Епилог рукометне бајке — због чега је Вардар тако посебан

Дан након финала Лиге шампиона у фудбалу — спорту у ком играчи зарађују вртоглаве своте новца — љубитељи спорта имали су прилику да погледају како изгледа борба за европску титулу у спорту који се заиста игра срцем. На рукометном престолу Европе од недеље седи Вардар, екипа у којој играчи месецима не примају плате.

Откако је руски милионер Сергеј Самсоненко у априлу најавио повлачење из рукометног клуба Вардар због финансијских проблема, јавност је македонском тиму "предсказала пропаст".

Костур екипе је већ потписао уговоре са другим клубовима и од наредне сезоне то неће бити исти Вардар.

Међутим, нелагодна ситуација је инспирисала спој страсних Балканаца и Руса из играчког кадра и темпераментног Шпанца на челу екипе да покажу свету да су прерано "отписани". Нису дозволили да се потешкоће које имају одразе на терену.

Вардар је ове сезоне освојио домаћи шампионат, регионалну СЕХА лигу и за крај титулу старог континента. Једино што је измакло је Куп Македоније, који је након бољег извођења седмераца узео Металург.

Инат и чврст карактер који су красили екипу током читаве сезоне дошли су до тачке усијања у полуфиналу са Барселоном. Шпански тим водио је седам разлике на полувремену и 15 минута пре краја чинило се да ће забележити нови наступ у финалу и борити се за десету титулу. Тада их је ударио македонски "брзи воз", чији је машиновођа био Даинис Криштопанс.

Летонски "џин" постигао је 10 голова, од чега четири у минутима када је Вардар стизао недостижно. Српски репрезентативац Дејан Милосављев забележио је 15 интервенција и показао због чега је проглашен за најбољег голмана Лиге Шампиона.

Већ су самим пласманом у финале учинили довољно за рукомет, али нису ту стали.

Мађарски шампион Веспрем се четврти пут пласирао у финале и многи су сматрали да је крајње време да освоје Келн и Ланксес арену.

Вардар им је помрсио конце и исписао последње поглавље своје бајке.

Меч је био достојан правог финала, пун неизвесности и добрих потеза. Вардар је на полувремену водио 16:11, а затим је по повратку са паузе Веспрем смањио на 17:16. Налет противника навео је изабранике Роберта Гарсије Паронда да консолидују своју игру и одрже предност до последњег звиждука.

Једна дивна прича о тријумфу спорта над новцем добила је епилог. Истрајност ових момака треба да послужи као пример свима, не само спортистима. Не одустај када је најтеже! Због тога су оставили најбогатије тимове данашњице иза себе.

Они су исписали историју. А други нека покушају да их превазиђу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво