Читај ми!

Ко је Србин са Форбсове листе у кога се куну играчи НФЛ-а

Амерички фудбал је убедљиво најпопуларнији спорт у Сједињеним Државама, а НФЛ последично најпопуларнија спортска лига. И Форбсове листе важе за најпрестижније у свету финансија и бизниса. Срба у тим круговима готово и да нема, али је једном момку који је рођен у Београду а одрастао у "другом по броју Срба граду на свету" пошло за руком да уђе у та два света. Његово име је Игор Карличић, а он је у интервјуу за РТС говорио о свом животном и професионалном путу и недавном избору међу 30 најуспешнијих људи на свету млађих од 30 година, али и о томе како је пандемија коронавируса помогла његовој компанији и њеном успону.

Ко је Србин са Форбсове листе у кога се куну играчи НФЛ-а Ко је Србин са Форбсове листе у кога се куну играчи НФЛ-а

Игор је до великог личног успеха, али и успеха компаније "Монарк спорт", чији је суоснивач, стигао захваљујући развоју и лансирању патента – робота за тренинг играча америчког фудбала под називом "Трагач" (Seeker), који је врло брзо постао популаран међу играчима НФЛ-а.

А да то тако буде на известан начин помогла је пандемија коронавируса, као и карантин кроз који је прошао готово читав свет.

"Почетком марта, ковид 19 је прекинуо све спортске догађаје у САД. У том периоду се појавио вирални видео у којем професионални фудбалер НФЛ-а користи 'Seeker' да тренира у свом дворишту. После овога, многи професионални фудбалери су почели да нас зову са жељом да купе 'Seeker' за сопствене тренинге. Претпостављали смо да ћемо радити директно са играчима, али ковид 19 је значајно убрзао овај процес", искрено ће Игор на почетку разговора за портал РТС-а.

Сада је овај изум саставни део тренинга и припреме укупно пет колеџ тимова и великог броја играча НФЛ-а који га користе за индивидуални рад. Зато је важно и знати како је све почело и како је ова револуционарна идеја спроведена у дело.

Стога, осврнућемо се на Игоров почетак.

Амерички сан 

Овај двадесетдеветогодишњи проналазач рођен је у Београду и до своје пете године живео је на Звездари, да би се потом са породицом преселио у Чикаго, где је завршио основну и средњу школу и дипломирао.

"Увек су ме интересовали физика и дизајн. Похађао сам Универзитет Нортвестерн, где сам стекао диплому машинског инжењера", открива Карличић.

"Мој први посао је био у компанији ПМИ (сада ПМИ Кјото), где сам дизајнирао машине за паковање. ПМИ је била цењена компанија, окружење је било веома захтевно, али за мене је то био савршен посао. Компанија је имала одличне инжењере и ја сам дао све од себе да од њих научим што је више могуће."

Занимљиво је да је власник те компаније такође Србин.

"Тако је, власник ПМИ-а је Бранко Тишма. Он је био мој ментор, од којег сам научио шта је потребно да би се успешно водила компанија."

Након што је код земљака "испекао занат", Игор се одлучио за наредни корак.

Трагање за трагачем

"Још док сам радио у ПМИ-ју, ступио сам у контакт са колегом са факултета, Баргавом Магантијем, да заједно радимо на рудиментарном систему праћења у машини која избацује лопте. Баргав је такође машински инжењер који је у том тренутку радио као инжењер у ’Боингу’ у Сијетлу. Поред тога што нам је идеја о самосталном тренирању узбудљива, оно што је Баргава и мене инспирисало да оснујемо комапнију 'Монарк' јесте идеја квантификовања људских перформанси. Подаци", прича Игор и додаје.

"Веровали смо да ако бисмо били у могућности да направимо савршену и поновљиву интеракцију, могли бисмо да је третирамо као научни експеримент. Врста информација које бисмо били у могућности да прикупимо као и њихов квалитет, било је нешто што раније није постојало ни у једном спорту, посебно не у америчком фудбалу. То је постала наша страст и после неког времена указала се потреба да обојица дамо отказ у својим фирмама и комплетно се посветимо развијању те идеје."

После три и по године проведене у ПМИ-ју, Игор се заједно са својим колегом са факултета сели у Ајова Сити, где наставља развој са њиховим универзитетским фудбалским тимом.

"Следећих двадесет месеци, Баргав и ја смо непрестано радили развијајући систем преко дана и тестирајући га ноћу на Универзитету. Мало новца који смо уштедели успели смо да развучемо што је дуже могуће радећи из мале куће у којој смо и живели. После тога, наше породице и пријатељи су нам помогли да све припремимо за производњу", присећа се Игор.

Када је патент био при крају, уследила је нова селидба, у Далас (савезна држава Тексас) како би тек основана компанија "Монарк" расла и направила базу за производњу.

Након девет прототипâ добијена је коначна верзија роботизованог квотербека "Seeker", што у преводу на српски значи трагач. А управо је то и његова основна функција – да избације лопте и трага за хватачем, а истовремено бележи податке.

"То је комбинација ултрапрецизног робота и система праћења који, када избацује фудбалске лопте, зна где се играчи налазе и може да предвиди где ће бити. Иако је револуционарно помагало за тимски тренинг, 'Seeker' такође омогућава играчима да тренирају сами. Ово је нешто што раније није било могуће за играче америчког фудбала", с поносом ће Игор.

Почетна верзија овог револуционарног производа коштала је 38.000 долара, док је цена тренутно доступне и унапређене верзије 62.500 долара. И она ће, како Игор предвиђа, само расти.

Првих пет клијената, односно пет престижних универзитетских фудбалских тимова добило је овог робота у фебруару. Испоставиће се да је тајминг "лансирања" овог производа био идеалан.

Почетак пандемије коронавируса био је катализатор и знатно утицао да овај трагач постане веома тражена роба код професионалних играча "заробљених" у својим кућама током закључавања.

Тако су се на друштвеним мрежама тренингом са 'Seeker'-ом хвалили познати НФЛ играчи – Дени Амендола из Њу Ингланд петриотса, његов саиграч Мохамед Сану, Џорџ Китл из Сан Франциско фортинајнерса, те Ти-Џеј Хокенсон из Детроит лајонса и многи други.

А година која је многима била најгора у животу за Игора је била – најбоља.

Признање угледног магазина Форбс

Успех који је направио 'Seeker' донео му је место на еминентној "Forbes 30 under 30" листи 30 најуспешнијих људи и лидера из разних области млађих од 30 година, заједно са рецимо кошаркашем Беном Симонсом из НБА тима Филаделфија севентисиксерс, новинаром Шемсом Чаранијом из "Атлетика" и осталим суперуспешним младим људима.

Година 2020. је била веома значајна и за мене и за нашу компанију. После четири године развијања, наш систем је био спреман у тренутку када је био најпотребнији. Компанија је била у великом замаху и свет спорта је то приметио. А онда су ме почетком новембра обавестили да сам номинован за Форбсову листу ’30 испод 30’ у категорији спорта. Нисам много очекивао, али сам био одушевљен не само што сам на листи већ и што сам један од три почасно споменута. Велика је част бити споменут уз сва та имена, али заслуга није само моја", каже Карличић и потом наглашава:

"Имам сјајан тим, инвеститоре који нас подржавају и најбитније – невероватног сарадника. Без Баргава, све ово не би било могуће."

"Што се самог избора на листу тиче, њен значај, поред признања које иде уз њу, јесте и невероватна мрежа људи с којима сам ступио у контакт. Сви су позвани на ексклузивну платформу за комуницирање и Форбс организује серију догађаја током целе године којим подржава зближавање људи с листе", открива Игор за наш портал.

Додаје да је ова награда има посебну важност за њега и на личном плану.

"На личном нивоу, ово је веома емотивно искуство. Одгајио ме је самохрани отац које је све жртвовао да би мојој сестри и мени обезбедио шансу за бољи живот. Ово је потврда његове жртве и тешког пута који је имао. Један од најлепших тренутака у мом животу био је онај када сам га позвао да му саопштим ову вест", завршио је Игор Карличић.

Марко ЉУБОМИРОВИЋ (@LjubomirovicM)

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво