Читај ми!

Спектакл на два точка - Златибор домаћин Светског шампионата у Хард Ендуру

На Златибору је почео “XROSS“ хард ендуро рели. То је први пут у историји мото спорта да је Србија домаћин ФИМ Хард Ендуро светског шампионата. “XROSS“ Рели, возиће се од 18. до 21. маја на Тари, Мокрој Гори и Златибору, који је и домаћин дешавања, а на трци ће учествовати највеће светске звезде овог спорта из 23 земље. Током четири дана, пред око 10 000 посетилаца, возачи ће одмеравати снаге на својим моторима прелазећи најразличитије препреке, покушавајући да савладају 300 километара екстремних терена. У оквиру релија возиће се четири класе: Про, Еxперт, Хоббy и први пут класа аматера.

Рели јеу центру Златибора свечано отворила министарка за трговину, туризам и телекомуникације, Татјана Матић и председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, а присутнима се обратио и представник ФИМ Хард Ендуро светског шампионата Вилфрид Кершагл и Братислав Ђурић, један од организатора Xросс Релија.

"Све је спремно за старт. Организовати један овакав заиста јединствени догађај је врло захтевно и комплексно, али се цео "XROSS" тим потрудио да све буде беспрекорно. Верујем да ће ово бити фантастично искуство, како за возаче тако и за гледаоце. Очекујемо много неизвесности до самог краја јер смо припремили много изненађења и веома захтевне деонице", каже Ђурић и додаје да ће се већ првог дана у центру Златибора возити тренинг и квалификације за пролог Акраповиц Страигхт Рхyтхм.

„Његово велико финале, иначе посебна атракција за гледаоце, почеће у 15 часова, када ће 16 најбољих возача из сваке класе у формацији 1 на 1 одмеравати своје снаге на полигону са 12 импровизованих препрека. Биће ту свега: од огромних балвана и камењара до контејнера са водом," поручује Ђурић.

Први тркачки дан стартује у четврак 19. маја у 8 ујутру, када возаче чека траса од 100 километара у прелепом али суровом амбијенту планине Таре. Наредног дана возиће 100 километара по живописним пределима Мокре Горе, док ће се у суботу, 21. маја, возачи отиснути на додатних 100 километара на Златибору, након чега ће се свечано прогласити победник прве хард ендуро трке у историји мото спорта Србије.

Такмичење се након наше земље наставља у Аустрији, Италији, Румунији, САД-у, Канади и завршава у Шпанији у октобру ове године.

Организатори су за гледаоце обезбедили посебне локације на све три планине одакле ће моћи да прате трке на лицу места, док ће за остале заљубљенике у овај спорт, који нису у могућности да дођу, бити организован директан пренос трка.

Овај догађаја изузетно значајан за туризам Србије, Златибора и западне Србије који ће несумњиво утицати на популаризацију хард ендура у нашој земљи подржали су Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство омладине и спорта Републике Србије, општина Чајетина, ТО Златибор као и Туристичко насеље Мећавник-Дрвенград.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво