Читај ми!

Сребро сија као злато

Рукометаши нису успели да направе велико чудо и освоје титулу првака Европе, али су пласманом у финале дефинитивно вратили овај спорт на велику сцену. Иако нису победили Данску, рукометаши су резултатима на ЕП стали уз раме Новаку Ђоковићу и ватерполистима који су освојили титуле у Мелбурну и Ајндховену.

Рукометна репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Европском првенству, пошто је данас у Београду изгубила од Данске 19:21 (7:9).

Србија је последњу медаљу на европским шампионатима освојила 1996. године, када је била "бронзана". "Орлови" су овим резултатом изборили пласман на Светско првенство и изборили квалификације за Олимпијске игре у Лондону.

Најефикаснији у тиму Србије био је Рајко Продановић са четири гола, док је Ненад Вучковић постигао три. Данце је предводио Микел Хансен са девет голова.

Изабраници Веселина Вуковића показали су велико срце и храбру игру у Арени, али је Данска у овом тренутку, предвођена феноменалним Микаелом Хансеном, ипак бољи тим. Поред сребрне медаље, српском тиму за утеху остају и два индивидуална признања, Момиру Илићу за најкориснијег играча шампионата и Дарку Станићу за најбољег голмана.

Данци су од почетка меча диктирали ритам, а Србија је само једном на почетку имала нерешен резултат 2:2. Селекција Данске добро је организовала контранападе, играла брзо и у таквој ситуацији Србија се није снашла најбоље.

Ипак, успели су српски рукометаши да уведу мечу у колико-толико неизвесну завршницу и смањили на два гола разлике. Тада је ствари у своје руке преузео сјајни Микаел Хансен и два минута пре краја све је било решено. Рукометаш Кила је у кључним тренуцима реализовао неколико напада, док се српски играчи нису снашли у два напада заредом и шансе за изједначење отишле су у неповрат. Упркос поразу, навијачи у Београдској арени су аплаузом и песмом испратили рукометаше, којима је подршку током целе утакмице давао и повређени саиграч Жарко Шешум.

Прво полувреме обележиле су чврсте одбране на обе стране и мало постигнутих голова. Данци су боље почели меч и повели са 2:0, а први гол за Србију дао је Рајко Продановић после пет и по минута игре. У следећем нападу резултат је изједначио Никола Манојловић, али су потом гости поново повели и до истека 30. минута константно били у вођству са једним или два гола предности.

Најбољи стрелци репрезентације Данске у првом полувремену били су Микел Хансен и Андрес Егерт Јенсен са по три гола. Србију су предводили Ненад Вучковић и Продановић са по два гола. У првом делу меча истакли су се, такође, и голмани обе селекције, Дарко Станић и Никлас Ландин Јакобсен са по 11 одбрана.

Друго полувреме почело је исто као и почетак меча, са два гола у мрежи Србије. Стрелац оба поготка био је Николај Маркусен, да би у 34. минуту Иван Никчевић смањио на 8:11. Уследили су голови Ненада Вучковића и Алема Тоскића, па је домаћа селекција пришла на гол заостатка.

У 47. минуту Данска је повела са четири разлике (16:12), али су Продановић, Растко Стојковић и Марко Вујин успели да врате Србију у меч и поново смање на гол разлике (16:17). Победу Данцима и титулу европског првака обезбедио је у финишу меча најбољи стрелац финала Микел Хансен, стрелац четири од последњих пет голова гостујуће репрезентације. Он је постигао укупно девет голова. 

Велике заслуге за победу Данаца има и голман Ландин Јакобсен, који је вечерас имао чак 19 одбрана. На супротној страни, Станић је зауставио 15 шутева противничких играча. У 52. минуту меча репрезентативац Србије Никола Манојловић добио је црвени картон због трећег искључења. 

Бронзану медаљу данас је освојила селекција Хрватске која је у мечу за треће место савладала Шпанију.

Србија: Марјанац, Вујин 2, Никчевић 2, Манојловић 1, Тоскић 2, Станић, Илић 2, Марковић, Продановић 3, Стојковић 2, Бељански 1, Вучковић 3, Чутура, Станковић, Ненадић.
Данска: Ландин, Могенсен, Кристијансен, Лауге 2, Маркусен 2, Егерт 3, Спелерберг 1, Сван-Хансен, Линдберг 2, Р. Тофт-Хансен 1, Клеверли, Сондергард 1, Х. Тофт-Хансен, М. Хансен 9, Нилсен.
Седмерци: Србија 3/2, Данска 1/1
Искључења: Србија 8 минута, Данска 6 минута

Утакмица је одиграна пред 16.000 навијача у Београдској арени, а судили су Норвежани Кенет Абрахамсен и Арне Кристијансен.