Читај ми!

Машина за воланом и дечак који је срушио легенде – ко је заправо Михаел Шумахер

Био је чврста и прецизна машина за воланом, али и љубазан породични човек. Михаел Шумахер је најуспешнији возач у историји Формуле 1. Документарни филм о њему од прошле недеље може да се погледа на Нетфликсу.

Немачки возач Формуле 1 Михаел Шумахер освојио је седам титула првака света. Годинама је са својим тимом из Ферарија доминирао Формулом 1.

Последњи пут је наступио 2012, а крајем 2013. доживео је тешку несрећу на скијању и задобио трауматску повреду мозга од које се није опоравио све до данас.

Породица и блиски пријатељи отада штите његово право на приватност. Ипак, сада је почео да се приказује документарни филм који легендарног возача враћа у наше сећање и спасава од заборава. Филм ништа не објашњава, ништа не оправдава и не тера на плач.

Документарни филм "Шумахер" прича причу о дечаку из немачке покрајине Порајње-Палатинат који жели да постане велики возач на аутомобилским тркама и у томе успева.

Урођени таленат

Први пут је возио картинг када је имао четири године. Мотор му је саставио отац, који је такође волео трке, а малог Михаела оне су фасцинирале. Он је практично одрастао поред стазе за картинг, где су његови родитељи држали киоск са храном.

У тркама се показао као велики борац с непогрешивим стилом вожње. Није се крио од ловаца на таленте. Млади Михаел Шумахер није ни помишљао да ће икада учествовати у тркама Формуле 1, јер је то могуће само уз много новца. За то су се ипак побринули спонзори који су Шумахера и одвели у високу лигу.

У Белгији 1991. коначно први пут наступа у Формули 1. Завршава седми у квалификацијама, али се повлачи из даљег такмичења. Ипак, доказао је своју способност и показао да се не плаши великана као што су Ајртон Сена или Нелсон Пике. Појава самоувереног младића с урођеним талентом фасцинирала је све и оставила чак и велике звезде без даха.

Дечак против легенди

Шумахер потписује уговор са Бенетоном, прву трку Формуле 1 осваја 1992. године, а 1994. и прву светску титулу. Никада до тада ниједан шампион није био толико млад, толико без поштовања за старије и толико борбен. Ајртон Сена, апсолутна легенда Формуле 1, те сезоне доживео је фаталну несрећу у трци, а Шумахер је постао број један.

Нетфликсов документарни филм приказује не само невероватан успон Михаела Шумахера, већ и његове контроверзне тренутке. Његов бескомпромисни стил вожње био је опасан и за његове противнике на стази.

Нису изостављени ни велики изазови током каријере, попут тешке борбе у Ферарију која је трајала пет година, да би онда италијанском тиму Шумахер коначно донео светско првенство – и то пет година заредом.

Аутори филма интервјуисали су многе возаче који су са њим делили стазу: Мику Хакинена, Дејвида Култарда и Дејмона Хила. Говоре и некада важни људи Формуле 1: Берни Еклстон, Флавио Бријаторе и Рос Браун.

"Машина" за воланом

Документарни филм о Шумахеру представља нам хероја Формуле 1, највећег возача свих времена. Филм приказује и чувене моменте из Шумахерове каријере, победе и поразе, од вожње по јаком пљуску у Барселони, до сунчане италијанске Монце.

Михаел Шумахер је све време у првом плану.

Сцене које приказују сигурну и прецизну "машину" иза волана, смењују се са онима које нам представљају емотивног момка који бризне у плач на конференцији за новинаре, који очигледно воли своју жену и коме су његова деца најдрагоценија.

Ипак, филм не доноси ништа ново. Доста се водило рачуна да се не задре сувише дубоко у породичну интиму. То је филм који лепим и спектакуларним сликама одаје почаст тркачкој легенди и којим се исказује поштовање према човеку који је због трагичне несреће нестао из јавности пре скоро осам година.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво