Шта све доноси наставак Бундеслиге

Котрља се лопта, окрећу се новци

Наставак фудбалске Бундеслиге је од великог економског значаја за Немачку. Но пандемија је открила шта је труло у професионалном фудбалу где многи клубови не могу да преживе уколико се не игра два-три месеца.

Од суботе ће се поново завртети лопта на бундеслигашким теренима. Док су сами играчи подељени - неки се радују, други критикују наставак лиге као лакомислен - економисти подсећају да се на терену не врти само лопта, него и велики новац.

„Сасвим сигурно су притисак извршили и медијски партнери, јер су права преноса битан део пословног модела фудбалских клубова", каже Хенинг Фепел, стручњак са Института за светску економију у Хамбургу.

Не само новац од преноса - ту су и рекламе на одећи спортиста и на трибинама: „Многи спонзори су већ платили, али нису добили ништа заузврат и самим тим размишљају о отказивању сарадње. На крају крајева, фудбал се састоји од читавог ланца услуга и исплата које утичу једне на друге", додаје Фепел.

Код празних трибина је и минус што нема прихода од улазница. Спортски часопис Кикер је израчунао да ће тако у благајнама свих друголигаша остати рупа од око 22 милиона евра, код прволигаша чак око 67 милиона.

Додуше, то је тешко израчунати тачно у цент јер клубови имају право да траже повраћај ПДВ-а на продате сезонске карте, а неки горљиви навијачи од свог клуба можда неће ни тражити повраћај новца за већ плаћене улазнице.

Клубови пред банкротом

Али док више лиге још могу да рачунају на приходе од медија и покровитеља, клубови треће и нижих лига код утакмица имају само трошкове - и практично никакве приходе, сажима економиста Фепел.

Но чак и врхунски клубови који годишње обрћу стотине милиона су у невољи јер није било утакмица два-три месеца. „То показује како читав свет фудбала послује као да не постоји сутра."

Већина клубова нема готово никакве финансијске резерве, него се новац пре свега улагао у куповину нових играча. Можда ће ова криза навести клубове да се финансијски паметније поставе, а то је заправо задатак Немачке фудбалске лиге (ДФЛ) која је надлежна за надзор благајни клубова.

Није то то

Још и пре него што је сезона прекинута због пандемије, на дербију који су без публике играли Менхенгладбах и Келн 11. марта видело се колико болно недостају навијачи.

И економиста Фепел упозорава да је „квалитет доживљаја" такве утакмице битно мањи, што би могло да шкоди и игри и економском моделу фудбала.

Ипак, Хајко Херлих, бивши играч и садашњи тренер прволигаша Аугзбурга, каже да се „радује задатку", иако и сам спада у ризичну групу јер је имао тумор на мозгу.

Херлих није сигуран како ће изгледати фудбал без публике: „Био би аутогол ако би квоте гледаности пале у бездан јер игри без публике ипак нешто недостаје."

Он за лист Кикер набраја питања која ће у вези с играчима поставити сваки навијач: „Пада ли интензитет? Избегавају ли се дуели и битка за лопту? Да ли су сви заиста пуним срцем у игри?"

Још комерцијалнији?

Борба против заразе је много тога довела у питање, укључујући и шта ће бити с фудбалом у будућности. Још увек у Немачкој вреди начело „50+1" према којем евентуални инвеститор и барем финансијски, већински власник клуба нема право да одлучује о томе како ће се клуб поставити у том спорту.

Али у овој беспарици би клубови лако могли да пристану на баш све услове инвеститора, укључујући и да он одлучује о играчима и игри клуба, процењује економиста Фепел.

Хоће ли корона тако довести до још веће комерцијализације? Или ће фудбал вратити у оквире „правог" спорта?

„Било би важно за фудбал да у кризи увиди шта га чини тако вредним, и када је реч о самој игри и људима који је гледају", закључује Фепел.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво