Читај ми!

Меси је покренуо "лавину", спрема се рушење Барселонине управе

Фудбалски клуб Барселона налази се у једном од најкритичнијих периода у последњих 15 година, а турбуленције у престоници Каталоније не јењавају и после саге о одласку Лионела Месија. Најбољи фудбалер света затражио је раскид сарадње са Барселоном, али је због одбијања клуба и административних проблема, био приморан да остане и одради последњу годину уговора.

Последице снажног земљотреса који је тада затресао "Камп Ноу" и даље се осећају, па је потез Аргентинца, који је истакао да због љубави према "Блауграни" никада не би могао да правду потражује на суду, покренуо лавину догађаја који би могли да донесу велике промене.

Председник Ђосеп Марија Бартомеу је прво, према играчевим речима, преварио Месија приликом преговора о одласку, а онда знајући да купац мора да активира откупну клаузулу од 700.000.000 евра, инсистирао на одбијању било какве понуде.

Чак и да је Лео отишао, будући клуб (вероватно Манчестер сити), морао би да плати наведени износ уколико пресуда буде у корист Барселоне, што је додатно појачало гнев навијача према Бартомеуу и његовој управи.

Каталонци нису задовољни радом челника у последњих неколико година јер је лошом трансфер политиком, превеликим задуживањем, погрешним потезима и сакривањем истих, гигант остао без правог и шампионског пројекта.

Због тога је Меси и хтео да оде, а због тога је формиран и покрет симболичног имена – "Више од покрета", чији је циљ исказивање неповерења актуелној управи и њено свргавање. Он би ускоро могао да буде и остварен.

Како је Барселона један од ретких клубова чији су власници навијачи, постоји могућност заказивања превремених избора, уколико се скупи одређен број потписа, њих 16.500. Рок је истекао у четвртак у подне, када је покрет саопштио да је сакупио 16.521 потпис.

Тиме је направљен велики корак ка променама на челу клуба и списак потписа ће у 18 часова бити представљен у клубу, како би прошао провере и коначну валидацију.

Уколико потписи буду потврђени, а из покрета верују да ће их на крају бити преко 18.000, следи гласање. Ако две трећине чланова буде за ту опцију, управа пада и заказују се нови избори.

Избори за председника Барселоне заказани су за март 2021, али ће изгледа бирање нове управе бити организовано раније, како би се са "власти" скинуо Бартомеу.

Кандидати за новог председника требало би да буду Виктор Фонт, Ђорди Фаре, Луис Фернандес и бивши први човек Ђоан Лапорта.

Многима од њих циљ је да се промени трансфер политика, да се клуб врати својим вредностима и играчима из легендарне Ла Масије, као и да се на место тренера постави чувени везиста Ћави Ернандес, који "занат пече" у Катару.

Месијева судбина још није позната, али према наводима људима који су блиски Аргентинцу, он ће размислити о останку уколико се промени руководство Барселоне.

У међувремену, осим чињенице да су за Ивана Ракитића и Артура Видала добили "смешан" износ, стигао је нови проблем јер, због неразјашњених околности са претходним тренером Кикеом Сетијеном, нови шеф стручног штаба Роналд Куман још неко време неће моћи да води екипу.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво