Како Манчестер сити може до Лиге шампиона следеће сезоне...

Фудбалски клуб Манчестер сити могао би и следеће године да учествује у Лиги шампиона, упркос суспензији коју је добио од Европске фудбалске уније (Уефа). Сити је због кршења финансијског фер-плеја кажњен са две године неиграња у елитном такмичењу, а мораће и да плати 30 милиона евра.

Међутим, док медији спекулишу о будућности клуба и менаџера Пепа Гвардиоле, који је потврдио у среду увече да остаје, док "грађани" тврде да су оптужбе лажне, појавила се могућност по којој би и следеће сезоне могли да наступају у Лиги шампиона.

Енглески шампион моћи ће да учествује у најјачем европском такмичењу у сезони 2020-2021. уколико затражи од Суда спортске арбитраже (ЦАС) у Лозани да им замрзну статус док се њихова жалба на реши, тврде правни стручњаци.

Клуб са "Етихада" моментално је послао жалбу ЦАС, али има могућност да затражи такозване "привремене мере", које би значиле замрзавање статуса. У супротном, ризикује да суспензија крене током жалбеног поступка, пошто буде објављен жреб за следећу сезону Лиге шампиона.

Извлачење парова прелиминарне рунде заказано је за девети јун, док је термин жреба за групну фазу 27. август.

"Веома је извесно, готово сигурно, да ће Сити тражити 'привремене мере' од ЦАС-а", изјавио је за Ројтерс водећи спортски адвокат Џон Мерзад.

"То је једини начин да се тражи та врста одлагања дисциплинске казне, с обзиром на то да је, у складу са Уефиним статутима, ЦАС тренутно у искључивој надлежности за жалбу."

Наведено "посебно изузеће" укида суспензију док случај не буде потпуно решен, а у случају да га не затражи, Сити неће бити у жребу. Према тренутном распореду ЦАС случајева, саслушање Енглеза могло би да се догоди тек почетком следеће године. Једно је сигурно – немогуће је да то буде пре јула ове године.

Једини начин да одлука буде донешена пре почетка циклуса Лиге шампиона јесте да се случај убрза.

Кристофер Фланаган, уредник Међурнародног журнала спорског права, изјавио је да ће обе стране имати мање времена за припрему својих аргумената, тако да ће Сити бити притиснут да тражи "привремене мере".

"Такав сценарио је највероватнији јер би Ситију дао одређену сигурност док се спрема за комплетно саслушање, не ризикујући шансе да се нађу у Лиги шампиона следеће сезоне", навео је Фланаган.

Иако ни Уефа ни Манчестер сити нису објавили много детаља о случају, одлука комиције Суда у Лозани пружила би рани показатељ њиоховог става о јачини клупске жалбе.

"Биће врло интересантно видети шта ЦАС ради у погледу захтева за 'привременим мерама'. Као један од факора који ће председник комисије узети у обзир при одлучивању да ли ће одобрити привремене мере јесте и вероватноћа успеха у конкретном случају", додао је Мерзад.

Сити има 10 дана да уложи жалбу од тренутка добијања комплетног образложења одлуке од Уефа. Потом комисија ЦАС мора да одлучи да ли ће прихватити захтев за замрзнуће, што би могло да се догоди већ до краја марта.

Уколико би клуб успео да замрзне пресуду и заигра у сезони 2020-2021, а ЦАС потврди суспензију, она би се односила на две сезоне после тога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво