Од могуће ампутације ноге до повратка на терен – Смит после 17 операција добио "зелено светло"

Квотербек Вашингтона Алекс Смит добио је зелено светло за повратак на терен. Та вест не би била превише необичне да 36-годишњи Американац пре две године није доживео тешку повреду, због које се нашао у опасности да му десна нога буде ампутирана.

У утакмици против Хјустон тексанса у новембру 2018, доживео је тешке преломе тибије и фибуле, када је незгодно пао после "сековања" Карима Џексона и Џеј Џеј Вота.

Оперисан је, али је убрзо добио сепсу и следећих девет месеци је провео у болницама. Уследило је још 16 операција и дуготрајна борба не само за наставак спортске каријере, већ и за сами живот.

"Била је то поприлично озбиљна инфекција, која је довела до много компликација", истакао је Смит.

"Следеће чега се сећам је да сам се пробудио неколико недеља касније и да сам морао да донесем одлуку да ли да ми се нога ампутира или спасе."

Смит је каријеру почео у Сан Франциско 49ерсима, који су га изабрали као првог пика на драфту 2005. године. У Калифорнији се задржао до 2012, потом је четири године био у Канзас Сити чифсима, а у Редскинсима је од 2018. Током каријере је бацио 34.069 јарди за 193 тачдауна, уз 101 пресечен пас.

"Захвалан сам свима који су учествовали у томе. Мојој супрузи, деци, породици, докторима, сестрама, тренерима, који су ми помогли да будем сада овде. Нисам знао да ли ћу моћи да ходам нормално, да ли ћу се икада више играти са децом, да ли ћу ићи на планинарење или у шетњу са супругом, скијање, а на играње фудбала нисам ни помишљао. Имам срећу што сам жив."

Искусни квотербек је претходних месеци био на Хавајима са породицом, где је тренирао и спремао се за повратак сезоне. Пошто није био сигуран какво је стање костију које је сломио, одлучио се да оде на преглед код хирурга који су му дали зелено светло да се врати на терен.

"Сви су се усагласили да ми је кост на добром месту, да је добро зарасла и да нема никаквих органичења, тако да могу да наставим са одређеним фудбалским активностима. Рекли су ми да не могу да ми ограниче било шта, могао бих да одем да скијам ако желим, али то што сам добио зелено светло, што могу да тренирам уз контакт и да је све зарасло је потпуно лудо чути. Нисам мислио да ћу икада чути те речи", навео је Смит.

После паузе од скоро две године Американац ће се поново вратити на терен, али због новонастале ситуације, претходно ће морати да буде тестиран и на коронавирус, па да се прикључи саиграчима Вашингтона на припремама.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво