Читај ми!

Београд домаћин најјачег шаховског турнира у Европи

Београд ће у јулу бити организатор највећег шаховског турнира који се одржавa у Европи ове године.

У организацији Шаховског савеза Србије, од од 2. до 8. јула у сали "Иво Андрић" хотела "Метропол палас" у Београду, биће одржано прво међунардно првенство Србије под називом "Србија ОПЕН 2021", на којем ће наступити неки од најзначајних шаховских велемајстора.

После неколико деценија, ово је највећи шаховски турнир који се одржава у Србији са циљем да постане традиционалан.

Пријављено је 510 учесника из 44 националне федерације са свих континената. Међу њима је и 55 носилаца највиших велемајсторских титула код мушкараца, односно осам код жена.

На турниру ће учествовати неки од најпознатијих светских шахиста, као што су Владимир Федосејев из Русије, Јуриј Кузубов из Украјине и Нихал Сарин из Индије, који уједно важе за фаворите на турниру.

"Србија ОПЕН 2021" припада категорији отворених шаховских турнира, на којима право учешћа имају сви заинтересовани шахисти без обзира на титулу или категорију.

"Шаховски савез Србије наставља своје активности са највишим амбицијама. Србија је доказано спортска нација. Српски спортисти постижу врхунске успехе на највишем светском нивоу. Редовно се враћају са најјачих такмичења са пехарима и медаљама. Шаховски савез Србије има за циљ да у годинама пред нама и шах буде у колони спортова који Србији и српским навијачима доносе радост. То се дуги низ година није дешавало", рекао је Драган Лазић, председник Шаховског савеза Србије.

Он је истакао да ће се уложити озбиљна материјална средства у унапређење базе, у рад са младима.

"Шах као трећи спорт по масовности у Србији заслужује унапређење подршке и озбиљан рад у структурама Савеза. Све ове наше амбиције прати и више него адекватна подршка државе. Министарство омладине и спорта препознаје нове ветрове у раду Шаховског савеза и сви наши нови програми су максимално подржани. За 'Србија Опен 2021' имамо додатну подршку са самог врха, од председника Србије и Владе Србије. Знаћемо то да ценимо и да на прави начин допринесемо промоцији наше земље."

Директор турнира и саветник за спонзорски пул и међународне односе у Шаховског савеза Србије, Маријан Стричевић, рекао је да су многи били сумњичави у јануару, када је почело да се ради на пројекту "Србија ОПЕН 2021".

"Расписали смо такмичење у марту, добро га рекламирали и резултат је заиста импресиван: око 500 учесника из 44 националне федерације, а међу њима преко 50 велемајстора и многи познати играчи и носиоци олимпијских медаља. По свим параметрима и нашим сазнањима, 'Србија ОПЕН' биће најјачи ОПЕН турнир ове године у Европи, можда и на свету", рекао је Стричевић.

Међу учесницима су и сви чланови са ширег списка женске и мушке репрезентације Србије. Учесници су подељени у две секције, мастерс и аматерску секцију, зависно од тренутног рејтинга.

Наградни фонд турнира износи 25.000 евра и подељен је на 46 редовних и специјалних награда, а победнику турнира припашће чек на 5.000 евра.

Организатор турнира „Србија ОПЕН 2021" је Шаховски савез Србије, а одржавање турнира су подржали Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта, Град Београд и Светска шаховска организација (ФИДЕ).  

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво