Синдикат: Наш задатак да штитимо интересе фудбалера

Синдикат професионалних фудбалера Независност (СПФН), на челу са председником Мирком Поледицом, одговорио је Црвеној звезди и Партизану, након шти су вечити ривали заједнички реаговали на став Поледице да Међународна фудбалска федерација нигде није препоручила смањење плата играчима због пандемије коронавируса.

"Пре свега, СПФН није давао никаква званична саопштења у вези са тренутним стањем у српском фудбалу и прекидом такмичења због пандемије коронавируса. СПФН као представник играча у Србији и пуноправни члан Светске организације професионалних фудбалера (ФИФПро) путем друштвених мрежа свакодневно обавештава своје чланство о тренутном стању у свету и Србији поводом пандемије коронавируса, као и разговорима које се воде на највишем нивоу између свих заинтересованих страна", истиче се у саопштењу СПФН, које је реакција на заједничко саопштење ”вечитих” ривала.

Како се наводи, чињеница је да је остваривање права играча врло често у колизији са интересима клубова, што је природно и разумљиво у односима свих запослених и послодаваца било где у свету.

"Међутим, наша обавеза да заштитимо чланове се никада не може доводити у питање, нити ће оваква ’заједничка саопштења’ утицати на СПФН да занемари бригу о фудбалерима у Србији. Заправо, оваква саопштења су доказ нама, спортској и широј јавности у Србији, као и ФИФПро као нашој кровној организацији, да посао обављамо законито, професионално и поштено, у искључивом интересу играча".

У сваком случају, без обзира на форму нашег изјашњења, остајемо при јасно изреченом ставу да српски клубови у овом тренутку не трпе никакву штету, поручиују из СПФН.

"Тренутно је немогуће проценити у ком правцу ће се даље развијати фудбалска индустрија, најава Фифа да је спремна да помогне клубове са 2,7 милијарди евра јасно указује да наши клубови не би требало да брину након окончања пандемије. Такође, наводи у вези са поремећајем на тржишту трансфера играча су у овом тренутку неосновани због чињенице да би у нормалним околностима трансфер период почео тек 20. јуна 2020. године. Уефа је обавестила све своје чланице да би одлука о прекиду првенстава била преурањена и неоправдана, као и да очекују да се првенства играју током летњих месеци а трансфер периоди ће бити продужени".

Наш задатак, наводе из СПФН, је да пре свега штитимо интересе играча и да за њих исходујемо највећу правну заштиту. Због тога већ дуже време имамо јасну слику да пословање наша два најуспешнија клуба, у делу измирења обавеза према играчима, и поред учешћа у европским такмичењима и милионским приходима, није било добро и пре ванредног стања.

"Следом наведеног, јасно је да се на врло увредљив и крајње непристојан начин новонастала ситуација користи за уцењивање, драстично смањење зарада играча (у много већим износима него што је јавности предочено) и вређање СПФН и њеног челника. Понављамо, лоше пословање клубова и велико кашњење у измирењу одавно доспелих обавеза нема везе са ванредним стањем у Србији које траје тек 20-ак дана. На крају, скрећемо пажњу да СПФН никада није директно учествовао у преговорима између играча и клубова о умањењу зарада и све одлуке коју донесу играчи и клубови као резултат њиховог међусобног договора, без принуде, уцене и претњи, биће у потпуности поштовани од стране СПФН и ФИФПро", закључује се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво