега је покренуто питање да ли је време за дужу паузу од фудбала.

Кошмар најскупљег дефанзивца на свету Кошмар најскупљег дефанзивца на свету

Несрећа која је, како на Западу воле да кажу "само чекала да се деси", резултат је низа грешака и лоших одлука од почетка утакмице.

Момак из Шефилда од првог минута деловао је растрзано на највећем енглеском стадиону – лоше се постављао, каснио у затварању простора и сарадњи са саиграчима из одбране. Оба фаула направио је на противничкој половини, иако први није досуђен због пуштања предности, али је код другог, након мало је рећи лошег пријема, неопрезан старт значио и да ће наставак сусрета пратити са трибина.

Мегвајер је, описаће касније локални медији, прекратио себи муке и оштрим фаулом повредио данског нападача Каспера Долберга, поставши тек трећи енглески репрезентативац који је на "Вемблију" добио црвени картон.

Још један ударац за већ уздрмано и крхко самопоуздање 27-годишњег штопера, начето пре одређеног времена и на више фронтова. Скупо је коштало не само "горди албион", већ и његов клуб Манчестер јунајтед.

"Црвени ђаволи" су на старту сезоне уписали једну победу и два пораза, уз чак 11 примљених погодака. Нападачи Кристал Паласа прво, а потом и Тотенхема, играли су се са Мегвајером и дружином непосредно пред репрезентативну паузу и можда и наговестили све оно што ће сви, као Енглези, трпети против Данске.

Тотенхем је у историјском дану за енгески фудбал (шампион Ливерпул примио седам комада), распаметио Јунајтед са 6:1, а Хари је и тада имао неколико "блиставих" минута. Иако су играчи у црвеним дресовима повели на "Олд Трафорду", капитен је омогућио преокрет ривалу тако што је наместио гол Тангују Ндомбелеу, склонивши левог бека Лука Шоа, који је могао да испуца лопту.

"Хари Мегвајер вас је коштао 80 милиона фунти, а за те паре, он не уме да се брани. Чак је и повукао рукама свог саиграча Лука Шоа код гола Ндомбелеа. Тај погодак Ндомбелеа мора бити најгора могућа реакција одбране свих времена", оштар је био новинар Жилијен Лоренс.

Од почетка сезоне Мегвајер делује психички лабилно и несигуран је на терену. Корен проблема лежи у ванфудбалским стварима – током одмора у Грчкој у августу ухапшен је због туче са полицијом. Проглашен је кривим за напад и вређање полицајаца, ремећење јавног реда и мира, као и за покушај поткупљивања после физичког сукоба са групом људи у једном ноћном клубу.

Осуђен је на условну казну затвора од 21 месеца и 10 дана и, после жалбе адвокатског тима, поновно суђење тек треба да буде заказано.

Међутим, "репови" таквог испада, потом и критика да би требало да буде изостављен из националног тима због лошег примера другима, наставили су да прогањају 194 центиметра високог играча. Вероватно би и психички јачи спортисти имали проблема када би се нашли у његовој ситуацији, што је јавност у Енглеској навело на размишљање о евентуалној паузи.

"Мислим да је јасно да пролази кроз тежак период. У оваквим ситуацијама, у којима сам такође био и ја, некада је потребно да вас изваде из рерне", сликовито је почео некадашњи капитен Јунајтеда Рио Фердинанд.

"Оле (Гунар Солшер) има велики посао у својим рукама и мислим да ће његова улога бити веома важна. Можда је време да га мало одмори и дозволи му да се пресабере и поново изгради самопоуздање. Када играте на свака три дана, веома је тешко видети кроз 'маглу', али када се склоните из првог реда на фронту, имате времена да анализирате себе, своје наступе, припрему, опоравак – све аспекте око фудбалског меча од 90 минута."

Мегвајер је у јулу 2019. стигао на "Театар снова" у трансферу чија се вредност процењује на 80 милиона фунти (скоро 90 милиона евра), поставши најскупљи дефанзивац у историји фудбала.

Уз дужно поштовање самом играчу и спортском сектору Манчестера, јасно је да не постоји превише разлога који оправдавају толика улагања, али се њима и не треба бавити у тренутку у којем се налази модерни фудбал. Једноставно, тржиште је такво места за чуђење нема.

Хари је класичан пример тога да на Острву постоји поремећен систем вредности и да ће енглески клубови, и не само они, већ и навијачи, домаће фудбалере ценити много више него остале. Тачније, више него што је то уопште реално. И не само ценити, него их и редовно прецењивати – један од низа разлога због којих су се премијерлигаши мучили на европском нивоу у претходној деценији.

Случај Харија Мегвајера је посебно занимљив јер обједињује више лоших сегмената енглеског фудбала. Упао је у процеп створен у Јунајтеду одласком сера Алекса Фергусона, када је почела криза манчестерског гиганта. "Јахао је на шампионском таласу Лестера" и објективно одличних игара, како на индивидуалном, тако и на екипном нивоу.

Жеља Еда Вудворда и комплетног менаџмента са "Олд Трафорда" да у свему буду бољи од конкуренције довео је до тога да, у недостатку бољих решења, пошаљу огромну суму новца "лисицама" и сруше рекорд Ливерпула и Вирџила ван Дајка (75 милиона фунти). И не само то, него новом дефанзивцу дају и капитенску траку.

Сви ти притисци и очекивања стварају ситне пукотине у карактеру, начињу дуго грађено самопоуздање и утичу на психу. Велики физички напори као додатак рачуници само убрзавају процес до тачке пуцања, која је за Мегвајера стигла ове јесени.

Било је у прошлости неколико наговештаја сличног сценарија, па је и у окршају са Партизаном у Лиги Европе био трећи најлошије оцењени играч на терену, али познато је да се сурови захтеви фудбалских организација никада и не обазиру на дугорочне планове.

"Замењен сам у једној утакмици, мислим да је било гостовање Мидлсброу. Фергусон ми је пришао и рекао ми: 'Врати се основама, тренирај добро и бићеш поново у тиму.' То се мени десило и био сам добро. Некада вам помогне када се део притиска скине са ваших леђа. Тада можете да поново изградите себе и играте једноставно. Ефектно да покушавате да пролазите кроз утакмице без да будете 'виђени'. Можда звучи блесаво, али тако сам посматрао на ствари када ми је недостајало самопоуздања, јер тада вас гледају само из лоших разлога", додао је Фердинанд.

Сада је лопта у дворишту управе клуба, с обзиром на то да је селектор Енглеске Гарет Саутгејт пружио потпуну подршку Мегвајеру и потврдио да ће бити део тима у наредним акцијама.

Ипак, како енглески медији јављају, играч неће тражити паузу од Солшера и одлука ће бити само на менаџеру "црвених ђавола". Од ње ће умногоме зависити наставак сезоне Манчестер јунајтеда, али и каријере Харија Мегвајера.

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво