Читај ми!

Ферстапен би могао да остане без титуле?

Челници Светске аутомобилске федерације покренуће истрагу против екипе Ред Бул под сумњом да је овај тим у шампионату Формуле један премашио ограничење буџета за прошлу сезону, преносе италијански медији.

"Газета дело Спорт" тврди да су сумње оправдане и истиче да ће се челници ФИА огласити у наредних неколико дана.

"Сезону 2021. обележило је увођење ограничења буџета. Трошкови нису могли да пређу укупно 147,4 милиона долара (око 130 милиона евра у 2021. години), с тим да зараде возача и комерцијалне операције нису били део тог лимита. Свако прекорачење мање од пет милиона долара, ФИА сматра мањим прекршајем, али је, наводно, Ред Бул знатно премашио тај дозвољени минус", тврди италијански лист.

"Газета дело Спорт" подсећа да ФИА нема јасно регулисана правила како ће бити кажњен тим, који прекорачи буџет.

"ФИА је слободна да одреди казну коју жели ако утврди прекршај. То може да буде смањење буџета тиму у будућности, али и одузимање бодова возачима. Ако се утврди да је возач Ред Була Макс Ферстапен користио непрописан болид, његова предност од осам бодова на крају прошле сезоне могла би да буде нелегитимна и да буде накнадно кажњена."

"Међутим, ФИА би могла да сматра да возач није одговоран за грешке свог тима, па да одузме бодове у шампионату конструктора, што не би имало последица. Мерцедес је прошлу сезону завршио на првом месту у генералном пласману конструктора са 613,5 бодова, док је Ред Бул био други са 585,5", пише италијански лист.

"Газета дело Спорт" тврди да ФИА сумња да је Ред Бул прекорачио буџет и за ову сезону.

Ферстапен је прошле сезоне освојио титулу са 395,5 бодова, док је возач Мерцедеса Британац Луис Хамилтон био други са 387,5.

Ферстапен је тренутно првопласирани у генералном пласману возача са 335 бодова, док је други Шарл Леклер из Ферарија са 219.

Наредна трка у шампионату Ф1 биће вожена у недељу за Велику награду Сингапура.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво