Три деценије од нереда који су означили почетак краја Југославије

Пре равно 30 година, 13. маја 1990. године, десили су се велики навијачки нереди на загребачком "Максимиру" уочи почетка фудбалске утакмице између хрватског Динама и српске Црвене звезде, који су најавили почетак распада СФРЈ.

Тог 13. маја 1990. године Динамо и шампион Црвена звезда требало је да одиграју првенствени меч. Међутим, та утакмица никада није одиграна због инцидената на трибинама и уласка навијача на терен.

Амерички Си-Ен-Ен уврстио ју је међу пет спортских дешавања које су промениле свет, а меч је остао упамћен и по нападу Звонимира Бобана на полицајца Рефика Ахметовића, који је касније открио да су ”Бед блу бојси” планирали убиство легендарног српског фудбалера Драгана Стојковића.

"Kада смо мало стегли БББ-овце који су са севера утрчали на терен и питали их шта их је натерало на дивљање, чули смо следеће: 'Имали смо договор да убијемо Пиксија!'", открио је недавно Ахметовић за Јутарњи лист.

"Kолеге су ми говориле да пуцам (у Бобана), али нисам хтео јер је све било режирано", додао је силом прилика познати полицајац. 

Са ове историјске дистанце, сасвим је јасно је да су инциденти били изрежирани, с обзиром на то да је непосредно пре тога на изборима победио ХДЗ, што је значило и почетак отцепљења Хрватске.

На чувени неодиграни меч у Загреб тада је стигло око 3.000 ”делија”, а на Максимиру је био контроверзни Жељко Ражнатовић Аркан.

"Страха за нас није било јер, нисмо очекивали да ће се то догодити. Више смо били шокирани. Кад је камење почело да пада на терен, отишли смо у свлачионицу и већину догађаја видели тек касније на телевизији. Играчи Динама су причекали да се ситуација мало смири и заједно смо напустили стадион. Сви смо ми били велики пријатељи, спортисти и до данас смо у одличним односима", рекао је тадашњи Звездин капитен и голман Стеван Дика Стојановић за портал Индекс.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво