По чему ћемо памтити Илију Петковића, тајфуна са Карабурме

Одлазак Илије Петковића погодио је његове пријатеље Драгана Џајића, Ивана Ћурковића и Михајла Тодића, који су за РТС говорили о Илији Петковићу фудбалеру и тренеру, и Петку – човеку и пријатељу.

Легендарни Илија Петковић преминуо је у суботу у 75. години, од последица инфекције коронавирусом.

"Чули смо се пре десетак дана, рекао ми је да се не осећа најбоље и да мисли да нешто није у реду. Ја сам му рекао – ма шта није у реду, ти си тајфун са Карабурме, шта теби може да буде", рекао је прослављени Иван Ћурковић.

Петковићев цимер из репрезентације, Драган Џајић, каже да је у фудбалу упознао много људи, али нико није био сличан Петковићу.

"Петко је био специфичан. Много људи са упознао у фудбалу, али је он био јединствен – увек је био расположен, насмејан, пун енергије", рекао је Џајић.  

Михајло Тодић, новинар Спортског журнала, којем је Петковић био тренер у ОФК Београду, сматра да је Петковић био најсвестранији човек у српском фудбалу.

Најсвестранији човек српског фудбала 

"Са ОФК Београдим је освојио Куп Југославије 1966, сребро на Купу нација 1968. године. Био је тренер јуниора, првог тима, директор, председник у ОФК Београду. Селектор А репрезентације и младих, учесник Светског првенства и као играч и селектор, председник ФСБ", рекао је Тодић.

Петковић је дебитовао за национални тим у четвртфиналу Европског првенства, на мечу са Француском, када је постигао два гола. Играо је на десном крилу, док је Џајић био на левом. 

"То је екипа коју сања сваки тренер. Французе је тај пораз жестоко потресао. Заправо, после тог меча је много играча са ових простора отишло у Француску, били смо на цени", рекао је Ћурковић.

И Ћурковић и Џајић се слажу да је Петко био комплетан играч – постизао је голове, намештао их, био је добар дриблер, јак, могао је много да трчи...

Мало је познато да је Петковић играо у Уругвају, где је одиграо пет мечева за Пењарол из Монтевидеа. 

Игре у Монтевидеу и позив мадридског Реала 

"Добио је позив да игра као гост. На једној утакмици је добио награду за играча утакмице, а на једној утакмици му је поломњена нога. Тај меч је једна екипа завршила са шесторицом, друга са деветорицом", рекао је Тодић.

Петковић је добио позив да заигра и за мадридски Реал, што се није догодило због тешке повреде.

На чувеној утакмици, на Пелеовом опроштају на крцатој "Маракани", играли су и Џајић и Петковић.

"То је била велика част. За нас је било изванредно. Бразилци преносе утакмицу од јутра до сутра. Пеле је био легенда, у то време је био највећа светска звезда. Без конкуренције најбољи фудбалер. Тај догађај никада нећу заборавити", рекао је Џајић, који је постигао један гол на тој утакмици.

Џајић је открио и да је Петковић одиграо и један меч у Звездином дресу, као гост на опроштају Боре Костића.

А какав је Петковић био као тренер?

Тренер којег тактика никада није занимала 

Тодић је рекао да Петковић никада није причао о тактици, нити га је превише занимала. 

"Био је успешан, зато што је био рационалан. Није улазио у детаље и компликовао. Био је ефикасан, играчи су га волели", објаснио је Ћурковић.

Петковић је преузео репрезентацију Србије и Црне Горе, која је била у расулу, и одвео је на Светско првенство 2006. године.

"Петко је преузео ту екипу и направио сјајан тим. Онда су му замерили што је повео сина", рекао је Ћурковић, а Џајић се надовезао:

"Проблем је био што га одмах није позвао, већ као замену. Његов син је био добар играч, тада је играо изванредно. Пре турнира сви су молили Петка да продужи уговор, а после да не приђе стадиону", рекао је Џајић.

Петковић је тешко поднео убедљив пораз од Аргентине – 6:0.

Ко је крив за пораз од Аргентине? 

"Наравно. Имао је он емотивне конференције. Када се угасе камере, он остане са новинарима и прича", рекао је Тодић.

А да ли су на том мечу играчи "продали" селектора? На конференцији после пораза је поручио новинарима да питају Тодића шта се догоди када играчи одлуче да играју како желе, а Тодић је објасно зашто је то рекао.

"Као клинци, играли смо утакмицу у Пироту. Мангупи су се договорили да играју 15 минута како је Петко хтео, а остатак по свом. Ја сам голман, ја нисам имао куд... Али водили смо са 2:0 после 15 минута, а онда је леви бек отишао на крило, централни бек у напад.... На крају смо изгубили са 3:2. Мислим да је то желео да каже", рекао је Тодић. 

А како ћемо памтити Петковића?

"Био је диван човек, врло драг, одан пријатељ, човек на кога се могло ослонити у сваком тренутку", рекао је Ћурковић.

"Био је сјајан човек, да га пожелите за брата, друга, пријатеља. Изузетан човек", поручио је Џајић. 

Комеморација и сахрана легендарног српског фудбалера и тренера Илије Петковића одржаће се у четвртак

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво