Био једном један Ајакс - Где су сад и шта даље?

Шампион Холандије, екипа Ајакса остао је без још једног члана који је протеклих година био мотор екипе. Одласком Хакима Зијеха, "копљаници" ће изгледати потпуно другачије од екипе која је прошле сезоне играла полуфинале Лиге шампиона и била надомак историјског успеха. Међутим, Ајакс је још једном показао да појачања не треба увек нужно тражити у далеким земљама и плаћати их стотинама милиона. Некада, појачање се налази у "дворишту", само га треба развити и избрусити.

Био једном један Ајакс - Где су сад и шта даље? Био једном један Ајакс - Где су сад и шта даље?

Френк Лампард и Челси одрадили су велики посао, пошто су неколико месеци унапред осигурали трансфер Хакима Зијеха из Ајакса и то за, утисак је, јефтиних 40 милиона евра.

Један од најбољих креатора и опаснијих фудбалера на теренима широм Европе, "плавцима" је преко потребан и у Лондону нестрпљиво чекају да виде његове квалитете на делу.

И док се комплетна фудбалска јавност бави тиме како ће Челси да уклопи Мароканца и како ће он утицати на њихову игру, али и комплетну Премијер лигу, ретко ко се пита, како ће Ајакс даље без још једног бисера.

Разлика у две сезоне

"Копљаници" су прошле године играли полуфинале Лиге Шампиона, пошто су претходно у нокаут фази елиминисали редом Реал Мадрид, па Јувентус.

Занимљиво је да су до окршаја са најбољим екипама претходно морали да прођу квалификације, где су били бољи од Динамо Кијева и Стандарда из Лијежа.

У групи су завршили иза Бајерна, а испред Спортинга и АЕК-а. Могло се наслутити о каквој се генерацији ради, али ни у најлуђим сновима се није могло очекивати да ће ти клинци, уз додатак пар ветерана, направити такво чудо.

Пар минута, па чак и секунде, уз минималну дозу среће, недостајали су Ајаксу како би елиминисао и Тотенхем, пласирао се у финале Лиге шампиона и покушао да нападне "ушати трофеј".

Узевши у обзир колике промене је претрпео холандски тим, није ни чудо да је већ наредне сезоне елитно такмичење завршио у групној фази, па ће наставак у Европи тражити у нокауту Лиге Европе (противник им је Хетафе), а питање је и када ће Ајакс поново моћи да се нађе у друштву четири најбоље екипе Лиге шампиона.

Ненадместиви одласци

Почело је одласком двојице најзначајнијих. Познато је да филозофија тоталног фудбала који игра Ајакс јесте то да су голмани и одбрана први нападачи, а нападачи први у одбрани свог гола.

Френки де Јонг и Матијас де Лихт су на лето прошле године променили средину и дрес Ајакса заменили оним Барселоне и Јувентуса. Де Јонг се одлучио да настави традицију између холандске и шпанске екипе и прикључио се Месију и екипи у Барселони (трансфер вредан 75 милиона евра), док је Де Лихт, након дугог размишљања, одабрао другу страну, Јувентус и Кристијана Роналда (за 85 милиона евра).

Обојица имају проблема да се потпуно уклопе у нове системе, али несумњиво је да ће њихов квалитет испливати и да ће ствари доћи на своје.

Занимљиво је да се Ајакс помало олако и за малу своту (20 милиона евра) одрекао веома талентованог нападача Каспера Долберга. У времену када се о њему говорило као новом Златану Ибрахимовићу и када је поред себе имао Хунтелара за ментора, Долберг одлази у не толико јаку француску лигу и појачава Ницу.

Одлазак искусног Шенеа, једног од јунака победе над Реалом, био је очекиван. Данац је напунио 33 године и што због политике клуба, што због емотивног пражњења, из Ајакса је прешао у Ђенову (1,5 милион евра).

Не толико звучни колико остали са овог списка, али у стилу Ајаксовог фудбала подједнако битни, Синкгравен, Кристенсен и Вобер, каријере настављају у Леверкузену (5 милиона евра), Салцбургу (5 милиона евра) и Севиљи (10,5 милиона евра).

Последњи у низу је Хаким Зијех. Играч који покрива велики број позиција у нападу, поседује невероватне креаторске особине. Подједнако добро доводи саиграче, али и себе у ситуацију за постизање голова и утисак је да ће фудбалери Челсија уживати у његовим партијама. Уколико покаже делић умећа из Ајакса и испуни минимална очекивања, "плавци" ће имати чему да се надају наредне сезоне. Зијех је у тим из Лондона прешао у трансферу вредном 40 милиона евра.

Нове наде 

Ајакс годинама функционише по принципу да у фудбалску орбиту избацује вансеријске таленте, продаје их за релативно велики и велики новац, а са друге стране покушава да сваке године изнова и изнова бруси потенцијалне нове "вундеркиндове". 

Непресушни извор представља им њихов омладински погон, али и погон других тимова. Ајакс се не стиди да у своју школу или клуб доведе играче из других лига и клубова и од њих извлачи максимум и потенцијал који у претходним клубовима нису могли. Такође, у Ајаксу кључну улогу игра и неколико ветерана, играча који квалитетима на терену, али и ван њега успевају да помогну клубу у резултатима и афирмисању младих.

У екипи су, од звучнијих имена, остали: Душан Тадић, Давид Нерес, Дони ван ден Бек, Николас Таљафико, Андре Онана, Нусаир Мазрауи... Ипак, питање је колико ће дуго Ајах моћи њих да сачува, јер је велико интересовање за сваког од поменутих играча.

Из омладинског погона у сениорски тим ове сезоне прекомандовани су Дест, Траоре и Гравенберх, од којих се очекује да наследе претходнике и буду нови талас Ајаксових чуда.

Такође, Ајакс је био активан и на трансфер тржишту, па се очекује да од младих Мартинеза, Алвареза и Марина искористе потенцијал и кроз коју годину од њих направе најтраженије играче у Европи. Тренутни квалитет и искуство које ће се пренети на наследнике добили су и у Квинси Промесу и Рајану Бабелу које су довели из редова Севиље и Фулама.

Пркос модерном фудбалу и трошењу стотина милиона

Из сезоне у сезону екипа Ајакса пркоси свим фудбалским законима. Најбољи играчи одлазе, праве велике каријере у најбољим светским клубовима, а Ајакс покушава неким новим клинцима да их замени, како би се циклус поновио и наредне сезоне.

Међутим, оно што разликује Ајакс од било ког другог клуба на свету, јесте свакако то што он безусловно воли своје клинце, пажљиво са њима ради, селектира их и спрема за будућност. Од најмлађих селекција та деца се уче да играју Ајаксов препознатљив стил фудбала, да воле ту игру и а ће им она донети толико тога у животу. Зато играчи који прођу омладинску школу Ајакса касније постају велики зналци, фудбалери, али и легионари.

Јохан Кројф, Марко ван Бастен, Патрик Клајверт, Франк де Бур, Франк Рајкард, Едгар Давидс, Денис Бергкамп, Златан Ибрахимовић, Весли Снајдер, Луис Суарез, Кристијан Ериксен, само су неки од играча који су имали ту срећу да су одабрали Ајакс и да је Ајакс одабрао њих.

Вансеријски играч и појачање које вам је потребно не мора нужно да се плати 100 или 200 милиона евра. Оно може бити ту, у вашем "дворишту", само требате вредно да га заливате, радите и касније окопате.

Александар Петровић (AlexPetro23

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво