Читај ми!

Специјално за РТС: Како се „небески трчи“ на Старој планини

После годину дана паузе, парк природе Стара планина био је домаћин највеће планинске трке у Србији, у којој је учествовало 500 тркача из 15 земаља света. О овој необичној трци, одржаној на територији општина Књажевац и Пирот, говорио је организатор Марко Николић у Јутарњем програму РТС-а.

Лиценцирани планински водич и организатор ове манифестације Марко Николић говорио је о бројним специфичностима необичне, изузетно напорне и захтевне спортске дисциплине трчања на планинским висинама због чега је и добила назив „небеско трчање".

Трчи се по неуређеним, неравним теренима, са по неколико хиљада успона и силазака, дуж стаза које су подељене у три дисциплине - 13, 34 и 64 колометра. Због надморских висина, које су најчешће преко 2000 метара, метеоролошки услови су веома променљиви, па се на неким деоницама трчи и по снежном покривачу усед лета.

Ова дисциплина је посебна и по солидарности свих учесника - једни другима пружају помоћ и подршку јер немају на кога другог да се ослоне у често дивљим и неприступачним пределима.

Због тога су сви учесници победници у овом надметању са самим собом и природом, а они који прођу први кроз циљ шампиони су међу шампионима.

Посебна занимљивост овогодишње трке на Старој планини, једној од наших најлепших и најатрактивнијих планина, је то што је најстарији учесник имао 74, а најмлађи тек 14 година.

Иван Живковић је у 74. години прешао 64 километра за 13 сати и 15 минута, а Милош Томић, који има само 14 година, остварио је добар пласман са одличним временом од сат и 45 минута на најкраћој стази.

Између осталог, посебно је истакнут значај оваквих манифестација за пропагирање здравог живота и односа са природом међу младим људима као и посебан утицај на промовисање туристичких потенцијала наших планина и предела нетакнуте природе.  

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво