Тотенхем, Јунајтед или можда Шефилд? Уефа "закувала" борбу за пето место у ПЛ

Суспензија Манчестер ситија из Лиге шампиона на две године покренула је много различитих питања, међу којима се истиче једно – ко ће из Премијер лиге заузети место "грађана" у елитном европском такмичењу?

Европска фудбалска унија (Уефа) избацила је Сити из европских такмичења у наредне две сезоне због озбиљног кршења правила лиценцирања и финансијског фер-плеја, а шампион Енглеске је, поред суспензије, кажњен са 30 милиона евра.

Клуб са "Етихада", који би могао да остане и без бодова у Премијер лиги, најавио је жалбу Суду за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС), али је много важније шта ова одлука важи за остале тимове.

Ни челници Уефе, као ни Фудбалске асоцијације Енглеске, нису још потврдили ко ће наследити Сити у Лиги шампиона. По свему судећи, то ће бити петопласирани тим Премијер лиге.

"Клуб који не може да учествује у такмичењу биће замењен првим следећим на табели исте лиге истог савеза ако тај клуб испуњава услове за учешће у такмичењу. Једно потенцијално решење је да ће се за највеће европско клупско такмичење пласирати петопласирана екипа на табели", стоји у правилу 4.08 енглеског фудбалског првенства.

Избацивање Ситија из Европе неће много утицати на борбу за титулу, она је већ решена јер ће извесно Ливерпул прекинути 30-годишњи пост, као ни надметање за прве четири позиције.

Оно на шта хоће свакако је борба за то пето место, на којем се тренутно налази Шефилд јунајтед – клуб који је на почетку сезоне промовисан из Чемпионшипа.

Шефилд има 39 бодова, за петама су му Тотенхем са два бода мање (Морињо поново трља руке због удараца које добија његов највећи ривал Пеп Гвардиола), Вулвси и Евертон са по три, односно Манчестер јунајтед са четири.

У следећих неколико месеци много ће се полемисати и о будућности шпанског стручњака, који је у више наврата истицао да жели да одради уговор до 2021, али је тешко замислити тренера таквог калибра да се ограничава само на домаћа такмичења.

Осим тога, енглески медији нашироко пишу о томе шта казна Уефе значи за финансије клуба – Сити ће неиграњем у Европи изгубити око 200 милиона евра, поред тога што као казну мора да плати додатних 30 милиона.

То је скоро 300 милиона евра минуса, када се дода казна од 60, коју је морао да плати због кршења финансијског фер-плеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво