Читај ми!

Хиљаде учесника на Кросу РТС-а "Кроз Србију"

Крос РТС-а "Кроз Србију" почео је у 10 сати, а знак за почетак трке дао је министар просвете Бранко Ружић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Трчи се истовремено широм Србије, углавном у школским двориштима и на полигонима.

Министар Бранко Ружић је навео да се Крос РТС-а одржава већ 32 године, а према прелиминарним резултатима учествује 377.796 учесника, предшколаца и ђака.

"Пријављено је много више, а ако гледамо у бројевима то је половина или можда чак и више од половине укупно школске популације, и то јесте својеврстан највећи крос – истовремено у једном дану, у једној држави, у свим градовима Србије и мислим да је то једна велика част и за нас као државу и за децу која учествују", поручио ј Ружић.

Истиче да је то најмасовнија спортска манифестације те врсте.

"То је показатељ колико тај крос има едукативну компоненту, колико је важан да децу упути на праву страну, не на странпутицу, да воде рачуна о социјализацији, дружењу, спорту, здравом животу", додаје министар.

Први крос Радио Београда одржан је 20. априла 1991. године на хиподрому у Сремској Митровици. Брзо се развијао, а као најмасовнија приредба у југоисточном делу Европе добија име целе медијске куће – Крос РТС-а. 

Број такмичара из земље и иностранства повећавао се из године у годину.

Године 2000. Крос РТС-а добија још један део – "Нека трчи Србија" (данас Крос РТС-а "Кроз Србију"), а 15. априла у 147 општина Србије истовремено је трчало 518.700 ученика.

Само годину дана касније, 7. априла 2001. организован је и "Крос РТС-а у дијаспори". Трчала су деца пореклом из Србије у осам европских земаља: Француској, Холандији, Швајцарској, Аустрији, Румунији, Немачкој, Данској и Шведској. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво