Читај ми!

Судије "исковале" историјско злато Сотниковој?!

Аделина Сотникова је донела Русији прво злато у уметничком клизању у конкуренцији дама у историји Зимских олимпијских игара. Међутим, славу младе Рускиње могу да помуте протести који стижу из западних земаља, али не само одатле, који кажу да су судије поклониле прво место домаћој такмичарки.

Историјска златна медаља Аделине Сотникове у уметничком клизању на Зимским олимпијским играма у Сочију изазвала је полемику у светској спортској јавности, која сумња да су судије под притиском руске публике биле пристрасне.

Сотникова је освојила злато укупним резултатом од 224.59 бодова, испред Ју На Ким са 5.48 бодова заостатка и Италијанке Каролине Костнер са 7,86 бодова мањом оценом.

Сотникова је бриљирала у свом слободном програму - и технички и уметнички, али је имала и грешку приликом једног доскока, што се у судијским оценама није видело, тврде светски медији.

Руска клизачица је од првог такта "Ронда каприциоза" сваки покрет изводила у потпуном складу са музиком, реализујући чак 11 скокова од којих седам троструких.

Одмах су, међутим, кренула питања у светској спортској јавности - да ли је злато, прво за женско руско клизање у историји игара заслужено, или је "исковано" под притиском огромних очекивања публике, депримиране претходним одустајањем њиховог клизачког хероја Јевгенија Плушенка, поразом хокејаша и неуспехом 15-годишње миљенице Јулије Липнитске која је на крају заузела само пето место.

Уље на ватру сумњи додаје и чињеница да је коначна разлика између Сотникове и другопласиране Јужнокотрејке Ју На Ким - која је такође бриљирала у финалном програму, била више него драстична - чак 5,48 бодова.

Двострука олимпијска шампионка Немица Катарина Вит је после објављивања коначних резултата открила да је збуњена исходом.

Бивши четвороструки светски шампион Канађанин Курт Браунинг, који ради као ТВ коментатор, рекао је да је по његовом мишљењу Јужнокорејка "натклизала" Сотникову.

"Покушавам да схватим о чему се ради. Мислио сам да је било очигледно да је Ју На била боља, али не ради се ту само о систему суђења, то је чиста математика", рекао је Браунинг.

Јужнокорејска клизачица мирно је рекла да није на њој да коментарише суђење и да се "ништа неће променити њеним речима".

Ипак, у Јужној Кореји се подигла права бура негодовања, пошто је у року од неколико сати чак 700.000 људи потписало петицију којом се тражи преиспитивање суђења.

Трострука олимпијска шампионка Рускиња Ирина Родњина одбацује могућност намештања.

"Не разумем одакле контроверза која се поставља по овом питању. Неко очигледно тражи скандале. Сигурна сам да ту нема никакве руске завере, јер судије долазе из различитих земаља", рекла је Родњина.

Портпарол Међународног олимпијског комитета Марк Адамс рекао је да у овом тренутку једино што може јесте да честита Сотниковој на фантастичном програму, као и Јужнокорејки Ким Ју На.

Сотникова је освојила злато укупним резултатом од 224.59 бодова, испред Ју На Ким са 5.48 бодова заостатка и Италијанке Каролине Костнер са 7,86 бодова мањом оценом.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво