Читај ми!

Светска бициклистичка елита на трци Београд - Бањалука

Бициклисти са пет континената из тридесетак земаља света појавиће се на старту 15. издања трке Београд - Бањалука који је заказан за 22. април на Тргу Републике у престонице Србије.

Потврда учешћа стигла је из 24 светска тима, а за жуту мајицу бориће се скоро 170 бициклиста са пет континента.

Из године у годину организатори се труде да померају границе када је у питању квалитет саме трке, али и сви пропратни сегменти трке Београд - Бањалука.

Гледајући са ове дистанце направљен је огроман искорак у односу на претходних неколико трка, а посебно на период почетака трке када су тимови из Европе и света трку сматрали непознаницом.

Захваљујући преданом раду и највишим оценама УЦИ комесара, сада је ситуација потпуно другачија, па се екипе практично утркују да заузму своје место у каравану.

Тако ће ове године своје представнике на друмовима који спајају Београд и Бањалуку имати Парагвај, Kолумбија, САД, Kанада, Kазахстан, Kина, Kамбоџа, Нови Зеланд, Република Ирска, Аустралија и велики број европских земаља.

Први пут на трци ће учествовати три про континентал екипе - Бардијани и Андрони Ђокатоли из Италије, те Ново Нордиск из САД-а, док остатак друштва чине континентал тимови и пет репрезентација.

Најреномиранији тим свакако је Бардијани који има двоцифрен број етапних победа на трци Ђиро д'Италија, а директор екипе Бруно Ревербери каже да на сваку трку долазе са намером да победе.

"Чули смо доста лепих речи о организацији трке и одлучили смо да дођемо први пут. Велики успех је уопште одржати трку у овом изазовном времену, па бих већ сада честитао организаторима на смелости и одлучности. Ове године имамо млад тим сачињен од најквалитетнијих италијанских возача млађе генерације и амбиције су нам највише. Видели смо да су три етапе равничарске, док је само једна етапа брдска, тако да смо направили тим који може да одговори свим изазовима" рекао је Ревербери.

Баш као и Бардијани, дебитантски наступ на трци имаће парагвајски тим Мас Виво конекта.

"Радујемо се доласку, јер смо чули само фантастичне коментаре о трци. Желимо да стекнемо искуство у Европи, а трудићемо се да радимо за нашег спринтера Седрика Јолидона, како би дошао макар до једне етапне победе" истакли су из парагвајског тима.

Жуту мајицу освојену прошле године браниће возач пољске екипе Мазовше Серце Полски Јакуб Kачмарек. Он је био сјајан на другој етапи од Бијељине до Власенице, па је рутински сачувао жуту мајицу у две преостале етапе.

"Наступ на прошлогодишњој трци за мене је било сјајно искуство. Одлично сам се снашао и у равничарским и у брдским етапама, наравно захваљујући одличном раду целог тима. Веома сам узбуђен што ћу имати прилику да наступим и ове године. Прошлогодишња победа је била мој животни успех и верујем да ћу моћи да га поновим" наговестио је Kачмарек.

Директор трке Владимир Kуваља присетио се почетака и сада већ давне 2007. године када је још био активни такмичар, али због недостатка средстава и мањка броја људи у организацији бавио се и многим другим пословима само како би заживела идеја о спајању два највећа српска града са две стране Дрине.

"Прешли смо тежак и напоран пут. Нисмо одустали ни прошле године када је због пандемије коронавируса отказано 80 одсто трка у свету. Ризиковали смо и за то смо награђени, јер су екипе препознале наш труд, па су ове године стигле пријаве са пет континената. Не тако давно морали смо, да тако кажем, вући за рукав спортске директоре да доведу екипе на нашу трку, а сада смо дошли у позицију да имамо више од 30 пријављених екипа и нажалост, некима морамо да се захвалимо јер је максималан број екипа које могу да наступе 25. Велику захвалност дугујемо Владама и ресорним министарствима Србије и Републике Српске, свим градовима кроз које караван пролази, спонзорима и људима у организацији који несебично дају све од себе како би финални производ био нешто на шта можемо да будемо поносни" рекао је Kуваља.

Овогодишње издање имаће четири етапе. Прва је на програму од Београда до Шапца 22. априла. Град на Сави први пут ће бити домаћин циља етапе и то на датум прославе Дана града.

Следећег дана бициклисти ће кренути из Обреновца до Бијељине, а као и претходних 14 година државну границу прећи ће без заустављања.

Најтежа етапа од Бијељине до Власенице на програму је 24. априла, док је велико финале и одлука о укупном победнику на програм 25. априла.

Баш као и Обреновац и Шабац, Приједор ће први пут бити домаћин каравану који ће проћи кроз Kозарску Дубицу, Градишку и Лакташе пре уласка у Бањалуку гђе ће традиционалним круговима бити одлучен расплет и где ћемо добити победника 15. трке Београд - Бањалука у самом центру Бањалуке.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво