Досадни шпански "маторци" поново покорили Европу

Завршено је 14. Европско првенство у рукомету, а нови-стари шампион је Шпанија. Ако одбрана титуле и уписивање у историју није довољно инспиративно за све спортисте света, онда треба истаћи да је злато успела да освоји најстарија репрезентација на шампионату.

Репрезентације Шпаније и Хрватске су се пре финала среле у групној фази Европског првенства, када су играле нерешено, али тада је било очигледно да нису дали све од себе, не желећи да ризикују повреде. Овога пута, у финалу, и једни и други су оправдали очекивања.

Шпанци и Хрвати су се преплитали у постизању голова до средине првог полувремена, када Хрвати праве предност од три гола. Поново је хрватска гранитна "5-1" одбрана приморала противнике на бројне грешке, које су потом кажњавали у нападу. 

Са друге стране, Шпанија у том периоду није могла да се похвали дефанзивом, јер су им и освојене лопте испадале и налазиле пут до хрватских рукометаша.

Деловало је као да су Шпанци на коленима и да нису свесни да играју финале, а не утакмицу групне фазе. Ђорди Рибера је затражио тајм-аут како би освестио своје играче. То је и учинио. 

Кључна промена је била постављање Гонзала Переса де Варгаса на гол Шпаније, који је везао шест одбрана и није дозволио противнику да постигне погодак чак 11 минута. У нападу су то искористили Хорхе Македа и Жоан Кањељас и направили преокрет.

Наставили су агресивно и у другом полувремену, када су поново везали четири поготка без одговора Хрвата.

Испоставило се касније да је тај сегмент игре био од огромног значаја и за коначну победу Шпанаца, јер више од половине полувремена нису постигли погодак. Имали су прегршт изгубљених лопти и практично омогућили Хрватској да се резултатски врати у меч.

Ипак, када се у страну склоне све грешке Шпанаца, одлучујућу грешку је направио члан хрватског националног тима Игор Карачић.

При минусу од једног гола на минут до краја, Хрватска је имала напад за изједначење. Карачић је са места плејмејкера повео акцију, али је том приликом направио кораке. Последњи гол постигао је Алекс Дујшебаев и ставио тачку на финале и питање победника.

Клише је рећи да се историја понавља, али овога пута је заиста тако. Шведска је 2000. године покорила Европу у Хрватској, а исту ствар на истом месту учинила је и Шпанија 18 година касније. Две године након злата у Хрватској, Шведска је организовала Европски шампионат и поновила успех. Шпанија је такође у Стокхолму, такође две године касније, одбранила титулу шампиона.

Шпанија је и најстарија екипа на првенству, што додатно увеличава њихов успех.

Рукомет је један од најгрубљих спортова на свету, па зглобови брзо и лако страдају. Ови момци, који играју већ годинама, а неки од њих су и на заласку каријера, попут капитена Раула Ентрериоса, бацали су се на сваку лопту као да су омладинци тек жељни успеха.

Ови момци, који иза себе већ имају завидне резултате, нису одустали када се Хрватска резултатски одмакла, већ су се фокусирали и уписали нову победу, и то најважнију.

Као када на баскет у крају дође екипа матораца коју нико не може да склони са терена. Ни они најмлађи и најбржи, ни они у тренингу, ни они који желе победу више од свих. Нико. 

То су сада Шпанци, досадни маторци који побеђују све. Дошли су да покажу целој Европи како се то ради, како се осваја Европско првенство без пораза.

Неки ће отићи у пензију, остали ће се и даље бавити рукометом, али једно је сигурно – сви чланови овог јединственог шпанског састава остаће довека уклесани у рукометној историји.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво