Читај ми!

Историјска подела злата

На Олимпијади у Сочију готово сваког дана постижу се несвакидашњи резултати. Данашњи се граничи са немогућим - Тина Мазе и Доминик Гисин одвозиле спуст у идентичном времену и обе освојиле златну медаљу! Необични методи загревања Кејт Хансен. Норвежани против организације ЗОИ 2022. године. Кина наставља да бриљира у карлингу. Фарингтоновој злато у сноуборд халфпајпу. Шведски хокејаши сјајни против Чеха - 4:2. Руси доминирају у уметничком клизању.

22.05 - Руски скакач на скијама Михаил Максимочкин пребачен је у болницу после тешког пада на тренингу у припремама за наступ на Зимским Олимпијским играма у Сочију. Двадесетогодишњи Максимочкин је ударио главом о подлогу и на носилима је пренет до болнице, а након тог инцидента тренинг у скијашким скоковима је отказан. Председник руског савеза за скијашке скокове и нордијско скијање, Александар Уваров, рекао је да национални репрезентативац није озбиљно повређен. "Пад није проузроковао озбиљне последице. Он има повреде грудног коша, и, према најавама лекара, сутра ће бити пуштен кући на даљи опоравак", казао је Уваров. Он је потврдио да Максимочкин неће моћи да се такмичи на Играма у Сочију.

21.45 - Репрезентативци Русије доминирали су у уметничком клизању у конкуренцији парова, пошто су освојили златну и сребрну медаљу. Олимпијским златом окитили су се Татјана Волосожар и Максим Транков освојивши укупно 236,86 бодова. Сребро је припало Ксенији Столбовој и Федору Климову са 218,68, док је бронза отишла у руке немачком пару Аљона Савченко/Робин Золкови са 215,78 бодова. Домаћин ЗОИ Русија за сада има две златне медаље у уметничком клизању пошто је претходно тријумфовала у тимској конкуренцији.

20.30 - Хокејашка репрезентација Шведске победила је Чешку са 4:2 на почетку такмичења Групе Ц. У другом мечу исте групе, Швајцарска је победила Летонију са 1:0. Ерик Карлсон постигао је два гола за Шведску у дербију кола, а стрелци су били и Патрик Берглунд и Хенрик Сетерберг. "Викинзи" су водили 4:0, али је Чешка у другој трећини постигла два гола и изборила частан пораз. Први гол Чеха постигао је Марек Зидлицки, а други је дело ветерана Јаромира Јагра. Сутра се играју мечеви у групама А и Б.

20.00 - Американка Кејтлин Фарингтон освојила је златну медаљу у сноуборд халфпајпу на Олимпијским играма у Сочију. Фарингтонова је сакупила 91,75 бодова и тако претекла бранитељку злата Тору Брајт, која је имала 91,50. Бронзану медаљу освојила је Кели Кларк, која је у првој вожњи у финалу ударила у зид.

19.00 - Карлинг репрезентација Кине наставила је са неочекивано добрим резултатима, пошто је победила Швајцарску и Немачку, и тако задржала прво место на табели такмичења на Олимпијским играма у Сочију. Шведска је изгубила 8:5 од Данске вечерас, тако да је Норвешка једина друга репрезентација без пораза у Сочију. Она је јутрос победила Немачку са 8:5 и сада има учинак 3/0. Кина има четири тријумфа без пораза. Двоструки узастопни шампион Канада опоравила се од два узастопна пораза, пошто је победила Русију са 7:4. Британија је у другом вечерашњем сусрету победила Швајцарску са 4:2. Селектор Кине је канадски великан Марсел Рок. Ова земља превазилази апсолутно сва очекивања, а ово јој је тек друго учешће на Олимпијским играма.

16.00 - Већина Норвежана сада је против кандидатуре Осла за организацију Зимских олимпијских игара 2022. године, резултат је анкете коју су спровели локални медији. Како је саопштено, анкета је показала да је 55,9 одсто Норвежана гласало против кандидатуре Осла, док је подршку дало њих 34,5 процената. Мишљење јавности у региону Осла било је подељено, с обзиром да је 44,8 одсто добила идеја да се Игре организују у норвешкој престоници, а исто толико је било против. Град Осло је у понедељак представио олимпијски пројекат чији би буџет износио око 4,4 милијарде евра, што је више од десет пута мањи износ од оног који је утрошен на организацију ЗОИ у Сочију (55 милијарди евра).

14.00 - Немац Ерик Френцел освојо је златну медаљу у нордијској комбинацији. Френцел је после јутрошње победе на малој скакаоници стартовао као први у трци на десет километара, одржаној на температури од 12 степени Целзијусових, и у циљ ушао у времену 23:50,2 минута. Сребро је припало Јапанцу Аито Ватабеу резултатом 23:54,4 минута, а бронза Норвежанину Магнусу Крогу - 23:58,3 минута.

13.20 - Аустријски олимпијски комитет уложио је жалбу Међународном олимпијском комитету (МОК) јер је њихова скијашица Елизабет Гергл морала касно синоћ да иде на анти-допинг тест. Аустријанци наводе да су антидопинг званичници изненада посетили Гергелову у 22.55 сати и на тај начини омели бронзану из Ванкувера у припреми трке спуста, која је данас одржана у Сочију. "Подржавамо борбу против допинга, али овај касни тест, ноћ уочи трке, превршио је сваку меру. Овај инцидент сигурно је пореметио Елизабетину припрему за наступ", рекао је шеф медицинског тима Аустријанаца Волфганг Шоберсберг. Златну медаљу у спусту поделиле су Тина Мазе из Словеније и Доминик Гисин из Швајцарске, бронза је припала њеној земљакињи Лари Гут, док је Гергелова завршила на 16. месту.

12.00 - Међународни олимпијски комитет положиће данас цвеће на санкашку стазу у канадском Вислеру у знак сећања на Грузијца Нодара Кумариташвили, који је ту трагично изгубио живот пре четири године. "Положићемо заједно са Међународном санкашком федерацијом цвеће на место погибије Кумариташвилија", саопштио је портпарол МОК-а Марк Адамс. Двадесетдвогодишњи Кумариташвили је погинуо неколико сати уочи свечаног отварања Зимских лимпијских игара у Ванкуверу 12. фебруара 2010. године. Он је током тренинга прелетео заштитну ограду и главом ударио о челични стуб, оставши притом на месту мртав.

11.35 - Према истраживању удружења спортских новинара, које сарађује са Међународним олимпијским комитетом, Казахстан је први на листи по новцу којим ће наградити своје спортисте ако освоје златну медаљу. Репрезентативци те земље зарадиће по 250.000 долара, уколико освоје златну медаљу. Након Казахстана следе Летонија (192.000 долара), Италија (191.000), Украјина (150.000), Аустралија (126.000). САД је далеко испод на листи, па ће тако амерички сноубордер Сејџ Коценбург који је освојио прву златну медаљу на Играма у Сочију добити награду од само 25.000 долара. У Финској се, на пример, различити спортови другачије цене. Златна медаља хокејашке репрезентације Финске вреди 82.000 долара у наградном фонду, скоро двоструко више него злато у било којој другој дисциплини. Поред земаља које награђују своје спортисте има и оних, попут Велике Британије, Норвешке, Шведске и Хрватске, које не нуде никакву награду уколико кући донесу најсјајније одличје.

10.00 - Погледајте како се загрева Американка Кејт Хансен, која се такмичи у санкању...

09.20 - Словенка Тина Мазе и Доминик Гисин из Швајцарске оствариле су идентично време од 1:41.57 минута и поделиле златно одличје у спусту на Зимским играма у Сочију, што је први такав случај у историји. Швајцаркиња Лара Гут, која је имала десет стотинки заостатка, освојила је бронзу. Тина Мазе је овом победом остварила највећи успех у историји зимских спортова у Словенији, чиме је својој земљи донела прво злато на Олимпијским играма.

Настављају се такмичења на Зимским олимпијским играма, а петог дана ћемо домити победнике у шест дисциплина и почињу утакмице на хокејашком турниру. На другом програму РТС-а у јутарњим сатима пратићемо алпсло скијање за жене а у вечерњим од 19.45 пратићемо снимак хокејашке утакмице Чешке и Шведске. Од 21.35 на програму је такмичење клизачких парова.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво