Читај ми!

Шабац домаћин етапе на бициклистичкој трци Београд - Бањалука

Шабац ће ове године, први пут у историји града, бити домаћин етапе на међународној трци Београд–Бањалука, једној од најзначајнијих бициклистичких трка у овом делу Европе која се налази у првој категорији Светске бициклистичке Федерације.

У априлу нас очекује 15. издање међународне бициклистичке трке Београд - Бањалука, а велика ствар за наш спорт и бициклизам је то што ће Шабац бити на траси трке као етапно место.

И ове године очекује се долазак више од 150 бициклиста из читавог света, међу којима ће другу годину заредом бити неки од најбољих тимова из Шпаније, а најављује се и долазак тимова из Велике Британија, Италије, Француске, Кине, Русије и Сједињених Америчких Држава.

Међу најзначајнијим градовима на рути трке свакако је Шабац.

Шабац је у претходних 14 година константно био на траси трке Београд - Бањалука, међутим претходне године Шапчани су први пут имали прилику да у центру града виде пролазни циљ прве етапе.

Градоначелник Шапца Александар Пајић препознао је значај ове спортско-туристичке манифестације и значај самог такмичења за промоцију Србије и Републике Српске у целом свету.

С тога ће ове године Шабац први пут бити и домаћин етапе на једној од најзначајнијих бициклистичких манифестација на нашим просторима.

„Велико нам је задовољство што ћемо бити део једне овако значајне бициклистичке трке и спортског догађаја који повезује Србију и Републику Српску. Из центра Београда бициклисти ће у првој етапи доћи до Шапца, а потом ће се и 15. пут граница прећи без заустављања што је веома значајно и караван ће наставити свој пут кроз Републику Српску ка Бањалуци. Шапчани ће имати прилику да виде и поздраве неке од најбољих такмичара из целог света. Шабац је град спорта, град богате спортске традиције и историје. Не треба заборавити и да је наш најбољи бициклиста свих времена Саша Гајичић рођени Шапчани, што само потврђује да имамо богату традицију и историју у нашем граду и у бициклизму" – истакао је Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Градоначелник Шапца Александар Пајић препознао је трку Београд–Бањалука као идеалну манифестацију за промоцију туристичких и спортских потенцијала Шапца, а интересантно је да ће циљ прве етапе бити управо 22. априла када се обележава и дан града Шапца.

„Велико нам је задовољство у што смо у разговору са председником Бициклистичког савеза Србије, господином Бранко Бановићем дошли до заједничке реализације да се прва етапа заврши баш 22. априла када обележавамо дан града Шапца. Знамо колико је трка Београд–Бањалука популарна међу учесницима, али и међу медијима из целог света, тако да ћемо кроз овакву манифестацију која окупља више од 400 учесника из 30 светских земаља, додатно промовисати и спорт у Шапцу, али и све наше туристичке потенцијалне и наше културно наслеђе. Желимо да пошаљемо лепу слику у свет из нашег града" – додао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Интересантно је и да је Бициклистички савез Србије са председником Бранком Бановићем, генералним секретаром и спортском директором Сашом Гајичићем и директором наших највећих трка Владимиром Куваљом, успео да организује током веома тешке 2020. и јубиларну 60. Трку кроз Србију и 14. трку Београд–Бањалука. Те две трке вожене су у септембру прошле године.

Поштоване су све безбедносне мере, није било ниједног инцидента нити лоше ситуације са пандемијом и биле су то две можда и најбоље организоване трке у последње две деценије.

Бранко Бановић, председник нашег Савеза, са поносом истиче и да је у 2020. години коју је обележила пандемија ковида-19, наша земља успела да одржи традицију и организује два значајна међународна догађаја у време када је више од 70 посто светских спортских дешавања отказано.

Приликом посете Шапцу, Бранко Бановић уручио је градоначелнику Александра Пајићу и посебну жуту мајицу, симбол победника трке Београд–Бањалука, коју је потписао прошлогодишњи шампион, Пољак Јакуб Качмарек.

„Долазак трке Београд - Бањалука у наш град је велика ствар за Шабац који је и у претходних 14 година био на рути трке, али сада ћемо први пут бити домаћини етапе, што нам је велика част и велика обавеза. Свим такмичариа који буду дошли у Шабац, а доћи ће нам бициклисти из 30 светских земаља, желим добродошлицу и уверен сам да ће Шабац бити добар домаћин и да ће сви учесници понети лепе успомене из града спорта, из нашег Шапца", нагласио је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

Након 15. трке Београд–Бањалука која ће бити вожена у априлу, већ у јуну очекује нас и 61. издање бициклистичке Трке кроз Србију.

„Трка Београд–Бањалука налази се у првој категорији Светске бициклистичке Федерације и бодује се, то јест квалификациона је и за Олимпијске игре и за Светска првенства у бициклизму. Прошле године Шабац је први пут био домаћин пролазног циља, а са поносом истичем да ће ове године Шабац бити и домаћин етапе. Част нам је и захвалио бих се и градоначелнику Александру Пајићу и председнику Скупштине града Шапца Немањи Пајићу на пријему и сјајном почетку сарадње. Надам се да ће ово постати традиција и да ће Шабац сваке године бити у календару трке Београд–Бањалука", рекао је Бранко Бановић, председник Бициклистичког савеза Србије који је и предводио делегацију трке Београд–Бањалука у посети Шапцу.

 

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво