Читај ми!

Ниш домаћин ЕП у параглајдингу, све спремно за спектакл

Ваздухопловни савез Србије организује од 25. јула до 6. августа организује 16. Европско првенство у параглајдингу, у дисциплини прелет, а судећи према квалитету пилота, нема сумње да ће ово бити најјаче такмичење ове врсте у историји параглајдинга.

Свечано отварање првенства биће уприличено 25. јула у Нишу, код Официрског дома, када посетиоце очекује и пригодан концерт, дефиле учесника и отварање такмичења од стране делегата Светске ваздухопловне федерације ФАИ.

Главна полетишта налазиће се на Сврљишким планинама код Ниша, изнад села Ореовац, одакле ће трке почињати сваког дана тачно у подне.

Европско првенство у параглајдингу окупиће 130 најбољих пилота из 30 земаља Европе, али и из неколико земаља Јужне Америке, Азије и Африке, с обзиром да је реч о отвореном европском првенству.

Организациони тим са више од 60 стручних лица за ваздухопловни спорт, водиће рачуна да такмичење протекне у најбољем реду, а све под руководством главних организатора Жељка Овуке и Горана Вучковића.

"Овим безмоторним летелицама право је умеће управљати и вршити прелет само на основу разних атмосферских појава, у којима је највише важна термичка активност и јачина и смер ветра. Трке параглајдера одвијаће се у више праваца, у зависности од временских прилика, а планиране су трке до 100 километара у правцу Димитровграда, Зајечара и Лесковца, па чак и Врања", најављују организатори.

Према њиховим речима, током такмичења користиће се најсавременија сателитска опрема за праћење пилота, а подршку ће пружати и хеликоптерски тим, као и Црвени крст.

Неизвесност по питању победника је велика с обзиром на жестоку конкуренцију - стога ће репрезентација Србије послати свој најјачи шесточлани тим, у нади да ће упркос свему освојити Европу.

Првенство се организује уз подршку Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта Републике Србије, Спортског савеза Србије, Града Ниша и Градске општине Пантелеј Ниш.

Организатори посебно захваљују Министарству омладине и спорта, Граду Нишу, Градским општинама Пантелеј, Нишка Бања и Медијана, Министарству унутрашњих послова,и Министарству одбране и другим државним институцијама.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво