Барса и Покетино – од "пре бих радио на фарми..." до "никад не реци никад"

О Барси је говорио све најгоре, величао велике ривале Еспањол и Реал, изјављивао да би радије радио на фарми него тренирао Каталонце... Можда је дошло време да се Покетино покаје, пошто га шпански медији сматрају за најозбиљнијег кандидата да наследи Кикеа Сетијена на клупи "Блаугране".

Никад не реци никад, једно је од најважнијих правила када сте професионални фудбалер, нарочито тренер. Изјаве из прошлости, често дате у афекту, могу значајно обликовати вашу будућност и створити неприлике у избору радне средине.

То можда најбоље зна Маурисио Покетино.

Аргентинац је један од најцењенијих фудбалских тренера који су тренутно без посла, па медији често спекулишу да би Пок могао да заузме упражњено место неког од најбогатијих европских клубова.

Тако је било када је нови менаџер био потребан Реалу, када је отказ у Бајерну добио Нико Ковач, па чак и недавно када је Маурицио Сари експресно отеран из Јувентуса, после неочекиване елиминације у осмини финала Лиге шампиона.

"Пре бих радио на фарми, него тренирао Барсу"

Сада је на ред дошла Барса, која је из убедљивог пораза од Бајерна извукла бар једну позитивну ствар – Кике Сетијен више неће седети на клупи "Блаугране".

Ипак, Барселона и Покетино имају историју и то не превише светлу. Аргентинац је често критиковао каталонски клуб, истицао поносно своје везе са градским ривалом Еспањолом и прилично отворено се нудио Реалу.

"То је немогуће. Моје емотивне везе са Еспањолом су предубоке, ту сам стекао име. Такође, нисам сигуран да би ме они икада заволели", изјавио је Покетино 2017. године, када му је постављено питање о евентуалном ангажману у Барси.

Покетино се није ту задржао, већ је у јануару следеће године отишао корак даље.

"Никада не бих био тренер Барселоне и Арсенала, пошто сам близак Еспањолу и Тотенхему. Одрастао сам у Њуелс олд бојсима и никада не бих водио Розарио централ. Пре бих радио на фарми у Аргентини, него водио неки од тих клубова", врло је јасан био Покетино.

Никад не реци никад

После одласка Зинедина Зидана са клупе Реала, Аргентинац се индиректно понудио "краљевском" клубу.

"Видим себе на клупи Реала једног дана, као и као селектора националног тима. Постоје тимови које сам пратио откад сам био клинац. Волео бих да водим и Њуелс, али и да се вратим у Еспањол", рекао је Покетино те 2018. године.

Како то обично бива, са годинама долази и мудрост, па је Аргентинац "променио плочу".

"Морам да објасним изјаву о 'фарми'. Никада нисам желео да покажем непоштовање према Барселони. Неке ставри могу да се кажу на различите начине. Нисам арогантан и нисам желео да дам такве изјаве. Сада то сигурно не бих урадио, јер никада не знате шта ће се десити", каже Пок.

Сада је Барси потребан нови тренер, а Покетино је на пол позицији у односу на конкуренте. Знање и искуство свакако има, фудбалски свет је уживао у игри Тотенхема, који је стигао и до финала Лиге шампиона.

Радио је у Примери и као играч и и као тренер, чак поседује и шпански пасош.

Сви предуслови су ту. Само још да навијачи Барселоне забораве његову "ружну прошлост".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво