Читај ми!

Сочи 2014: Нека Игре почну!

Свечаном церемонијом у Сочију званично отворене 22. Зимске олимпијске игре. Владимир Путин отворио Игре, председник МОК-а Томас Бах назвао ЗОИ у Сочију историјским. Србију ће представљати осморо спортиста, а свечаном отварању присуствује и председник Србије Томислав Николић.

Свечаном церемонијом отварања данас су у Сочију почеле 22. Зимске олимпијске игре.

Званично отварање Игара почело је тачно у 20.14 сати по локалном времену, а сам програм је представио богату руску историју, културу, књижевност, науку... Међу делима која су нашла место на отварању Игара своје место је заузео и "Рат и Мир" Лава Толстоја, као и "Лабудово језеро" Петра Иљича Чајковског.

Химну Русије отпевао је Сретењски хор, а отварање је обележио и технички пропуст. Наиме, један од олимписких кругова који представљају континенте није се отворио до краја.

Игре на Олимпијском стадиону у Сочију пред око 40.000 људи званично је отворио председник Русије Владимир Путин.

"Проглашавам Зимске олимпијске игре у Сочију отвореним", кратко је рекао Путин.

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах истакао је да је данашњим отварањем Игара у Сочију исписана нова страница олимпизма.

"У осталим деловима света биле су потребне деценије да би се урадило оно што је овде постигнуто за седам година. У питању је невероватно достигнуће", рекао је Бах, који је обраћање почео на руском језику.

Бах се у говору захвалио Путину на његовој одлучности да се организују Игре у Сочију, а обратио се и спортистима, тренерима, волонтерима...

"Ви нисте само најбољи, ви сте олимпијци. Ви нас инспиришете својим наступима, невероватним остварењима. Дошли сте овде са својим олимпијским сном, сада га живите", рекао је Бах.

Олимпијску бакљу је на стадион унела руска тенисерка Марија Шарапова, а потом је предала олимпијској шампионски у скоку с мотком Јелени Исинбајевој. Бакљу је носила и гимнастичарка Алина Кабајева, а олимпијски пламен су на крају упалили клизачица Ирина Родњина и некадашњи голман Русије у хокеју Владислав Третјак.

На првим Зимским олимпијским играма на територији Русије надметаће се око 3.000 спортиста из 88 земаља, а међу њима је и осам спортиста из Србије: Миланко Петровић (биатлон и нордијско трчање), Вук Рађеновић, Александар Бундало (боб двосед), Ивана Ковачевић, Рејхан Шмрковић (нордијско трчање), Невена Игњатовић, Марко Вукичевић (алпско скијање) и Нина Мицић (сноуборд).

Државну заставу је на отварању Игара носио биатлонац Миланко Петровић.

Отварању Игара, у чију организацију је Русија уложила више од 50 милијарди долара, присуствовали су председник Србије Томислав Николић и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Церемонији отварања присуствовали су генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, као и лидери и представници око 70 земља, али међу њима нису представници САД, Француске, Велике Британије, Немачке.

Ток свечаног отварања:

19.54 - Олимпијски пламен гори у Сочију! Легендарна клизачица Ирина Родњина и некадашњи хокејаш Владислав Третјак упалили су пламен у Сочију олимпијском бакљом, коју су непосредно пре њих, носили тенисерка Марија Шарапова, скакачица са мотком Јелена Исинбајева, некадашњи шампион у рвању Александар Карељин и шампионка у ритмичкој гимнастици Aлина Кабајева.

19.31 - Програм настављен уз "Лабудово језеро" Пјотра Иљича Чајковског.  

19.30 - Председник Руске Федерације Владимир Путин, врло кратко и јасно, отворио 22. Зимске олимпијске игре у Сочију.

19.22 - Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах захвалио се организаторима Игара, изјавивши да се "вечерас пише историја, јер су ово прве Игре које су организоване на овакав начин". "Оно за шта су у другим деловима света биле потребне декаде, ви сте урадили за само седам година", захвалио се Бах организаторима, похвалио волонтере и поздравио учеснике 22. Зимских олимпијских игара.

19.15 - Присутнима на стадиону обратио се Димитри Чернишенко, председник Организационог одбора ЗОИ, и пожелео добродошлицу у Сочи. "Поносни смо на привилегију да угостимо цео свет", рекао је Чернишенко.

18.34 - После представљања делегација учесница, уметнички програм настављен причом о историји Русије. Од почетака руске државе до модерног доба, провео нас је велики број плесача и балетских мајстора.

18.33 - Присутне на Фишт стадиону поздравиле и маскоте Зимских олимпијских игара. 

18.24 - Најбројнија делегација, делегација домаћина Русије, на стадион Фишт излази последња.

18.23 - Можда и најснажнији аплауз до сада добила делегација Јамајке, коју ће у Сочију представљати боб двосед. Норијаки Касаи, 42-годишњи скискакач, носи заставу Јапана.

18.22 - Делегације две земље које су у великој мери синоним за зимске спортове, Швајцарске а затим и Шведске, представљене у Сочију.

18.17 - Громогласни аплаузи за репрезентацију Украјине. Делегације Хрватске и Црне Горе представљене једна за другом...

18.12 - Публика поздравила бројну и шарену делегацију Сједињених Америчких Држава. За Американцима изашла делегација Тајланда, која броји два учесника. Један од њих је некада велика поп звезда, виолинисткиња Ванеса Меј (сада Ванеса Ванакорн).

18.09 - После Сан Марина, на стадиону Фишт појавила се делегација Србије. Заставу Републике Србије носи биатлонац Миланко Петровић.

18.01 - Мексичку заставу носи једини представник те земље на ЗОИ, уједно и најстарији учесник у Сочију, Убертус фон Хохенлохе.

17.57 - Чланови кинеске делегације на стадион Фишт изашли са заставицама Русије у рукама. 

17.47 - Изузетно бројну делегацију Немачке предводи двострука олимпијска шампионка Марија Хефл-Риш. 

17.43 - После неколико атрактивних репрезентација (Британска Девичанска Острва и Бермуда) на ред дошла и делегација Босне и Херцеговине.

17.36 - Делегација Грчке традиционално започела представљање учесника Зимских олимпијских игара. Занимљиво је да ће се репрезентације на Фишт стадиону појављивати по азбучном, а не по абецедном реду.

17.34 - Олимпијску бакљу носило је 3.500 руских спортиста, на путу до Фишт стадиона у Сочију. На ЗОИ ће учествовати 97 делегација, од којих ће 88 присуствовати свечаном дефилеу.

17.27 - Више од 40.000 гледалаца на стадиону Фишт у Сочију поздравило је председника Русије Владимира Путина, као и председника Међународног олимпијског комитета Томаса Баха, а потом је уследило и интонирање руске химне.

17.22 - Уметнички део програма почео је величанственим представљањем Русије, уз звуке Бородинове опере "Кнез Игор". У току програма, "заказало" отварање једног од олимпијских прстенова...

17.08 - Отварању Игара, у чију организацију је Русија уложила више од 50 милијарди долара, присуствују и председник Србије Томислав Николић и министар омладине и спорта Вања Удовичић. Церемонији отварања присуствују и генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун, као и лидери и представници око 70 земља, али међу њима нису представници САД, Француске, Велике Британије, Немачке...

17.00 - Свечаност званичног отварања 22. Зимских олимпијских игара почела је на Олимпијском стадиону Фишт у Сочију. На првим Зимским олимпијским играма у Русији надметаће се око 3.000 спортиста из 88 земаља, а међу њима је и осам спортиста из Србије.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво