Источно Сарајево и Јахорина спремни за старт Трке кроз Србију

Јубиларна, 60. међународна бициклистичка Трка Кроз Србију и 14. трка Београд – Бањалука биће вожена од 1. до 7. септембра. Старт наше најзначајније трке ће и ове године бити на Јахорини, док ће свечано отварање бити уприличено у Источном Сарајеву.

Другу годину заредом, бициклистички караван са више од 150 возача из целог света окупиће се на Јахорини, где ће и стартовати трка, док ће претходно бити свечано отворено у Источном Сарајеву, које је спремно за још један бициклистички спектакл.

"Велика нам је част што ће Република Српска, Источно Сарајево и Јахорина другу годину заредом бити домаћин једне овако значајне светске спортске манифестације. На Јахорини се обављају бројни инфрструктурни пројекти, како бисмо дофатно унапредили наше туристичке потенцијале. Претходне године мото трке био је 'Бициклизам и туризам заједно', а нама је туризам у Источном Сарајеву изузетно битан. Желимо да промовишемо све оно што смо урадили на Јахорини, да угостимо екипе из целог света на још бољи начин и представимо се још једном као доброжи домаћини", рекао је Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева.

Он је казао и да је трка важна за читав регион, како би се додатно ојачале везе између Србије и Републике Српске.

"Веома је важно и то што ће се граница између Србије и Босне и Херцеговине поново прећи без заустављања. Кроз спорт радимо на додатном повезивању Србије и Републике Српске и велика је ствар што ће на овогодишњој трци поново и Јахорина и Златибор бити етапна места. Радује ме задовољство свих учесника на прошлогодишњој Трци кроз Србију, пре свега Јахорином, нашим гостопримством и према њиховим речима, имали су одличне услове на Јахорини, а ове године желимо да подигнемо квалитет организације на још виши ниво и учинимо заједно са Владимиром Куваљом, директором Трке кроз Србију и Бранком Бановићем, председником Бициклистичког савеза Србије, од ове трке светски бренд, јер она то и заслужује."

Прва етапа на овогодишњој Трци кроз Србију повезаће два најзначајнија туристичка центра у овом делу Европе – Јахорину и Златибор.

"Велико нам је задовољство што ће се 1. септембра возити са Јахорине до Златибора. Управо кроз овај вид промоције видимо могућност да Јахорина и Златибор заједно наступају у тим промотивним туристичким активностима у овом делу света, ми нисмо једни другима конкуренција већ партнери у развоју туризма у Србији и Републици Српској. Са општином Чајетина имамо бројне потписане споразуме о сарадњи која је и до сада била на највишем могућем нивоу. Претходне године на Јахорини је одржано несвакидашње представљање екипа, а ове године спремићемо још нових изненађења за све учеснике Трке кроз Србију на нашој планинској лепотици. Такође, битно је и што ће се већ 4. септембра возити и 14. међународна бициклистичка трка Београд – Бањалука. Похвалио бих сјајне односе Бициклистичких савеза Србије и Републике Српске, а бициклизам као спорт и поготово ове две трке стављају нас заједно на мапу спортских манифестација о којима се прича у читавом свету", додаје Вуковић.

Источно Сарајево, Јахорина и Пале, претходне године су били домаћини етапе на Трци кроз Србију после осам година.

У години великог јубилеја, 60. Трке кроз Србију, претендују и на наслов најбољег етапног места, тј. домаћина на најзначајнијој бициклистичкој манифестацији у овом делу Европе.

Поред Источног Сарајева, Јахорине и Златибора, градови домаћини етапа на јубиларној биче још и Мионица, Пожаревац, Београд и Нови Сад, где ће 3. септембра, на Тргу Слободе, бити и циљ овогодишње Трке кроз Србију.

Одмах потом, 4. до 7. септембра биће вожено се и 14. издање трке Београд – Бањалука, а пријаве и заинтересованост великих светских тимова је огромна, те ћемо тако, први пут, имати чак и екипе из Шпаније, земље која је велесила у светском бициклизму, на нашим најзначајнијим тркама.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво