Стиди се, Формуло 1

Одуговлачење са одлуком да се почетак сезоне трка одложи ФИА као да је желела да нам поручи да је профит испред здравља и безбедности

Можда звучи парадоксално али има нечег тако логичног у потпуном одсуству логике у потезима које више-не-толико-ново руководство Формуле 1 вуче последњих година, па тако и у освит сезоне 2020. године.

После повратка на мала врата значајних спонзорских средстава пореклом из дуванске индустрије (из Ферарија додуше никад нису ни отишли али зато су се у Мекларен вратили прошле сезоне), затим првог у историји уговора са индустријом игара на срећу, некако логично звучи и управо најављен спонзорски уговор са највећом саудијском нафтном компанијом, у левичарским круговима познатом и као „највећи загађивач на свету".

Као круна свега долази и потпуно несхватљиви однос према пандемији коронавируса.

Отварање нове сезоне Формуле 1 је вероватно један од најузбудљивијих дана у години, испуњен нестрпљењем да се одгонетне нови поредак у каравану и да се, уз мало среће, роди нова нада за којег год возача или тим да навијамо.

За тврдокорног навијача чију љубав према спорту не могу умањити ни године лишене неизвесности у борби за титулу, победе и подијуме чак, а камоли анахроно везивање за „прљаве", нездраве или политички некоректне индустрије те недемократске режиме и државе можда ни актуелна бесмислена одлука да се почетак сезоне (још увек) не одлаже упркос проглашеној пандемији и мерама које бројне државе спроводе у њеном зауздавању неће представљати проблем да у недељу, ако већ не и у петак и суботу, навије сат и поклони два сата живота Формули 1.

Признајем, и сам сам један од таквих.

Међутим, негде мора да се подвуче црта. Чак и ако тренутно лоше вести у вези са глобалним ширењем инфекције и порасту броја преминулих већ у недељама пред нама замене знатно боље, а поготово ако тако не буде, одлука да у време када практично сви спортови, укључујући и остале категорије ауто-мото спорта прекидају све активности Формула 1 почиње сезону по плану је толико неодговорна да нико при здравој памети не може да је брани.

Наравно да није морао актуелни светски првак данас разочарано да изјави „Cash is king" да бисмо знали одакле ветар дува, али једно је бити неимпресиониран лошом репутацијом коју стиче посао који водиш - у неким пословним круговима то често зна да се рачуна као позитивна особина - а сасвим друго неодговорно доводити у питање животе чланова тима, новинаре, редаре и друго особље и публику која традиционално у великом броју пуни трибине у Алберт парку.

На крају, и тај проклети профит због којег се цела ујдурма и прави ће страдати било тако што ће трка у последњем тренутку ипак бити отказана (док ово пишем за сада је само Мекларен одустао након што је код једног члана тима тест на присуство вируса био позитиван), било тако што ће у неком окрњеном саставу бити одржана на згражавање нормалног света, и то би можда била и солидна утеха само када не би при томе били угрожени и људски животи.

Ако бродска музика својом вољом наставља да свира док Титаник полако тоне можда и можемо да нађемо неки смисао у томе. Али када музичаре у таквој ситуацији присиљавају да свирају, слика коју добијамо постаје ужасна. Стиди се, Формуло 1.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво