Читај ми!

Три деценије Кроса РТС-а

Поводом три деценије одржавања Кроса РТС-а у РТС Клубу сумирани су утисци о манифестацији која траје тридесет година и која је посебно допринела афирмацији атлетског спорта, посебно трчања у Србији.

Од 20. априла 1991. када је све почело такмичењем у Сремској Митровици, до овог октобра кроз циљ је прошло више од седам и по милиона ателетичара и рекреативаца.

Идејни творац и оснивач кроса Стеван Ковачевић, истакао је да за кратко време Крос постао најмасовнији у Србији, надмашивши до тада добро познате кросеве "Борбе" и "Политике". 

"Првих шест година било је то једнодневно такмичење и звао се Крос Радио Београда, да би касније доживео трансформацију. Уведна су масовна такмичења Нека трчи Србија, уведена је и Крос серија, као и едукативне радионице, програми за школску популацију, крос у дијаспори, кампови. Крос је изнедрио и бројне атлетске клубове, бројни тркачи афирмисали су се на кросу РТС", истакао је Стеван Ковачевић и подсетио на почетке, на први радио пренос догађаја који је трајао четири сата и 45 минута на првом програму Радио Београда.

Касније су такође преношена такмичења и емитоване репортаже на програмима телевизије.

Крос РТС-а је ушао и у календар Европске атлетске федерације, а посебан куриозитет је да је ово такмичење прави расадник талената. Уз крос ове године је одржан и шампионат Србије.

Посебну захвалност организатори кроса упутили су матичној кући Телевизији и Радио Београду, коју су увек чврсто подржавали крос. Такође, подршка је стигла и од четири министарства: за омладину и спорт, просвету, културу и од министарства спољних послова. Локалне самопуправе Рековца, Зајечара и Сомобра ове године стале су уз Крос Ртс.

Рекорд кроса по броју такмичара остварен је на осмом кросу, када је кроз циљ прошло 7.386 учесника.

Овом приликом је промовисана и нова књига оснивача кроса Стевана Ковачевића "Трчим и пишем плус два" која говори о трећој деценији кроса ртс-а. Са много фотографија књига је својеврсна историја досадашњих такмичења.

Свесни значаја Крос-а Ртс-а огранизатори обећавају дуго трајање манифестације која је синоним за трчање и здрав живот.

Пандемија вируса ове године смањила је обим надметања, али чим услови дозволе, враћа се стари проверени систем надметања, крос који живи целе године и привлачи све већи број заљубљеника у атлетски спорт.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво